aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑνοίγουν τα σχολεία, με 12 μαθητές/τριες σε κάθε τάξη και αυστηρά πρωτόκολλα

Ανοίγουν τα σχολεία, με 12 μαθητές/τριες σε κάθε τάξη και αυστηρά πρωτόκολλα

Ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Στις αρχικές του τοποθέτησεις αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων και μεταξύ άλλων είπε τα ακόλουθα: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες προσπάθειες που κάναμε. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενεργοποιήσουμε σιγά σιγά τα σχολεία. Με σύνεση και προσοχή θα κάνουμε τα αποφασιστικά εκείνα βήματα για να φροντίσουμε την εκπαίδευση των παιδιών μας. Προτεραιότητά μας είναι η τήρηση των πρωτοκόλλων ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Δεύτερον προτεραιότητα είναι η ομαλή ολοκλήρωση της χρονιάς για τους τελειόφοιτους.

Σκοπός είναι το απολυτήριο που θα πάρει αυτή η γενιά να είναι απολύτως αξιόπιστο. Τρίτη προτεραιότητα είναι η κοινωνικοοικονομική. Επομένως θα πρέπει να συστοιχήσουμε όλες τις δραστηριότητες για να υποστηρίξουμε την επάνοδο των εργαζομένων στις δουλειές τους. Θέλω επίσης να αναφέρω ότι ξεκινήσαμε συναντήσεις με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τις οργανώσεις των γονιών και των μαθητών. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε τηλεδιασκέψεις με όλες τις οργανώσεις για να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις.

1) Από τη Δευτέρα λειτουργεί η τρίτη λυκείου των δημόσιων, τεχνικών και ιδιωτικών λυκείων.

Βάσει των κανόνων προφύλαξης η φοίτηση θα γίνεται με 12 μαθητές ή μαθήτριες σε κάθε τάξη. Θα δημοσιοποιηθούν έγκαιρα τα αυστηρά πρωτόκολλα. Στις τεχνικές σχολές θα γίνονται μόνο τα εξεταζόμενα μαθήματα. Το πρόγραμμα των παγκύπριων εξετάσεων θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Το νέο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στις 11/5 από τις διευθύνσεις του σχολείου. Την 1η μέρα θα ενημερωθούν οι μαθητές για το πρωτόκολλο. Θα υπάρχουν διαφορετικά διαλείμματα.

Προτρέπονται γονείς και μαθητές να ενημερώσουν τα σχολεία για περιπτώσεις ευπαθών ομάδων ούτως ώστε να λάβει μέριμνα το Υπουργείο. Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα συνεχίσει να λειτουργεί για όλες τις τάξεις που εξακολουθεί η αναστολή φοίτησης. Το υπουργείο δέχθηκε προσφορά από ιδιωτικό φορέα για 1.300 τάμπλετ. Στο σύνολό του το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι κάτι που θεωρούμε κεκτημένο και θα συνεχίσει να συμβάλει με αμείωτο ρυθμό για τα παιδιά που δεν θα φοιτήσουν αμέσως στο σχολείο.

Για τα υπόλοιπα σχολεία οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν τις υπόλοιπες μέρες. Τα δημόσια σχολεία, δημοτικά και νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό. Πολύ πιθανό κάποια τμήματα δημοτικών να λειτουργήσουν σε άλλα σχολεία για να είναι μικρός ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις. Τις μέρες αυτές θα γίνουν εντατικές διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της ειδικής εκπαίδευσης για να δούμε ποιες ρυθμίσεις θα κάνουμε. Από την ημέρα λειτουργίας των σχολείων θα λειτουργήσουν τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, τα νυχτερινά και το πρόγραμμα “Δράσης”. Στην ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και τα ιδιωτικά φροντιστήρια, οι σχολές χορού και τα άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ένα μεγάλο στοίχημα θα είναι τις επόμενες μέρες αυτό της κοινωνικής ευθύνης και της υπεύθυνης συμπεριφοράς για τη συλλογική υγεία».

Ερώτηση: Υπάρχει σκέψη για εφοδιασμό όλων των σχολικών μονάδων με θερμόμετρα; Θα γίνει τυχαία δειγματοληψία στα σχολεία;

Απάντηση: Είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο. Θα ακολουθήσουμε τις υποδείξεις και βεβαίως το υπουργείο είναι ήδη έτοιμο να παρέχει θερμόμετρα, μάσκες και αντισηπτικά αν υποδειχθεί κάτι τέτοιο.

Ερώτηση: Πότε θα είναι διαθέσιμες οι ηλεκτρονικές συσκευές για τους μαθητές δημοτικού;

Απάντηση: Σε σχέση με τα 1.300 τάμπλετ να ευχαριστήσω την προσφορά του ομίλου Γερμανός που έχει την εταιρία Public και μας παραχώρησε αυτές τις συσκευές.

Ερώτηση: Που βρίσκεται το θέμα του φοιτητικού επιδόματος;

Απάντηση: Για το έκτακτο φοιτητικό επίδομα υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις. Από 15.040 αιτήσεις που είχαμε δεχθεί το υπουργείο έκανε πληρωμές για περισσότερες από 14.000 αιτήσεις και οι πληρωμές συνεχίζονται. Για κάποιες προβληματικές περιπτώσεις θα υπάρξει επαφή με το Υπουργείο. Να πω ότι Κύπριοι φοιτητές που είχαν επιστρέψει στην Κύπρο και πρέπει να παρακολουθήσουν εργαστήρια τώρα που ανοίγουν εκ νέου τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα θα τους συνιστούσαμε να αποταθούν στο υπουργείο εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για να διευθετήσουμε την επιστροφή τους στα πανεπιστήμιά τους.

Ερώτηση: Θα γίνουν εξετάσεις σε γυμνάσια και άλλες τάξεις του Λυκείου;

Απάντηση: Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στην ουσία και η ουσία είναι να εξαλείψουμε απώλειες ως προς το τι πρέπει να μάθουν τα παιδιά στη χρονιά που διανύουμε. Άρα θα ήταν άδικο να προωθήσουμε τα παιδιά με ελλείψεις και κενά στις επόμενες τάξεις. Οι εξετάσεις δεν είναι προτεραιότητα. Προτεραιότητα είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία.

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΤΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΘΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ PHILENEWS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ