aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΤο «διαμάντι» από την Κύπρο που... λάμπει στο βελγικό πρωτάθλημα! (vid)

Το «διαμάντι» από την Κύπρο που… λάμπει στο βελγικό πρωτάθλημα! (vid)

Το κυπριακό ποδόσφαιρο ζει τις δικές του στιγμές μέσα στους «αιώνες». Ποδοσφαιριστές που κράτησαν τη σημαία της χώρας ψηλά ανά της δεκαετίες, είναι και αυτοί που συνεχίζουν να δίνουν την ελπίδα πως το άθλημα στη Κύπρο θα βρει μία θέσει ανάμεσα στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ο Σωτήρης Καϊάφας είναι ένας από τους «θρύλους» του κυπριακού ποδοσφαίρου που δίνει το παράδειγμα στις νέες γενιές.

Ωστόσο, αυτό που… έρχεται για την Κύπρο, σίγουρα δεν έχει επαναληφθεί τις προηγούμενες χρονιές. Μία «φουρνιά» από μεγάλα ταλέντα που είναι έτοιμα να σηκώσουν το βάρος της φανέλας και να κάνουν την απόλυτη διαφορά στην Ευρώπη. Ανάμεσα σε αυτούς, δεν θα μπορούσε να λείπει ο Στέλιος Ανδρέου. Ο 19χρονος στόπερ της Σαρλερουά που έχει κάνει το Βέλγιο να παραμιλάει στην παρθενική του σεζόν στη χώρα.

Δημιούργημα του Γιάννη Πετράκη και καμάρι του Ολυμπιακού Λευκωσίας, ο διεθνής αμυντικός έχει κάνει τα πρώτα του (μεγάλα) βήματα στο εξωτερικό και η πορεία του σε αυτή την εμπειρία, δίνει όλο και καλύτερη. Η απότομη άνοδος της αξίας του, η εμπιστοσύνη που έλαβε από το περιβάλλον του και η επόμενη μέρα, που μοιάζει… παράδεισος.

Η παιδική του ηλικία συνδυάστηκε με έναν… Ολυμπιακό!
Γεννημένος στις 24 Ιουλίου του 2002 στη Λευκωσία της Κύπρου, ο Στέλιος Ανδρέου μπήκε στον χώρο του ποδοσφαίρου από μικρή ηλικία. Αφορμή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τον ξάδερφό του, Πιέρο Σωτηρίου, ο οποίος ήταν το μεγάλο ταλέντο του Ολυμπιακού Λευκωσίας. Μάλιστα, ο Ανδρέου ήταν μόλις επτά ετών, όταν ο διεθνής φορ έγινε επαγγελματίας με τον κυπριακό σύλλογο.

Λίγο νωρίτερα, ο μικρός Στέλιος είχε κάνει τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ίδια ομάδα. Το ταλέντο του ήταν ολοφάνερο και το κορμί του, έδειχνε πως θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν ικανότατο στόπερ. Όπως και έγινε. Η άνοδος και η εξέλιξή του ήταν τρομακτική. Οι άνθρωποι της ομάδας δεν πίστευαν στο πόσο γρήγορα ανέβαινε τα κλιμάκια. Σχεδόν ασταμάτητα. Φυσικά, αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Ολυμπιακό Πειραιώς, ο οποίος ουκ ολίγες φορές είχε επιχειρήσει να τον κάνει δικό του.

Andreou

Η παρουσία του «απομηχανή»… Πετράκη!
Πριν καν κλείσει τα 17 του, ο Ανδρέου είχε κάνει τα πρώτα του βήματα στις προπονήσεις του ανδρικού τμήματος αλλά μέχρι εκεί. Ούτε ευκαιρία αλλά ούτε και… συμβόλαιο. Ωστόσο, η έλευση του Γιάννη Πετράκη, ήταν και αυτό που ζητούσε απεγνωσμένο το ταλέντο του νεαρού άσου. Ο Έλληνας προπονητής ξεχώρισε αμέσως τον 17χρονο στόπερ και τον έριξε στα… «βαθιά» της πρώτης ομάδας.

Από το πρώτο λεπτό, άπαντες έμειναν έκπληκτοι από το πόσα μπορεί να προσφέρει. Το όνομά του έγινε γνωστό παντού. Οι προτάσεις που προσέλκυε παιχνίδι με το παιχνίδι, ήταν δεκάδες και από όλη την Ευρώπη. Κυρίως, ομάδες από την Ολλανδία τον ήθελαν περισσότερο. Εκείνος έκανε την δουλειά όπως πρέπει. Σε μία σεζόν που συνολικά ο Ολυμπιακός Λευκωσίας ήταν αρκετά καλός, ο Ανδρέου ξεχώρισε.

Ξεπετάχτηκε αμέσως. Έπαιξε σε 40 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, πετυχαίνοντας ένα τέρμα ως απολογισμό. Όσα έδειξε στα παιχνίδια, ήταν αρκετά για να κάνει το περασμένο καλοκαίρι να στραφεί γύρω από το όνομά του. Την ίδια στιγμή, έγινε και διεθνής με την πρώτη ομάδα της Κύπρου, κάνοντας πάταγο με το ταλέντο του.

Το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού και η επιλογή της Σαρλερουά…
Το περασμένο καλοκαίρι, η αποχώρησή του φαινόταν σίγουρη. Υπήρχε μεγάλη απήχηση και ο ίδιος δύσκολα θα παρέμενε στην Κύπρο. Αρκετά κλαμπ έκαναν κίνηση να τον αποκτήσουν, με τον Ολυμπιακό Πειραιώς να είναι ανάμεσα σε αυτά, στο πλαίσιο του σκάουτινγκ στην Κύπρο (βλέπε Ιωάννη Κωστή). Το ποσό που ζητούσαν οι Κύπριοι δεν ήταν καθόλου μεγάλο. Όμως, τα πάντα θα κρινόντουσαν από την επιλογή του 19χρονου αμυντικού.

Κάπου εκεί, εμφανίστηκε το project της Σαρλερουά του Βελγίου. Η επιτυχημένη πορεία του Κωνσταντίνου Λαϊφη έπαιξε σημαντικό ρόλο, όχι όμως καθοριστικό. Η πρόσληψη του 31χρονου αλλά πολλά υποσχόμενου Έντουαρντ Στιλ, ήταν κάτι που άρεσε στον Κύπριο άσο, όπως και το γεγονός πως επιλέγει να παίζει με τριάδα στην άμυνα αλλά να δίνει και χρόνο στα νιάτα. Όπως και συμβαίνει, δεδομένου πως η ομάδα έχει μέσο όρο ηλικία κάτω των 24 ετών αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα, σε ένα τόσο απαιτητικό πρωτάθλημα, θα υπήρχαν οι καλύτερες συνθήκες για να προσαρμοστεί για πρώτη φορά σε νέα δεδομένα και να καθιερωθεί.

Stelios News 650x375 1 (1)

Το επόμενο βήμα μπορεί να περιμένει!
Είναι λογικό πως αν στον Ολυμπιακό Λευκωσίας είχε δέκα ενδιαφερόμενους, στο Βέλγιο έχει αποκτήσει 100. Χωρίς υπερβολή. Ο Ανδρέου έχει προσελκύσει αρκετό ενδιαφέρον από πολλούς συλλόγους, όμως ο ίδιος κρατάει χαμηλά τη μπάλα. Αρχικά θέλει να προσαρμοστεί ακόμα περισσότερο στη Σαρλερουά, όπου ήδη μετράει 22 συμμετοχές με ένα γκολ και μία ασίστ. Αυτός είναι ο αρχικός του στόχος πριν κάνει το επόμενο βήμα.

Το περιβάλλον του κάνει λόγο για έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να σταθεί σε μεγαλύτερο πρωτάθλημα και να χτυπήσει μέχρι και την πόρτα του αγγλικού πρωταθλήματος. Με τον ίδιο τρόπο που με σκυμμένο κεφάλι δουλεύει ασταμάτητα, έτσι θα καταφέρει να φτάσει και ψηλά, ώστε μαζί με την υπόλοιπη «χρυσή» φουρνιά, να απογειώσει και το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Screenhunter 876 01
 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ