aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΤέρμα στα «τρελόχαρτα» των αθλητών

Τέρμα στα «τρελόχαρτα» των αθλητών

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Προ δεκαετίας, περίπου, το υπουργείο Άμυνας σε συνέντευξη Τύπου είχε παραθέσει σοκαριστικά στοιχεία για τη… νόσο της φυγοστρατίας. Χιλιάδες νέοι μας επικαλούνταν προβλήματα υγείας και ιδιαίτερα ψυχικές ασθένειες για να αποφύγουν τη στράτευση. Το πιο σοκαριστικό στοιχείο είχε να κάνει με τους στρατεύσιμους αθλητές. Αν θυμάμαι καλά, καμιά ογδονταριά «πρωτοκλασάτοι» διεθνείς, όλων των αθλημάτων, εξασφάλιζαν το λεγόμενο τρελόχαρτο και συνέχιζαν τη ζωούλα τους στα γήπεδα, στα παρκέ και στα κουλουάρ, χωρίς να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία.

Την επόμενη ημέρα κι αφού είχε γίνει ένας μικρός χαμός στις εφημερίδες και στα κανάλια, με πήρε τηλέφωνο ένας πατέρας ποδοσφαιρικού «αστέρα» για να διαμαρτυρηθεί: «Αν ο γιος μου, που είναι μεγάλο ταλέντο στο ποδόσφαιρο, πάει στον στρατό, θα είναι τροχοπέδη για την καριέρα του. Πώς θα εξελιχθεί, πώς θα βελτιωθεί αν πάει στον στρατό; Ποια ομάδα θα του προσφέρει καλό συμβόλαιο αν είναι στον στρατό;». Πατήρ και υιός προτιμούσαν το «τρελόχαρτο» και το παχυλό συμβόλαιο, εκμεταλλευόμενοι την ανοργανωσιά και την αδυναμία του κράτους. Εκμεταλλευόμενοι τη γύμνια μας ως κοινωνία.

Θέλεις να το παίζεις ψυχικά ασθενής; Γούστο σου και καπέλο σου. Μόνο που οι ψυχικά ασθενείς δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις εθνικές ομάδες, δεν δικαιούνται άδεια οδήγησης, δεν δικαιούνται να κάνουν τους προπονητές και να διδάσκουν μικρά παιδιά, δεν δικαιούνται θέσεις εργασίας στο Δημόσιο. Να δούμε πόσα αππίδια χωρεί ο σάκος! Θα ‘χει μεγάλη πλάκα αν με έναν μαγικό τρόπο δίνονταν στη δημοσιότητα τα ονόματα όλων εκείνων που «θαυμάζουμε» στα γήπεδά μας, αλλά αρνήθηκαν να υπηρετήσουν την πατρίδα επικαλούμενοι ψυχικές ασθένειες.

Από φέτος, «τρελόχαρτα» για τους αθλητές τέλος! «Όσοι αθλητές από αύριο, που αρχίζει η διαδικασία κατάταξης της 2019 ΕΣΣΟ, λάβουν προσωρινό απολυτήριο επειδή κρίθηκαν ως ακατάλληλοι για στράτευση ή τους χορηγηθεί αναβολή εκπλήρωσης της υποχρέωσής τους για στρατιωτική υπηρεσία λόγω νοσήματος ή πάθησης που σχετίζεται με την ψυχική τους υγεία, δεν θα μπορούν να αγωνιστούν στο άθλημά τους. Και αυτό, διότι, με βάση το νομοσχέδιο που ψήφισε προχθές η Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, ο ΚΟΑ δεν θα μπορεί να τους εκδώσει το απαιτούμενο δελτίο υγείας για να μπορούν να αγωνίζονται σε επίσημους αγώνες».

Δόξα τω Θεώ… Ένα μέτρο που έπρεπε να παρθεί μόλις εμφανίστηκε το φαινόμενο της φυγοστρατίας των αθλητών θα εφαρμοστεί στους αθλητές της 2019 ΕΣΣΟ. Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ