aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΥπογραφή κώδικα ηθικής από όλους τους αθλητές και αθλητικούς παράγοντες

Υπογραφή κώδικα ηθικής από όλους τους αθλητές και αθλητικούς παράγοντες

Εκτός από τις μεγάλες ποινές που προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε πρόσωπα που εμπλέκονται σε αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού αγώνα, στο νομοσχέδιο, καθίσταται υποχρεωτική η θέσπιση κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος θα δεσμεύει όλους τους αθλητές και αθλητικούς παράγοντες του αθλητισμού.

Επίσης συστήνεται Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, η οποία, μεταξύ άλλων, θα έχει αρμοδιότητα να επιτηρεί την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, να αναλαμβάνει δράσεις και να εκδίδει οδηγίες για εφαρμογή προληπτικών μέτρων για την παρεμπόδιση ή και αποτροπή της χειραγώγησης αποτελεσμάτων και την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Επιτροπή επιπρόσθετα, διερευνά αυτεπάγγελτα ή εξετάζει καταγγελίες που αφορούν παραβάσεις του νόμου, συλλέγει πληροφορίες ή στοιχεία από πρόσωπα που εμπίπτουν εντός των αρμοδιοτήτων της και σχετίζονται με την εφαρμογή, συμμόρφωση ή παράβαση των διατάξεων του νόμου και σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι συντρέχουν λόγοι για διερεύνηση ποινικών ευθυνών, υποβάλλει το πόρισμά της και τα στοιχεία που συγκέντρωσε στον Γενικό Εισαγγελέα για σκοπούς διεξαγωγής ποινικών ανακρίσεων.

Άλλες πρόνοιες που θα εμπεριέχονται στον Νόμο είναι:

-Η προστασία της ταυτότητας των προσώπων που παρέχουν πληροφορίες στην Επιτροπή και του περιεχομένου των παρεχομένων πληροφοριών, η προστασία των προσώπων που δεσμεύονται με συμβόλαιο με οποιανδήποτε αθλητική εταιρεία ή αθλητικό σωματείο ή αθλητική ομοσπονδία από επιβλαβείς για τον ίδιο ενέργειες που συνδέονται ή οφείλονται με την αποκάλυψη πληροφοριών ή στοιχείων και η παροχή προστασίας σε πρόσωπο που έχει σχέση με την αποκάλυψη και χρησιμοποιείται ως μάρτυρας σε οποιαδήποτε ποινική διαδικασία.

-Η υποχρέωση στις ομοσπονδίες να διατηρούν σχετικό μητρώο, όπου θα καταγράφεται τυχόν εμπλοκή αθλητή σε προσυνεννοημένους αγώνες καθώς επίσης και τυχόν καταδίκες του. Οι πληροφορίες αυτές θα συνοδεύουν την μπλε κάρτα του αθλητή, όταν αυτή θα αποστέλλεται στην οικεία ομοσπονδία του κράτους στο οποίο ο αθλητής θα αγωνιστεί όταν φύγει από την Κύπρο.

-Όλες οι ομοσπονδίες θα έχουν την υποχρέωση να συντάξουν κώδικα ηθικής και δεοντολογίας, ο οποίος θα υπογράφεται από όλους τους αθλητές και αθλητικούς παράγοντες. Η παράλειψη υπογραφής του θα επιφέρει την απαγόρευση, με καθοιονδήποτε τρόπο, ενασχόλησής τους με τον επαγγελματικό αθλητισμό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ