aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΜπάλα στο Κέντρο: κοινωνία και πολιτική στο κυπριακό ποδόσφαιρο

Μπάλα στο Κέντρο: κοινωνία και πολιτική στο κυπριακό ποδόσφαιρο

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται η πολυσυζητημένη και πρωτότυπη προσωρινή έκθεση Μπάλα στο Κέντρο: Ποδόσφαιρο ─ Ιστορία ─ Λευκωσία στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, η οποία παρουσιάζει την ιστορία του ποδοσφαίρου με πυρήνα το «Κέντρο» την πρωτεύουσα του νησιού, τη Λευκωσία, από τις αρχές της αποικιοκρατίας μέχρι και το 1960.

Ειδικότερα, μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού συγκεντρώνει επίσης η σειρά διαλέξεων που το Μουσείο έχει προγραμματίσει με αφορμή την ιδιαίτερη αυτή έκθεση, μέσα από τις οποίες αναπτύσσονται γνωστές και άγνωστες ιστορικές πτυχές του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Με την πρώτη διάλεξη με θέμα Μπάλα στο Κέντρο: ιστορικές πτυχές του κυπριακού ποδοσφαίρου, 1878-1974 να έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και να έχει καθηλώσει τους συμμετέχοντες, το Μουσείο ανακοινώνει τη διεξαγωγή της δεύτερης κατά σειρά διάλεξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, στις 19:00, στην Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.

Η δεύτερη διάλεξη με τίτλο Μπάλα στο Κέντρο: κοινωνία και πολιτική στο κυπριακό ποδόσφαιρο περιλαμβάνει τρεις παρουσιάσεις που προσδοκούν να σκιαγραφήσουν την έντονη κοινωνική και ταραχώδη πολιτική ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου. Πρόσθετα, οι παρουσιάσεις θα αγγίξουν πτυχές της σύγχρονης ιστορίας του ποδοσφαίρου μέσα από την πολιτική και κοινωνική του διάσταση.

Ομιλητές είναι ο Nτίνος Φοινικαρίδης, ερευνητής και δημοσιογράφος, ο Πάμπος Στυλιανού, πρώην Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), και η Άννα Κυπριανού, Γραμματέας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (BPW Cyprus) και πρώην διοικητικό στέλεχος της Γυναικείας Ποδοσφαιρικής Ομάδας Λευκοθέα Λατσιών. Τη διάλεξη, καθώς και την ανοιχτή για το κοινό συζήτηση, θα συντονίσει ο συγγραφέας και ερευνητής Δρ. Χρύσανθος Χρυσάνθου.

Θέματα που θα αναλύσουν και θα εξετάσουν οι ομιλητές της διάλεξης

Ο Nτίνος Φοινικαρίδης θα επικεντρωθεί στα ιστορικά και κοινωνιολογικά αίτια της πολιτικοποίησης του ποδοσφαίρου στην Κύπρο. Με τη χρήση κοινωνιολογικών θεωριών, όπως η θεωρία της ηγεμονίας του Antonio Gramsci και η θεωρία της διαδικασίας του πολιτισμού του Norbert Elias, προσεγγίζονται οι κοινωνικές συνθήκες που οδήγησαν στην ίδρυση των ποδοσφαιρικών σωματείων και στους λόγους που υιοθέτησαν πολιτική ταυτότητα. Θα αναλυθούν, μεταξύ άλλων, ο ηγεμονικός ρόλος της εκκλησίας, ο ρόλος που διαδραμάτισε στη δημιουργία των πρώτων σωματείων, πώς αναπτύχθηκε η ιδέα της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα και ποια η συμβολή του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου σε αυτό το ζήτημα. Επιπρόσθετα, η παρουσίαση θα σκιαγραφήσει την εμφάνιση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και τη σχέση της με τον αθλητισμό, καθώς και τη μετωπική σύγκρουση Αριστεράς – Δεξιάς στη δεκαετία του 1940 υπό το πρίσμα της επίδρασης που αυτή είχε στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Στη διάλεξη θα αναπτυχθούν επίσης οι λόγοι και οι διεργασίες που οδήγησαν στην ενοποίηση του ποδοσφαίρου το 1953.

Στη δική του παρουσίαση ο Πάμπος Στυλιανού θα αναφερθεί στον ρόλο των γυμναστικών συλλόγων ως των πρώτων φορέων οργανωμένης αθλητικής δραστηριότητας στην Κύπρο, οι οποίοι ιδρύθηκαν από νέους διαποτισμένους από τη μεγάλη εθνική ιδέα, καθώς και στον ρόλο των πρώτων σωματείων που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της κυρίαρχης τάξης και της κοινωνικής ελίτ. Επιπλέον, θα εστιάσει στην πολιτικοποίηση του αθλητισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1940, η οποία κορυφώθηκε το 1948 με τη μεγάλη ρήξη και εκδίωξη Αριστερών αθλητών, παραγόντων και σωματείων από τους γυμναστικούς συλλόγους και τα σωματεία. Στη συνέχεια, η διάλεξη θα σηματοδοτήσει τα γεγονότα εκείνης της εποχής που έχουν αφήσει τα σημάδια τους στον κυπριακό αθλητισμό μέχρι και σήμερα, καθώς συνέβαλαν στη διάδοση του αθλήματος, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σχέση του με την πολιτική και κοινωνική ιστορία του νησιού.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση της Άννας Κυπριανού, η οποία θα μιλήσει για τη γέννηση και την εξέλιξη του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Κύπρο. Θα επισημανθούν σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία του γυναικείου ποδοσφαιρικού στην Κύπρο αλλά και σε διεθνές επίπεδό. Θα τονισθεί επίσης η προσφορά του γυναικείου ποδοσφαίρου στην κοινωνία, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί ο καθένας μας να συμβάλει στην εξέλιξη του κυπριακού γυναικείου ποδοσφαίρου.

Συστήνεται η έγκαιρη κράτηση θέσεων για τη διάλεξη τηλεφωνικώς (+357 22661475) ή μέσω email ([email protected]).

Σημειώνεται επίσης πως αποκλειστικά για την ημέρα της διάλεξης η πλούσια έκδοση της έκθεσης Μπάλα στο Κέντρο: Ποδόσφαιρο ─ Ιστορία ─ Λευκωσία θα διατίθεται με 10% έκπτωση από το Κατάστημα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.

Πληροφορίες για την έκθεση και τις συναφείς εκδηλώσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης Μπάλα στο Κέντρο: Ποδόσφαιρο – Ιστορία – Λευκωσία το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας θα πραγματοποιήσει ειδικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις. Το κοινό μπορεί να ενημερώνεται για το αναλυτικό πρόγραμμα από την ιστοσελίδα του Μουσείου (leventismuseum.org.cy), όπως και από τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook / Instagram: @leventismuseum).

Διάρκεια έκθεσης: 17 Δεκεμβρίου 2022 – 30 Απριλίου 2023

Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή, 10:00-16:30

Χορηγός: Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη

Χορηγοί επικοινωνίας: Ο Φιλελεύθερος, Goal.news και Goal.com.cy

Τηλεοπτικός χορηγός επικοινωνίας: Alpha Κύπρου

Υποστηρικτές: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου │ Ψηφιακός Ηρόδοτος· Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (Φωτογραφικό Αρχείο και Αρχείο Εφημερίδων) │ Υπουργείο Εσωτερικών, Κυπριακή Δημοκρατία· Κρατικό Αρχείο Κύπρου │ Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Κυπριακή Δημοκρατία· Δήμος Λευκωσίας· και Σύνδεσμος Φίλων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και Λεβεντείου Πινακοθήκης

Η δεύτερη διάλεξη με τίτλο «Μπάλα στο Κέντρο: κοινωνία και πολιτική στο κυπριακό ποδόσφαιρο» περιλαμβάνει τρεις παρουσιάσεις που προσδοκούν να σκιαγραφήσουν την έντονη κοινωνική και ταραχώδη πολιτική ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου. Πρόσθετα, οι παρουσιάσεις θα αγγίξουν πτυχές της σύγχρονης ιστορίας του ποδοσφαίρου μέσα από την πολιτική και κοινωνική του διάσταση.
Η πρώτη διάλεξη με θέμα Μπάλα στο Κέντρο: ιστορικές πτυχές του κυπριακού ποδοσφαίρου, 1878-1974 κέρδισε τις εντυπώσεις και να έχει καθήλωσε τους συμμετέχοντες.
Σημειώνεται επίσης πως αποκλειστικά για την ημέρα της διάλεξης η πλούσια έκδοση της έκθεσης Μπάλα στο Κέντρο: Ποδόσφαιρο ─ Ιστορία ─ Λευκωσία θα διατίθεται με 10% έκπτωση από το Κατάστημα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης Μπάλα στο Κέντρο: Ποδόσφαιρο – Ιστορία – Λευκωσία το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας θα πραγματοποιήσει ειδικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις. Το κοινό μπορεί να ενημερώνεται για το αναλυτικό πρόγραμμα από την ιστοσελίδα του Μουσείου (leventismuseum.org.cy), όπως και από τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook / Instagram: @leventismuseum).
Άποψη από την έκθεση «Μπάλα στο Κέντρο: Ποδόσφαιρο ─ Ιστορία ─ Λευκωσία»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ