aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ«Δώστε μας χρόνο για να σώσουμε ζωές»

«Δώστε μας χρόνο για να σώσουμε ζωές»

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Κύπρο θα παρουσιάζουν συμπτώματα και θα μεταφέρονται στα νοσοκομεία». Αγωνία και προειδοποίηση από τους γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου με τον κορωνοϊό. Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξάνεται καθημερινά και οι περισσότεροι είναι διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Χθες μέχρι τις 3 το απόγευμα 10 ασθενείς έδιναν μάχη για τη ζωή στα νοσοκομεία της Λευκωσίας και της Λεμεσού. Ταυτόχρονα μεγαλώνει και ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό των οποίων η κατάσταση επιδεινώνεται, χρειάζονται νοσηλεία και μεταφέρονται στα νοσηλευτήρια. «Η κατάσταση μπορεί να γίνει οριακή από στιγμή σε στιγμή», το σαφές και αυστηρό μήνυμα των επιστημόνων. «Δώστε μας χρόνο για να σώσουμε ζωές», η δραματική έκκληση του γιατρού και επιστημονικού διευθυντή Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ Μάριου Λοΐζου.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Η Κύπρος βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Το σύστημα υγείας του τόπου καλεί σε βοήθεια. Ο απολογισμός και της χθεσινής ημέρας προκαλεί ανησυχία αφού μεταξύ των 17 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού περιλαμβάνονται άλλα τρία χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης. Τη στιγμή, όμως, που στα νοσοκομεία δίνεται μάχη με τον ιό που γονάτισε τον πλανήτη, οι πολίτες φαίνεται ότι δεν συμμορφώνονται στα Διατάγματα και τους περιορισμούς στη μετακίνηση. Οι αρμόδιοι υπουργοί, Εσωτερικών και Υγείας, απηύθυναν νέα έκκληση από νωρίς το απόγευμα μέσω των μέσων ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για περιορισμό στις μετακινήσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής επανέλαβε σε έντονο ύφος ότι αν δεν υπάρξει συμμόρφωση τότε τα μέτρα θα γίνουν ακόμα πιο αυστηρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μέχρι τις 3 το απόγευμα χθες στο «8998» είχαν σταλεί πέραν των 110.000 μηνυμάτων ενώ η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε καταγγελίες πεζών, οδηγών και ιδιοκτητών υποστατικών για παραβίαση των Διαταγμάτων. Μεγαλύτερο πρόβλημα είχε παρουσιαστεί στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ενώ και στις υπόλοιπες πόλεις παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση, κυρίως σε υπεραγορές.

Η αγωνία των αρμοδίων Αρχών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη εξαιτίας της δυσκολίας που εξακολουθεί να υπάρχει στην επιστράτευση γιατρών του ιδωτικού τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μέχρι το μεσημέρι χθες το ένα τρίτο των γιατρών που είχαν κληθεί, απάντησαν αρνητικά προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες. Πρόβλημα παρουσιάζεται και στη συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των ιδιωτικών νοσοκομείων. Μέχρι χθες το βράδυ καταβάλλονταν προσπάθειες προκειμένου να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις, αφού τα νοσηλευτήρια ζητούν εξέταση των ασθενών για κορωνοϊό πριν προχωρήσουν στην εισαγωγή τους για νοσηλεία.

«Μείνετε σπίτι, σώστε μια ζωή» ήταν το μήνυμα του Μ. Λοΐζου. Ο ίδιος τόνισε: «Μέχρι στιγμής, στο νοσοκομείο αναφοράς, το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου δηλαδή, νοσηλεύτηκαν 45 ασθενείς με τη νόσο COVID-19, εκ των οποίων οι 15 έχουν αποθεραπευτεί, ενώ άλλοι εφτά μεταφέρθηκαν για περαιτέρω νοσηλεία στις ΜΕΘ Λευκωσίας και Λεμεσού. Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας συνεχίζεται. 179 συμπολίτες μας έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό. Αρκετοί από αυτούς έχουν νοσήσει, κάποιοι από αυτούς σοβαρά. Δυστυχώς σε αυτή τη μάχη έχουμε χάσει ήδη 5 συμπολίτες μας. Τις επόμενες μέρες κάποιοι άλλοι σίγουρα θα νοσήσουν. Άτομα που τώρα βρίσκονται στο σπίτι για παρακολούθηση, όλο και περισσότερο θα παρουσιάζουν συμπτώματα και θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Αυτός ο αριθμός θέλουμε να είναι όσο το δυνατό μικρότερος.

Η πορεία αυτής της νόσου, δυστυχώς, στα σοβαρά περιστατικά παρατείνεται. Οι ασθενείς για να μπορέσουν να έχουν ελπίδα χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αναπνευστήρα. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος του χρόνου νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι μεγάλος. Αυτό είναι που δημιουργεί την ανάγκη για όσο το δυνατό περισσότερες κλίνες στις ΜΕΘ», δήλωσε ο κ. Λοΐζου.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα, έναν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του 21ου αιώνα. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα σήμερα ξεπέρασαν τις 100.000 ενώ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης πλησιάζουν, αν δεν ξεπέρασαν, τις 30.000. Στο Μανχάταν μερικά από τα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου δυσκολεύονται ή αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Η επιβράδυνση της εξάπλωσης είναι κρίσιμη προκειμένου να μπορέσει το σύστημα υγείας να προσφέρει όσο το δυνατόν καλύτερη φροντίδα. Η μόνη απάντηση, η μόνη πραγματική ελπίδα είναι να μείνουμε σπίτι. Μένουμε σπίτι, σώζουμε μια ζωή».

Τα κρούσματα ανά επαρχία
27% στη Λευκωσία,
27% στην Πάφο,
14% στη Λεμεσό,
21% στη Λάρνακα,
7% στην Αμμόχωστο

Λ. Κωστρίκκης: «Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές»

Ο Λεόντιος Κωστρίκκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών τόνισε:

Μετά τον εντοπισμό 17 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού ο συνολικός αριθμός έφθασε τα 179, (περιλαμβανομένων και των πέντε που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). «Είναι σημαντικό να αναφέρω εδώ ότι τα 179 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 5.917 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Τα 95 από τα 179 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι 15 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί, και πρόσθεσε: «Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για την έκβαση της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλλουμε όλοι από κοινού, ο καθένας με τον τρόπο του. Καλούμε τους πολίτες να συνεχίσουν την πιστή εφαρμογή των οδηγιών, ώστε η κατάσταση να παραμείνει σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Τίποτα δεν έχει κριθεί. Η οδηγία είναι σαφής και πολύ απλή: Μένουμε σπίτι. Υπάρχουν πληροφορίες για φαινόμενα παραβίασης των διαταγμάτων από συμπολίτες μας που φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν οριακά από τη μια στιγμή στην άλλη».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ