aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΖητούν να κλείσει το Τσίρειο λόγω ασφάλειας - Τι απαντά ο πρόεδρος του ΓΣΟ

Ζητούν να κλείσει το Τσίρειο λόγω ασφάλειας – Τι απαντά ο πρόεδρος του ΓΣΟ

ΤΟΥ ΒΑΣΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Σαν κεραυνός έπεσε στον ΓΣΟ η γνωμάτευση μελετητών ότι «δεν επιτρέπεται καθόλου η παρακολούθηση μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών ή ποδοσφαιρικών αγώνων στο Τσίρειο, από το άνω διάζωμα των κερκίδων χωρίς την εφαρμογή των ενισχύσεων». Όσον αφορά το κάτω διάζωμα των κερκίδων, σε σχετική επιστολή τους, οι μελετητές τονίζουν πως, με βάση μελέτη που εκπόνησαν, προνοούνται κατασκευές, ενίσχυση και βελτιώσεις.

«Αν γίνει αποδέκτη αυτή η επιστολή, το Τσίρειο Στάδιο αναγκαστικά θα κλείσει για ποδοσφαιρικούς αγώνες και άλλες εκδηλώσεις και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν την ολοκλήρωση των εργασιών ενίσχυσης και επιδιόρθωσης», υποδεικνύει ο μηχανικός του ΓΣΟ, Θέμος Δημητρίου, ο οποίος θεωρεί υπερβολικές κάποιες από τις αναφορές, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για ατεκμηρίωτες διαπιστώσεις.

Σε επιστολή των μελετητών, ημερομηνίας 6 Αυγούστου, αναφέρεται επίσης, πως «αθλητικές διοργανώσεις επιτρέπονται στο κάτω διάζωμα με μειωμένο αριθμό θεατών – φιλάθλων στο 1/3 της χωρητικότητας των κερκίδων σε αραιή διάταξη για μείωση του φορτίου και των ταλαντώσεων (και τούτο λόγω των αδυναμιών που διαπίστωσαν στις κερκίδες κατά το στάδιο της μελέτης) μέχρι την ολοκλήρωση των ενισχύσεων που προτείνεται στη μελέτη».

Ο ΓΣΟ ζήτησε από τον πολιτικό μηχανικό, Θέμο Δημητρίου, ο οποίος παρακολουθεί το Τσίρειο από τη δεκαετία του 1990 και ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο εξέδωσε πιστοποιητικό ασφαλείας των κερκίδων του σταδίου, να διατυπώσει τη δική του θέση.

Ο κ. Δημητρίου με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων χαρακτηρίζει, εν πολλοίς, υπερβολές τα όσα υποστηρίζει οι μελετητές που ανέλαβαν την παρακολούθηση της συντήρησης του Τσιρείου.

Στην επιστολή του κ. Δημητρίου αναφέρεται, πως «η μελέτη (των ιδίων των μελετητών) παρουσιάζει γενικά καλά επίπεδα ασφάλειας για το στάδιο με οριακή υπέρβαση καταπονήσεων στον πρόβολο του άνω διαζώματος, για την οποία προτείνει ενίσχυση με μεταλλικά ελάσματα».

«Οι δικές μου αναλύσεις», συνεχίζει ο κ. Δημητρίου, «δεν παρουσιάζουν τέτοια υπέρβαση, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική απόκλιση στα ευρήματά μας. Το οριακό μέγεθος αυτής της απόκλισης δεν δικαιολογεί τον αποκλεισμό χρήσης του άνω διαζώματος για το χρονικό διάστημα μέχρι την εφαρμογή των ενισχύσεων», παρατηρεί.

Πρέπει να σημειωθεί, προσθέτει ο κ. Δημητρίου, ότι οι περισσότερες επεμβάσεις που προβλέπονται εστιάζονται κυρίως στην ενίσχυση στις πλάκες των σκαλιών των κερκίδων, όπου υπάρχει εκτεταμένη οξείδωση οπλισμού, σε επιδιόρθωση βλαβών και γενική συντήρηση του Σταδίου.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο των επιστολών (03/03/2021 και 06/08/2021) των μελετητών που αφορούν την αναβάθμιση του Τσιρείου, ο κ. Δημητρίου, υποστηρίζει πως, περιέχουν ανακρίβειες και υπερβολή στη φρασεολογία.

Επισημαίνει δε, πως «ο περιορισμός της χρήσης σε «low profile sporting events» και η απαγόρευση της χρήσης του άνω διαζώματος είναι ατεκμηρίωτη και αδικαιολόγητη. Τα ευρήματα που αναφέρονται στην επιστολή δεν αφορούν αυτή καθ’ εαυτή την ασφάλεια των κερκίδων αλλά τον περιορισμό των δονήσεων για τη διασφάλιση της άνεσης των θεατών, υπογραμμίζει ο κ. Δημητρίου.

Σχολιάζοντας τα τέσσερα σενάρια που εξέτασαν οι μελετητές, ο κ. Δημητρίου αναφέρει πως με την ανάλυσή τους θεωρούν πως οι κερκίδες θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στο Σενάριο 3 αλλά όχι στο Σενάριο 4. Ο κ. Δημητρίου υποδεικνύει, πως το Σενάριο 3 δεν περιορίζεται σε «low profile sporting events» αλλά επιτρέπει «high profile sporting events» κάτι που συμπεριλαμβάνει και τους αγώνες ποδοσφαίρου καθώς και εκδηλώσεις με μουσική.

Παράλληλα, αναφέρει πως στην επιστολή των μελετητών ημερομηνίας 6 Αυγούστου 2021 επαναλαμβάνεται η ατεκμηρίωτη απαγόρευση χρήσης του άνω διαζώματος. Παρατηρεί, επίσης, πως η επιστολή αυξάνει δραματικά τους περιορισμούς για τη χρήση του Σταδίου χωρίς καμία τεκμηρίωση και προσθέτει, πως η πρόταση για περιορισμό του αριθμού των φιλάθλων στο 1/3 της χωρητικότητας του Σταδίου είναι αυθαίρετη και συνεχίζει:

«Αν γίνει αποδέκτη αυτή η επιστολή, το Τσίρειο Στάδιο αναγκαστικά θα κλείσει και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν την ολοκλήρωση των εργασιών ενίσχυσης και επιδιόρθωσης. Δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει γίνει δυνατή η υπογραφή συμβολαίου με τον εργολάβο, τόσο κατά τη φετινή όσο πιθανότατα και την επόμενη σεζόν πρέπει να θεωρείται ότι το Τσίρειο θα είναι κλειστό για ποδοσφαιρικούς αγώνες ή άλλες σημαντικές εκδηλώσεις».

Η θέση του Προέδρου του ΓΣΟ

Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του ΓΣΟ, Άκη Λάμπρου, ο οποίος, επικαλούμενος τις εκθέσεις του γραφείου του κ. Θέμου Δημητρίου καθώς και μηχανικού στον οποίον ανέθεσε η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων να ελέγξει το Τσίρειο, ανέφερε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Ο κ. Λάμπρου ανέφερε, πως έχει διενεργηθεί έλεγχος από το γραφείο Θέμου Δημητρίου και τα ευρήματα είναι καθησυχαστικά.

Όπως εξήγησε, επειδή η άδεια χρήσης του Τσιρείου εκπνέει τον Δεκέμβριο, ζητήθηκε η υποβολή μελέτης και κρίθηκε ότι αυτή πρέπει να εκπονηθεί από το γραφείο του κ. Θέμου Δημητρίου.

Είπε, επίσης, πως ηγέρθη και στο παρελθόν θέμα στατικής επάρκειας του Σταδίου και τότε ελήφθησαν «καρότα» και έγιναν όλες οι απαραίτητες μελέτες από τέσσερα γραφεία τα οποία διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα.

Η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων έστειλε μηχανικό δικό της και έμεινε ικανοποιημένη από τα ευρήματα, είπε ο κ. Λάμπρου.

Όπως είναι γνωστό, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για αναβάθμιση και συντήρηση κερκίδων και του στεγάστρου έναντι €3.303.000. Ωστόσο, υπεβλήθη μόνο μια προσφορά η οποία ήταν ψηλότερη κατά περίπου €600.000 και ο ΓΣΟ διεξάγει διαπραγματεύσεις με τον εργολάβο προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ