Με την κατάθεση Παπασταύρου στην Επιτροπή Δεοντολογίας χτίστηκε ουσιαστικά η σχέση Χάρη Σαββίδη – Σταύρου Παπασταύρου.
Ο ερευνών λειτουργός της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, μάλιστα, ήταν αποκαλυπτικός και για το περιεχόμενο της συνομιλίας τους. Ο διάλογος από το Podcast του LegalMatters είναι ενδεικτικός:
– Βέβαια.
– Επιταγές, αποδείξεις, τραπεζικά εμβάσματα και τέτοια;
– Υπάρχουν μάλιστα!
Ο Χάρης Σαββίδης, ανέφερε ότι τα στοιχεία που κατέθεσε για τη διαφθορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο ο πρόεδρος της Ομόνοιας, Σταύρος Παπασταύρου, είναι πολύ σοβαρά. Σε τέτοιο σημείο, που ερευνών λειτουργός οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι «το μήκος της διαφθοράς στην Κύπρο, ίσως είναι μεγαλύτερο του Αμαζονίου».
Διαβάστε επίσης: Παπασταύρου – Σαββίδης: Μια ισχυρή σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης!
Αποκάλυψε, επίσης, ότι ο ίδιος δεν είχε ιδέα τι μπορεί να συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες ομοσπονδιών και σωματείων. Το σχετικό απόσπασμα από τη συνομιλία τον Δεκέμβριο του 2020, είναι χαρακτηριστικό:
– Είπα στην αρχή της συνομιλίας μας ότι μου αρέσει ο αθλητισμός, το ποδόσφαιρο, ότι παρακολουθώ, αλλά δεν είχα ιδέα τι μπορεί να συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες ομοσπονδιών και σωματείων. Όχι απλά είναι σοβαρά τα στοιχεία που έχω ακούσει, για μένα τουλάχιστον. Εκεί που δημιουργούνται περαιτέρω ερωτηματικά, ζητώ περισσότερα στοιχεία και τα λαμβάνω. Δεν το κρύβω, θα το πω κυπριακά, ήταν μεγάλο το μαράζι, το οποίο εβίωσα σε όλη αυτή τη διαδικασία. Ήταν ψυχοφθόρο για μένα να ακούω και να βλέπω αυτά τα πράγματα. Όταν βλέπεις τόση πολλή μαυρίλα και διαπιστώνεις ότι γίνεσαι κοινωνός αυτών των στοιχείων, ότι ζεις και συ σ’ αυτό το περιβάλλον, ειλικρινά είναι αρρωστημένη η κατάσταση. Όταν διαπιστώσεις τη διαφθορά από πρώτο χέρι, προσπαθείς να βρεις τις ισορροπίες μέσα σου για να αντεπεξέλθεις. Η διαφθορά δεν είναι σε ένα επίπεδο, όπου οι ομάδες στήνουν ματς ή οι παράγοντες ή φταίει η Ομοσπονδία. Είπα κάποτε ότι το μήκος της διαφθοράς ίσως είναι μεγαλύτερο του Αμαζονίου.
– Στην Κύπρο;
– Ναι!
– Στο ποδόσφαιρο;
– Ναι!
– Έχασες τον ύπνο σου απ’ αυτά που άκουσες από τον Παπασταύρου. Δεν πίστευες ότι γίνονταν έτσι πράγματα;
– Στενοχωρήθηκα, αφού το μυαλό μου πήγαινε ότι θα χαρίσει η μια ομάδα της άλλης για μια βαλίτσα ευρώ. Όταν βλέπεις και ακούεις και διαπιστώνεις ότι έχει γίνει μια μπίζνα μεγάλη και είναι μια κατάσταση, στην οποία εμπλέκεται τόσος πολύς κόσμος από διάφορα κοινωνικά στρώματα, από τόση έκταση, διερωτάσαι πώς θα βγει όλο αυτό, πώς θα ξεφύγει;
Στο ημίχρονο 1-0 και τελικό σκορ 1-11!
Οι χαμένοι «κόκκινοι φάκελοι» και τα απίστευτα κι όμως αληθινά
Οι αποκαλύψεις του μέλους της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Χάρη Σαββίδη, περιλάμβαναν και τους περιβόητους «κόκκινους φακέλους». Μεταξύ άλλων τόνισε ότι υπάρχουν κόκκινοι φάκελοι που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πιο κάτω παραθέτουμε κάποιες από τις πλέον ενδιαφέρουσες αναφορές:
– «Εάν δημοσιοποιούνταν όλοι οι κόκκινοι φάκελοι, στα απλά μαθηματικά που προκύπτουν, θα έπρεπε συγκεκριμένα σωματεία με βάση τον πειθαρχικό κανονισμό της ΚΟΠ, όχι απλά να υποβιβαστούν, αλλά να είχαν διαγραφεί από τα μητρώα της ΚΟΠ!»
– «Από την 1/1/2019 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020 μόνο για δύο σωματεία έχουν βγει αθροιστικά 16 κόκκινοι φάκελοι. Δεν ξέρω αν έχουν έρθει στην ΚΟΠ. Ξέρω ότι η ΟΥΕΦΑ πληρώνει ένα Integrity Officer σε κάθε ομοσπονδία της για να κάνει αυτή τη δουλειά. Θεωρώ ότι πρέπει να ήρθαν. Μιλάμε για φακέλους μόνο για δύο σωματεία με ενημέρωση από την ΟΥΕΦΑ. Όχι απλά δεν είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά άκουσα δηλώσεις ότι “ευτυχώς που δεν ήρθαν κόκκινοι φάκελοι”»
– «Υπάρχει αγώνας με κόκκινο φάκελο, με αντιπάλους την τελευταία ομάδα στη βαθμολογία με αντίπαλο την τρίτη ομάδα στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Ο συγκεκριμένος αγώνας παιζόταν στις στοιχηματικές εταιρείες της Ασίας. Για τον συγκεκριμένο αγώνα, η γηπεδούχος ομάδα, συνολικά είχε δεχθεί πάνω από 100 τέρματα. Στο α’ ημίχρονο νικούσε με 1-0. Δηλαδή ημίχρονο 1. Το τελικό αποτέλεσμα στο β’ ημίχρονο ήταν 1-11! Τα παραδείγματα είναι τραγελαφικά.»














