aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΔιακοπή τριών εβδομάδων στα πρωταθλήματα Grassroots ΠΟΑ της ΚΟΠ

Διακοπή τριών εβδομάδων στα πρωταθλήματα Grassroots ΠΟΑ της ΚΟΠ

Διακοπή τριών εβδομάδων στα 57 παιδικά πρωταθλήματα Grassroots ΠΟΑ της ΚΟΠ, καθώς η 8η αγωνιστική που διεξήχθη το Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου ήταν και η τελευταία για το 2016. Τα 6.000 παιδάκια 5-13 χρόνων, που μετέχουν στη μεγαλύτερη διοργάνωση ακαδημιών της Κύπρου, επιστρέφουν στη δράση το Σάββατο, 14 Ιανουαρίου.

Τα πρωταθλήματα Grassroots, που και φέτος υποστηρίζονται από τον Παγκύπριο Οργανισμό Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ), ξεκίνησαν στις 29 Οκτωβρίου και διήρκεσαν οκτώ συναπτές εβδομάδες. Βεβαίως, σε αρκετές περιπτώσεις όπου ο αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν σε ένα πρωτάθλημα είναι μονός, αρκετές ομάδες είχαν ρεπό.

Οι σχεδόν 500 ομάδες από όλη την Κύπρο είναι χωρισμένες σε πρωταθλήματα «Eagles» και «Lions», αναλόγως της δυναμικής τους, κατά την κρίση των προπονητών τους. Βαθμολογείται τηρείται μόνο στις ηλικίες U11, U12 και U13 των πρωταθλημάτων «Eagles». Δηλαδή, επί συνόλου 57 πρωταθλημάτων, βαθμολογία υπάρχει μόνος στα 10, καθώς σκοπός σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι η νίκη, αλλά η σωστή ανάπτυξη και εκπαίδευση των νεαρών ποδοσφαιριστών. Επιπλέον, για παιδάκια που γεννήθηκαν το 2011 (U5) δεν υπάρχει ούτε σκορ στους αγώνες.

«Φέτος η διοργάνωση είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, από πλευράς συμμετοχών. Αυτό μας γεμίζει ευθύνες και επίσης αποτελεί πρόκληση ώστε να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου πρωταθλήματα στις ομάδες που μετέχουν. Τις πρώτες οκτώ εβδομάδες δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε έτσι και το 2017» σχολιάζει ο Διευθυντής Παιδικών Πρωταθλημάτων της ΚΟΠ κ. Χάρης Κυρίλλου.

Πέντε «Eagles» στο 2005

Στο αγωνιστικό σκέλος, η πλέον ανταγωνιστική κατηγορία είναι αυτή των παιδιών που έχουν γεννηθεί το 2005, καθώς έχουν σχηματιστεί πρωταθλήματα «Eagles» και στις πέντε επαρχίες. Στη Λευκωσία, ο ΑΠΟΕΛ «Α» και ο Διγενής έχουν το απόλυτο, με οκτώ νίκες σε ισάριθμους αγώνες και 24 βαθμούς, ενώ ο ΑΠΟΕΛ «C» μετράει τρεις βαθμούς λιγότερους, καθώς έχασε στην 8η αγωνιστική από τον ΑΠΟΕΛ «Α».

Το απόλυτο σε οκτώ αγώνες έχει η Ανόρθωση στη  Λάρνακα, έχοντας συγκεντρώσει 24 βαθμούς, έναντι 15β της Ομόνοιας και της Athletico FA. Στη Λεμεσό, στην κορυφή συγκατοικούν ο Ολυμπιακός Πειραιώς «Α» και η Ένωση Νέων Παρεκκλησιάς, έχοντας μαζέψει από 22 βαθμούς σε οκτώ αγώνες.

Η Αγία Νάπα είναι πρώτη στην Αμμόχωστο με έξι νίκες και μια ήττα, έχοντας 18β,  έναντι 15β του Ολυμπιακού Πειραιώς και του Kids Soccer «Β», που έχουν όμως από έναν αγώνα λιγότερο. Με 19 βαθμούς η Ακαδημία Κ. Γεροσκήπου / Coerver είναι πρώτη στην Πάφο, έναντι 18β του Μιλτιάδη Τάλας.

Τα άλλα πέντε πρωταθλήματα «Eagles»

Για παιδιά που γεννήθηκαν το 2004, πρωταθλήματα «Eagles» δημιουργήθηκαν σε Λευκωσία και Αμμόχωστο. Στην πρωτεύουσα η Elite FA έχει 24 βαθμούς σε οκτώ αγώνες και βρίσκεται 9β πάνω από τη Δόξα Κατωκοπιάς. Kids Soccer/ Εθνικός Άχνας και Νέα Σαλαμίνα έχουν από 18β στην Αμμόχωστο, όμως οι ερυθρόλευκοι έδωσαν αγώνα παραπάνω (η ομάδα Kids Soccer/ Εθνικός Άχνας έχει το απόλυτο σε έξι αγώνες).

Μεγαλύτερη ηλικία των Grassroots ΠΟΑ είναι αυτή των παιδιών που γεννήθηκαν το 2003. Πρωταθλήματα «Eagles» εδώ υπάρχουν  σε Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο, δηλαδή όπου δεν υπάρχουν «Eagles» στο 2004. Στη Λάρνακα,  η Ομόνοια μάζεψε 18β σε οκτώ αγώνες και η Athletico FA 16β σε επτά αγώνες. Επίσης σε επτά αγώνες, οι Ακαδημίες Αθηαίνου / 1619 έχουν 14 βαθμούς. Ο ΑΠΟΕΛ  έχει 19 βαθμούς στη Λεμεσό,  σε επτά αγώνες, έναντι 18β της ΑΕΛ και της Nikki Coercer, η οποία όμως έδωσε οκτώ αγώνες.

Όλες οι ομάδες έδωσαν από οκτώ αγώνες στην Πάφο. Ο Απόλλων Λεμεσού «Α» μετράει 20β, έναντι 17β της Juventus και 14β του Ολυμπιακού Πειραιώς.

Η συνέχεια

Τα πρωταθλήματα Grassroots ΠΟΑ θα συνεχιστούν το 2017 και για τις ηλικίες 2003, 2004 και 2005, στα πρωταθλήματα «Eagles», θα υπάρξουν Παγκύπριοι τελικοί, οι οποίοι θα κορυφωθούν με μια μεγάλη γιορτή των ακαδημιών και για τα 6.000 παιδιά που λαμβάνουν μέρος.

Πρόσφατα η ΚΟΠ μοίρασε 2.500 μπάλες και στις σχεδόν 500 ομάδες που μετέχουν στα 57 πρωταθλήματα Grassroots ΠΟΑ, ενώ στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης της Ομοσπονδίας, 350 μπάλες δόθηκαν στο Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού, για να παραχωρηθούν σε σχολεία που θα συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του προγράμματος «Όλοι Διαφορετικοί – Όλοι Ίσοι» και στα διασχολικά πρωταθλήματα που θα διοργανωθούν.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.cfa.com.cy και στο www.facebook.com/grassrootspoa.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ