aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

«Αγκάλιασε την αλλαγή»

ΑΡΘΡΟ: ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

Το σημερινό μου άρθρο πηγάζει από μια φωτογραφία που είδα ψες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφορούσε έναν νεαρό αθλητή, που κατετάγη χθες στην Εθνική Φρουρά. Αναπόφευκτα το μυαλό μου γύρισε στις 10/7/1998 όταν είχα ακολουθήσει την ίδια διαδρομή και μάλιστα ως εκ των αρχηγών της Εθνικής εφήβων καλαθόσφαιρας και βασικός, έχοντας κερδίσει χάλκινο μετάλλιο στους ΑΜΚΕ και εξασφαλίσει πρόκριση σε επόμενη προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και ενώ ήμουν ήδη βασικό στέλεχος του πρωταθλητή Κεραυνού Στροβόλου. Παραδόξως είχα λάβει τη θέση 132 στη λίστα στρατεύσιμων αθλητών.

Πολλά έχουν αλλάξει ευτυχώς μέχρι σήμερα στο στράτευμα, με τη μοριοδότηση, με τον λόχο αθλητών, με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, που οφείλω να ομολογήσω ότι με έχει εκπλήξει ευχάριστα. Όχι τόσο αυτή καθ’ αυτή η μείωση της θητείας όσο τα θετικά κίνητρα προς τους κληρωτούς μας. Σχέδια εξ αποστάσεως φοίτησης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ευκαιρίες υποτροφιών, ευκαιρίες νεανικής επιχειρηματικότητας και άλλα. Συνολικά 14 νέα προγράμματα παροχής θετικών κινήτρων τα οποία προσωπικά και χαιρετίζω και υποστηρίζω και αποδίδω πλήρως τα εύσημα στον υπουργό, τους επιτελείς και το ΓΕΕΦ.

Αναγνωρίζω ότι πολλά έχουν αλλάξει από το 1998 και πολλά θετικά βήματα έχουν γίνει. Χρειάζεται όμως περαιτέρω αναζήτηση λύσεων. Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς συνέργειες. Η προετοιμασία και επιλογή για όσους θα επωφεληθούν τέτοιων κινήτρων στη στρατιωτική θητεία τους πρέπει να ξεκινά από νεαρή ηλικία και να γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, όταν παραδείγματος χάριν επιλέγονται αθλητές για το αθλητικό σχολείο.

Αξιοποιώντας την πολυετή παρουσία μου στις ΗΠΑ, δεν διστάζω να εισηγηθώ να εισαγάγουμε και να αξιοποιήσουμε κάποιες καινοτόμες ιδέες των Αμερικανών. Θα μπορούσαν να υπηρετήσουν κάποιοι τη θητεία τους στον στρατό με το πέρας της αθλητικής τους καριέρας; Θα μπορούσε το στράτευμα να καλύψει το κόστος σπουδών κάποιων αθλητών με αντάλλαγμα τις υπηρεσίες τους σε αυτό και τα αθλητικά του προγράμματα; Θα μπορούσε η Ε.Φ. να δημιουργήσει ομάδες που να συμμετέχουν ως σωματεία στα πρωταθλήματα των ομοσπονδιών; Θα μπορούσε ο στρατιωτικός αθλητισμός να αποδειχθεί τόσο εργαλείο υποστήριξης του Ε.Σ.Υ.Α.Α. όσο και  ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μέσω της δημιουργίας ευκαιριών εργοδότησης; Η αλλαγή είθισται να μην είναι αρεστή στον κόσμο, αλλά πάντα λέω «αγκάλιασε την αλλαγή» (embrace change).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ