aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣCovid-19: Σε Κατ’ Οίκον Περιορισμό Η Μισή Ανθρωπότητα

Covid-19: Σε Κατ’ Οίκον Περιορισμό Η Μισή Ανθρωπότητα

Περισσότερα από 3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, στο εξής καλούνται ή εξαναγκάζονται από τους ηγέτες τους να μείνουν μέσα στο σπίτι τους για να καταπολεμηθεί η διασπορά του Covid-19, σύμφωνα με καταμέτρηση που έκανε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο από τη βάση δεδομένων του.

Τα μέτρα αυτά -συνιστώμενος ή υποχρεωτικός περιορισμός, απαγόρευση της κυκλοφορίας, καραντίνα-, αφορούν περισσότερες από 90 χώρες και εδάφη. Με την επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Ταϊλάνδη (σε ισχύ από την Παρασκευή) μπαίνει πλέον σε καραντίνα το 50% της ανθρωπότητας, που εκτιμάται από τον ΟΗΕ σε 7,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2020.

Οι περισσότεροι -τουλάχιστον 2,78 δισεκατομμύρια κάτοικοι 49 χωρών και εδαφών- υπόκεινται σε εντολή υποχρεωτικού περιορισμού. Καμία περιοχή του κόσμου δεν έχει εξαιρεθεί: η Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία…), η Ασία (Ινδία, Νεπάλ, Σρι Λάνκα…), η Μέση Ανατολή (Ιράκ, Ιορδανία , Λίβανος, Ισραήλ…), η Αφρική (Νότια Αφρική, Μαρόκο, Μαδαγασκάρη, Ζιμπάμπουε …), η Αμερική (Κολομβία, Αργεντινή, Περού, μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών…) η Ωκεανία (Νέα Ζηλανδία). Η Ερυθραία είναι η τελευταία χώρα που συμπεριελήφθη στον κατάλογο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν ωστόσο να βγουν από το σπίτι για να πάνε στη δουλειά, στην αγορά για τα είδη πρώτης ανάγκης, στο φαρμακείο ή στον γιατρό για να φροντίσουν την υγεία τους.

Άλλα εδάφη (τουλάχιστον δέκα με 600 εκατομμύρια κατοίκους) ζητούν από τον πληθυσμό τους να παραμείνει στο σπίτι, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν αναγκαστικά μέτρα. Αυτή είναι κυρίως η περίπτωση του Μεξικού, των μεγαλύτερων πολιτειών της Βραζιλίας, του Ιράν, της Γερμανίας, της Ουγκάντας και του Καναδά.

Τουλάχιστον 26 άλλα κράτη ή εδάφη (με σχεδόν 500 εκατομμύρια κατοίκους) έχουν επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας μη επιτρέποντας τις μετακινήσεις το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η μέθοδος αυτή είναι πολύ διαδεδομένη στην Αφρική (Αίγυπτος, Κένυα, Ακτή Ελεφαντοστού, Μπουρκίνα Φάσο, Μαλί, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Μαυριτανία, Γκαμπόν) και στη Λατινική Αμερική (Χιλή, Γουατεμάλα, Ισημερινός, Δομινικανή Δημοκρατία, Παναμάς, Πουέρτο Ρίκο).

Τέλος, τουλάχιστον επτά χώρες έχουν επιβάλει καραντίνα στις μεγαλύτερες πόλεις τους, με απαγόρευση εισόδου και εξόδου από αυτές. Αυτό εφαρμόζεται στην Κινσάσα (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), στο Ριάντ, στη Μέκκα και τη Μεδίνα (Σαουδική Αραβία), στο Ελσίνκι (Φινλανδία) και στο Μπακού (Αζερμπαϊτζάν). Οι συγκεκριμένοι οικισμοί έχουν συνολικά πάνω από 30 εκατομμύρια κατοίκους.

Ιταλία: Η ανοδική τάση των κρουσμάτων είναι ελαφρά αυξημένη.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 115.242. Οι νεκροί έφτασαν τους 13.915. Παράλληλα, 18.278 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 110.574 και είχαν χάσει την ζωή τους 13.155 άνθρωποι ενώ 16.847 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 760 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.668 νέα κρούσματα. 1.431 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 4.053 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.540 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 50.456 έχει αποφασιστεί ο κατ`οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 46.065 και οι νεκροί 7.960. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 15.333 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1. 811. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 10.111, με 532 νεκρούς.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού σημειώνει ελαφρά αύξηση. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, επίσης, αφού το προηγούμενο εικοσιτετράωρο οι ασθενείς που είχαν χάσει την ζωή τους ήταν 727 .

Οι ιταλικές αρχές ελπίζουν ότι με την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να αρχίσει να περιορίζεται αισθητά.

Ρουμανία: Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα λάβει μηναίο μπόνους 500 ευρώ

Ρουμάνοι γιατροί, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό που αντιμετωπίζει κρούσματα του νέου κορονοϊού θα λάβουν μηναίο μπόνους αξίας περίπου 500 ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις.

«Απαίτησα από την Κυβέρνηση να μεταφέρει κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνοντας ένα μηνιαίο μπόνους 500 ευρώ στο προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των ασθενών που έχουν μολυνθεί με τον Covid-19. Είμαι έτοιμος να δώσω λύσεις», τόνισε ο Ρουμάνος Πρόεδρος σε μια τηλε-ενημέρωση των δημοσιογράφων. Περίπου το 15% των μολύνσεων του ιού στη χώρα είναι ιατρικό προσωπικό

ΗΠΑ: Η Νέα Υόρκη έχει απόθεμα αναπνευστήρων για 6 ημέρες, προειδοποιεί ο κυβερνήτης Κουόμο

Η Νέα Υόρκη έχει επαρκές απόθεμα αναπνευστήρων για άλλες έξι ημέρες, δεδομένου του ρυθμού που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία για την παροχή φροντίδας σε ασθενείς της νόσου Covid-19, προειδοποίησε σήμερα ο κυβερνήτης της πολιτείας. Ο Άντριου Κουόμο είπε, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης σε δημοσιογράφους, ότι τα κρούσματα στην πολιτεία αυξήθηκαν στα 92.381 από 83.712 μία ημέρα νωρίτερα. Οι θάνατοι αυξήθηκαν σε 2.373 από 1.941.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ