aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ1η Απριλίου: Ο αγώνας για απελευθέρωση μέσα από πρωτοσέλιδα του «Φ» (pics)

1η Απριλίου: Ο αγώνας για απελευθέρωση μέσα από πρωτοσέλιδα του «Φ» (pics)

65 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την επέτειο έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Ήταν 1η Απριλίου του 1955 όταν οι Κύπριοι αποφασίζουν να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους ξεκινώντας τον αγώνα για απελευθέρωση από τον αγγλικό ζυγό.

Η ίδρυση του «Φιλελευθέρου» συνέπεσε με αυτό το ιστορικό γεγονός το 1955 και, ασφαλώς, τα τότε πρωτοσέλιδά του συμβάλλουν στην αποτύπωση των εξελίξεων που άλλαξαν και τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

Παρακάτω, παρουσιάζουμε ενδεικτικά εξώφυλλα του «Φ» από σημαντικές στιγμές του αγώνα που άφησε ηρωικές παρακαταθήκες στον κυπριακό Ελληνισμό.

Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 1955: Επεισόδια στην κηδεία του ήρωα Χαράλαμπου Μούσκου. «Στρατιώται έρριψαν δακρυγόνους βόμβας κατά της νεκρικής πομπής».

Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 1956: Η δολοφονία του μαθητή Πετράκη Γιάλλουρου στην Αμμόχωστο. «Προτού εκπνεύση ανεφώνησε: ‘ΖΗΤΩ Η ΕΝΩΣΙΣ’».

Σάββατο, 10 Μαρτίου 1956: Η απέλαση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από τις βρετανικές δυνάμεις. Μαζί του απελάθησαν οι Μητροπολίτης Κυρηνείας, ο Πρόεδρος της ΟΧΕΝ Παπάσταυρος Παπαγαθαγγέλου και ο Πολύκαρπος Σ. Ιωαννίδης.

Πέμπτη, 9 Αυγούστου 1956: Ο πρώτος απαγχονισμός. «Με πλήρη ηρεμίαν και ψυχικήν καρτερίαν διήλθον» στην αγχόνη οι ήρωες Ανδρέας Ζάκος, Χαρίλαος Μιχαήλ και Ιάκωβος Πατάτσος.

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 1956: Η είδηση για την εκτέλεση των τριών ηρώων, Στέλιου Μαυρομμάτη, Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ανδρέα Παναγίδη. «Εις τα κελλιά του θανάτου επεσκέφθησαν χθες τους τρεις νεαρούς Έλληνας Κυπρίους οι στενοί συγγενείς των και οι δικηγόροι των. Αναμένουν άπαντες το τέλος των με απόλυτον ψυχραιμίαν και αυταπάρνησιν».

Τετάρτη, 6 Μαρτίου 1957: «Ο Γρηγόρης Πιερή Αυξεντίου εφονεύθη εις τα όρη του Μαχαιρά κατά την διάρκειαν πολυώρου μάχης». Δεν επιτράπηκε μετάβαση Ελληνοκυπρίων δημοσιογράφων στα βουνά του Μαχαιρά, όπου βρετανικά στρατεύματα περικύκλωσαν το κρησφύγετο του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου. Έστω και τρεις μέρες αργότερα, ο «Φιλελεύθερος» παρουσίασε τα δραματικά γεγονότα, με βάση αφηγήσεις ξένων δημοσιογράφων.

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 1957: «Ο 18ετής γυμνασιόπαις Ευαγόρας Μιλτιάδου Παλληκαρίδης εξετελέσθη περί το μεσονύκτιον εις τας κεντρικάς φυλακάς». Οι τελευταίες συγκινητικές στιγμές του αντάρτη-ποιητή.

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 1957: Μετά από διήμερες εκδηλώσεις υπέρ της Ένωσης και μετά από τουρκικές βιαιοπραγίες εις βάρος των Ελλήνων, οι Βρετανοί επιβάλλουν κέρφιου, απαγόρευση δηλαδή κυκλοφορίας.

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 1959: «Η Κύπρος ανακηρύσσεται εις ανεξάρτητον κράτος». Η ιστορική υπογραφή στο Λονδίνο και η ικανοποίηση του Εθνάρχη Μακαρίου.

Κυριακή, 15 Μαρτίου 1959: «Αφήνω γεια σε όλους». Ο αρχηγός της ΕΟΚΑ, Γεώργιος Γρίβας Διγενής, ανακοινώνει μέσω διαγγέλματος ότι εγκαταλείπει την Κύπρο «με την συνείδησιν ήσυχον ότι έπραξε παν το δυνατόν διά να την απαλλάξη από τα δεσμά της δουλείας». Ο «Φ» δημοσιεύει το πλήρες κείμενο.

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 1959: Ο Εθνάρχης Μακάριος εξελέγη πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με 144.501 ψήφους έναντι 71.753 του Ιωάννη Κληρίδη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ