Το… κενό στην προκήρυξη για πρωταθλητή, Ευρώπη και υποβιβασμό

Σε καραντίνα τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου θα βρίσκεται το κυπριακό ποδόσφαιρο. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει «παγώσει» τα πρωταθλήματα σε όλη την Ευρώπη με την ΟΥΕΦΑ να τονίζει στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τις 55 χώρες μέλη της ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση των εγχώριων διοργανώσεων. Μάλιστα, δόθηκε εντολή στις Ομοσπονδίες, σε συνεννόηση με την FIFPro (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών), όπως παραταθεί ο χρονικός ορίζοντας για ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων έως τις 30 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό η ΚΟΠ ενημέρωση τους πρόεδρους των κυπριακών ομάδων με πιθανό σενάριο επανέναρξης του πρωταθλήματος το πρώτο σαββατοκύριακο του Μάη, δηλαδή στις 2-3/5. Με βάση τα όσα ενημερώθηκαν οι ομάδες οι προπονήσεις θα επαναρχίσουν στις 13 Απριλίου και το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί έγκαιρα με βάση το χρονοδιάγραμμα της ΟΥΕΦΑ. Όμως, τα πάντα είναι υπό αίρεση και ουδείς μπορεί να πει μετά βεβαιότητας ότι το σενάριο που στάλθηκε στις ομάδες θα εφαρμοστεί, αφού η μπάλα θα στηθεί στη σέντρα μόνο εάν η κατάσταση το επιτρέψει και η Κυβέρνηση ανάψει το «πράσινο» φως.

Δειλά-δειλά οι ομάδες άρχισαν να εκφράζουν την άποψή τους. Ανόρθωση και ΑΠΟΕΛ διά στόματος Τιμούρ Κετσπάγια και Πρόδρομου Πετρίδη στον ACTIVE (107,4 &102,5) ξεκαθάρισαν ότι επιθυμία τους είναι η ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Η Νέα Σαλαμίνα, με βάση δηλώσεις του προέδρου της, Θουκή Θουκυδίδη στον Super Sport FM (104,0) εξέφρασε την άποψη ότι είναι προτιμότερο να μην διεξαχθεί το β΄γκρουπ. Σενάριο που βρίσκει (ανεπίσημα) σύμφωνες και άλλες ομάδες που συμμετέχουν στο γκρουπ του υποβιβασμού.

Μπόλικη… σκόνη σήκωσε η εισήγηση του Πρόδρομου Πετρίδη στον ACTIVE στο ενδεχόμενο που δεν είναι εφικτό να επαναρχίσει το πρωτάθλημα. «Ακύρωση του πρωταθλήματος, ευρωπαϊκά εισιτήρια στις ομάδες που τα εξασφάλισαν στο περσινό πρωτάθλημα και οικονομική αποζημίωση σε Ομόνοια και Ανόρθωση», πρότεινε ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ. Μία ημέρα προηγουμένως ο Τιμούρ Κετσπάγια χαρακτήρισε «εξωφρενικά» τα όσα διαδίδονται στην Ευρώπη να στεφθούν πρωταθλητές οι ομάδες που προπορεύονται τώρα στη βαθμολογία, ενώ η Ομόνοια αρκέστηκε σε ειρωνική τοποθέτηση απαντώντας έμμεσα στον πρόεδρο του ΑΠΟΕΛ με ανάρτηση της βαθμολογίας.

Πάντως, η προκήρυξη του πρωταθλήματος δεν αναφέρει πουθενά τι προβλέπεται να γίνει σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η ολοκλήρωση της σεζόν. Επομένως, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, η κάθε ομάδα εκφράζει τις δικές της θέσεις και το σκηνικό αβεβαιότητας αυξάνεται. Στο απευκταίο σενάριο που δεν θα ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας (απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των σωματείων) θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Θα υπάρξει πρωταθλητής; Ποιοι θα παίξουν Ευρώπη; Θα ισχύσει ο υποβιβασμός; Θα αυξηθούν οι ομάδες;

Μοναδικό κρατούμενο για την ώρα είναι η γραμμή που έδωσε η ΟΥΕΦΑ στις Ομοσπονδίες. Τα πρωταθλήματα θα ολοκληρωθούν. Ας ελπίσουμε να υπάρξει ύφεση του κορωνοϊού, πρώτα και κύρια για την υγεία όλων και κατά δεύτερο για να στηθεί η μπάλα στη σέντρα.

Γιατί τέτοιες στιγμές που ο πλανήτης θρηνεί εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές κάθε μέρα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ποδόσφαιρο όσο μεγάλο αντίκτυπο και να έχει στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα λιγότερα σημαντικά πράγματα της ζωής.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ