aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ65 χρόνια αθλητικός «Φ»: «Η αθλητική σελίς του Φιλελευθέρου»

65 χρόνια αθλητικός «Φ»: «Η αθλητική σελίς του Φιλελευθέρου»

Ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, του Αγίου Νικολάου το 1955, ο Νίκος Χρ. Παττίχης και οι συνεργάτες του, μετά από επίπονη προετοιμασία και σκληρή δουλειά, έβαλαν για τα καλά το νερό στ’ αυλάκι για την κυκλοφορία της εφημερίδας που έμελλε να σφραγίσει την ιστορική διαδρομή του τόπου.

Στις 7 Δεκεμβρίου 1955, ημέρα Τετάρτη, ο «Φιλελεύθερος» ήταν στα σημεία πώλησης σε ολόκληρη την Κύπρο. Πολυσέλιδος, πολυεπίπεδος, με στήλες πρωτόγνωρες για την εποχή και με δυνατές αποκλειστικότητες. Λίγους μόνο μήνες μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, η αθλητική κίνηση συναντούσε ψηλά… εμπόδια, αλλά το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα και οι ιπποδρομίες διεξάγονταν κανονικότατα. Λίγες ημέρες προηγουμένως, η μετέπειτα πρωταθλήτρια ΑΕΛ είχε ρίξει… επτά προειδοποιητικές βολές επί της Ανόρθωσης (7-0), ενώ στον ιππόδρομο θα εφαρμοζόταν το «νέον είδος εκκινήσεως με κιβώτιον».

Σε εκείνη την ιστορική έκδοση, στις 7 Δεκεμβρίου 1955, είχαν και οι αθλητικές ειδήσεις την τιμητική τους. «Η αθλητική σελίς του Φιλελευθέρου» αναγραφόταν στην προμετωπίδα και δόθηκε έτσι η εκκίνηση και στην αθλητική Ιστορία του Φιλελευθέρου. Με αποκλειστική συνέντευξη «ο προπονητής της Ομόνοιας ομιλεί προς τον Φιλελεύθερο (μεταξύ άλλων ο Αυστριακός Χανς Χουγκενχούιζεν είχε πει ότι «είμεθα πολύ πίσω από το ευρωπαϊκό ποδοσφαίρο», ενώ «η γνώμη του για την κυπριακή διαιτησία δεν είναι και τόσο… κολακευτική»). Περιλάμβανε επίσης ένα κείμενο – αριστούργημα εμποτισμένο με την γλαφυρότητα της εποχής για τον Ιππόδρομο «ο τόπος της λαχτάρας και της χίμαιρας – όνειρα που κατρακυλούν κι ελπίδες που ξανακτίζονται», μονόστηλο με «αθλητισμό λακωνικά» (οι αναγνώστες ενημερώθηκαν μεταξύ άλλων ότι με 12 λίρες θα μπορούσαν να μεταβούν εις την χώρα των πυραμίδων για να παρακολουθήσουν τον διεθνή αγώνα Αιγύπτου – Σοβιετικής Ενώσεως) και «ολίγη ποικιλία» με αποτελέσματα πρωταθλήματος μπάσκετ Λευκωσίας («το Αποέλ επεβλήθη του ΣΑΠΓ με 33-23»).

Η πρώτη «αθλητική σελίς του Φιλελευθέρου» της 7ης Δεκεμβρίου 1955 περιλάμβανε επίσης το ευφυέστατο «ατομικόν ωροσκόπιον», μία φωτογραφία με τον στρατάρχη Μοντγκόμερι να παίζει μπιλιάρδο και διαφημίσεις «του τσιγάρου που ξεκουράζει!», δύο νέων μοδέλλων της  Ford («άμεσος παράδοσις») και του Εμπορικού και Εισαγωγικού Οίκου Χρύσανθος Α. Κωνσταντινίδης  με «Goliath Cars (σ.σ. οι λιμουζίνες της εποχής), μοτοσυκλέτται, παταρίες, τυριά και χαβιάρι Γερμανίας»!

Για χρόνια ολόκληρα, στον «Φιλελεύθερο», οι αθλητικές ειδήσεις και οι διαφημίσεις -παντός είδους- ήταν αδέλφια δίδυμα. Κι αν στο πρώτο φύλλο, δωδεκασέλιδο παρακαλώ, υπήρχε και «η αθλητική σελίς του Φιλελευθέρου» στις επόμενες ημέρες όταν κυκλοφορούσε εξασέλιδος, οι αθλητικές ειδήσεις ήταν περιορισμένες. Σύμφωνα με τους μελετητές των εκδόσεων του «Φιλελεύθερου», σταδιακά το αθλητικό ρεπορτάζ ατόνισε για αρκετά χρόνια, λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για τις αθλητικές ειδήσεις δεν υπήρχε στο προσωπικό της εφημερίδας ειδικός συντάκτης, αλλά αυτές ετοιμάζονταν από συνεργάτες, με υπεύθυνο τον Κυριάκο Λυσιώτη.

Ο Κυριάκος Λυσιώτης υπηρέτησε τον «αθλητικό Φιλελεύθερο» για περισσότερα από 15χρόνια. Άριστος χειριστής της ελληνικής γλώσσας, κράτησε συντροφιά στους φίλαθλους – αναγνώστες με τις εμπεριστατωμένες ποδοσφαιρικές του αναλύσεις. Συχνά – πυκνά ήταν ιδιαίτερα καυστικός και επικριτικός με τα κέντρα εξουσίας του κυπριακού αθλητισμού, κι είχε ιδιαίτερες ευαισθησίες στο τίμιο παιχνίδι και την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Στο πρώτο τεύχος, τη συνέντευξη του προπονητή της Ομόνοιας Χανς Χουγκενχούιζεν, υπέγραφε ο «ΝΤ. Κ», ο οποίος ήταν (μάλλον) ο Ντίνος Κωνσταντινίδης, που αργότερα έγινε ευρύτατα γνωστός από τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις του στο ΡΙΚ. Με το ψευδώνυμο «ο Πληροφορημένος» έγραφε ο Πάμπος Αβρααμίδης, ενώ ο «Μαραθών», αγνώστων λοιπών στοιχείων ήταν ειδικός συνεργάτης για θέματα ιπποδρόμου.

Φτωχή η «Αθλητική κίνησις» για μία 15ετία

Από το 1955 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70, το αθλητικό ρεπορτάζ στον «Φιλελεύθερο» δεν ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο. Εξαιτίας και μίας ξεχωριστής ιδιαιτερότητας που έπαιζε σημαντικό ρόλο. Την εποχή εκείνη, οι καθημερινές εφημερίδες δεν είχαν δευτεριάτικη έκδοση, λόγω της αργίας της Κυριακής. Κι επειδή οι περισσότερες αθλητικές εκδηλώσεις διεξάγονταν Κυριακή, ήταν απόλυτα φυσιολογικό οι αθλητές ειδήσεις να συμπεριλαμβάνονταν στις εφημερίδες της Δευτέρας που κυκλοφορούσαν αυτόνομες.

Στον «Φιλελεύθερο» η «Αθλητική κίνησις», όπως ονομαζόταν κατά καιρούς η σχετική στήλη περιλάμβανε τα… πάντα. Στην κυριολεξία! Όταν κάποιοι αγώνες διεξάγονταν το Σάββατο, ο Κυριάκος Λυσιώτης είχε λεπτομερή περιγραφή και ανάλυση, ιδιαίτερα για τους αγώνες της Λευκωσίας και φυσιολογικά με λιγότερες λεπτομέρειες για τα ματς στη Λεμεσό και την Αμμόχωστο. Για τους αγώνες της Κυριακής, κάποιες φορές είχε «σχόλια και κρίσεις» στο φύλλο της Τρίτης. Σε μερικές περιπτώσεις ήταν πασιφανές ότι οι αθλητικές ειδήσεις δεν… χωρούσαν λόγω έλλειψης χώρου από τις πάμπολλες διαφημίσεις, ενώ σε κάποιες άλλες προβάλλονταν ειδήσεις από τον διεθνή χώρο που πολύ δύσκολα θα δημοσιεύονταν ακόμη και σήμερα. Γι’ αυτό και στους τόμους του «Φιλελεύθερου», εκείνη την περίοδο μπορείς να βρεις τα αποτελέσματα του «Αυστραλιανού ποδοσφαίρου» (!), πρωτοσέλιδο το αποτέλεσμα των εθνικών ομάδων Νέων της Αγγλίας και της Βορείου Ιρλανδίας και διάφορες ειδήσεις χόκεϊ που έφταναν στην Κύπρο μέσω του Πρακτορείου Reuters.

Από την Κύπρο, εκτός από το ποδόσφαιρο (οι προαναγγελίες και τα αποτελέσματα), προβάλλονταν οι αγώνες στίβου με πλήρη αποτελέσματα ακόμη και κατά επαρχίες, το μπάσκετ και το βόλεϊ σε επίπεδο σχολικών πρωταθλημάτων και σκόρπια – σκόρπια αποτελέσματα αγροτικού ποδοσφαίρου. Ο Κυριάκος Λυσιώτης αφιέρωνε αρκετό χώρο στους αγώνες της Εθνικής Κύπρου και στους ευρωπαϊκούς αγώνες των ομάδων μας, ενώ κατά καιρούς δημοσιεύονταν μεγάλες φωτογραφίες από αγώνες πάλης (επτά χιλιάδες θεατές μαζεύτηκαν στο ΓΣΠ το 1961 για να συμπαρασταθούν στον Ελλαδίτη Καρπόζηλο που θριάμβευσε επί του Άραβα πρωταθλητή, Ναζάρ Ντικράν), ολυμπιακής γυμναστικής και στίβου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ