aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ζούμε για ημέρες σαν κι αυτές!

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Η άγρια ομορφιά του ποδοσφαίρου εκδηλώνεται πολύ περισσότερο την ημέρα της κρίσης ενός σημαντικού σκοπού. Είτε το έπαθλο λέγεται «τίτλος», είτε «παραμονή», είτε «άνοδος», το ματς δίχως αύριο πάντοτε θα ανεβάζει στα ύψη την αδρεναλίνη.

Γι’ αυτό και εκτός από τους ΑΠΟΕΛίστες, οι οποίοι σήμερα θα κάνουν φιέστα τίτλου στο ματς με την Ανόρθωση στο ΓΣΠ, σύσσωμοι οι ποδοσφαιρόφιλοι θα έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στο Παφιακό. Εκεί όπου η Πάφος FC και ο Εθνικός θα δώσουν ματς με χαρακτήρα «ή εσύ ή εγώ», που θα κρίνει την τρίτη ομάδα που θα πάρει τον δρόμο για τη Β’ Κατηγορία μετά την Αγία Νάπα και το Παραλίμνι.

Μια τέτοια ημέρα ήταν και το Σαββάτο 5 Μαΐου 2007, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Στην 26η και τελευταία αγωνιστική, ο Διγενής υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό στο Μακάρειο και χρειαζόταν νίκη με… μισό μηδέν για να σωθεί.

Οι γηπεδούχοι είχαν 24 βαθμούς, οι φιλοξενούμενοι είχαν 27 και το ματς του α’ γύρου έληξε 1-1 (ήταν η πρώτη φορά που στην ισοβαθμία ίσχυαν τα αποτελέσματα μεταξύ των ομάδων). Ήρωας για τους μαυροπράσινους αποδείχτηκε ο Νίκος Νικολάου, ο οποίος λειτούργησε ως από μηχανής θεός.

Στην τελευταία φάση του αγώνα, στο 90’+5, ο -μέχρι προσφάτως αρχηγός της ομάδας του Τακτακαλά- απέκρουσε στη γραμμή μετά από προβολή του Αχιλλέως και κράτησε το 0-0. Οι Λευκωσιάτες σώθηκαν και οι Μορφίτες υποβιβάστηκαν μετά από πέντε σεζόν στην κατηγορία των μεγάλων.

digenisΑυτός ήταν ο τελευταίος «τελικός σωτηρίας» του κυπριακού ποδοσφαίρου, πριν από τον σημερινό. Ωστόσο, από το 2000 και έπειτα είχαμε άλλες δύο φορές αγωνία μέχρι το τέλος για τον υποβιβασμό, με τη διαφορά ότι οι ενδιαφερόμενοι ήταν περισσότεροι από δύο.

Στις 14 Μαΐου 2005, καίγονταν για παραμονή οι ΑΕΚ (29β.), Αλκή (29β.), Εθνικός (27β.) και ΑΕ Πάφος (26β.). Στο Παφιακό, η Πάφος νίκησε την Αλκή με 3-2, αλλά η νίκη της δεν είχε αντίκρισμα καθώς νίκησαν οι Εθνικός και ΑΕΚ, αντιστοίχως τη Νέα Σαλαμίνα με 3-0 και τον -ήδη υποβιβασμένο- Άρη με 2-0.

Η δεύτερη περίπτωση συνέβη στις 19 Μαΐου 2013. Ο Εθνικός είχε 32 βαθμούς, η Νέα Σαλαμίνα 30 και ο Ολυμπιακός 28. Η ομάδα της Άχνας φιλοξένησε αυτήν της Αμμοχώστου στην τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ, την ώρα που οι μαυροπράσινοι υποδέχτηκαν την αδιάφορη Αλκή.

Η νίκη των Λευκωσιατών στο ΓΣΠ επί της «Αθάνατης» με 4-2 δεν αρκούσε για την παραμονή τους, αφού στο Δασάκι σημειώθηκε βολική ισοπαλία. Με το 2-2, ο Εθνικός απέφυγε τα μπαράζ, η Νέα Σαλαμίνα διεκδίκησε και κέρδισε την παραμονή της απέναντι στην τρίτη της Β’ Κατηγορίας, Αναγέννηση, και ο Ολυμπιακός βρίσκεται από τότε εκτός Α’ Κατηγορίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ