Τα δανεικά και οι πληρωμές σε υπεραξίες βάζουν σε κίνδυνο τους συλλόγους

Τον Ιανουάριο… ρετουσάρεις, δεν ψάχνεις «Μεσσία»...

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (pancon@phileleftheros.com)

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 18.00-19.00) ΤΗΛ. 22-744744

Ένα από τα αξιοπερίεργα κάθε μετεγγραφικής περιόδου είναι η ονείρωξη που λούζει μυαλό και σώμα κάθε οπαδού. Στο πρόσωπο ενός νέου ποδοσφαιριστή που προστίθεται στο δυναμικό της ομάδας του βλέπουν το νέο… Μεσσία. Αυτόν που θα δώσει τις λύσεις σε όλα τα προϋπάρχοντα προβλήματα, στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες που μαστίζουν αγωνιστικά τον αγαπημένο σύλλογο.

Κι’ όμως όλα έχουν να κάνουν με τα θεμέλια. Το τι βγάζει η ομάδα στο γήπεδο είναι η βιτρίνα. Τα θεμέλια έχουν να κάνουν με την άριστη διοικητική δομή και αθλητική οργάνωση, έχουν επίσης έχουν σχέση με τη χρηστή διαχείριση των συλλόγων ούτως ώστε να μην επικρέμεται η επιβίωση του από την απουσία χρημάτων και την ψυχολογική πίεση που ασκείται όταν αυτά (τα λεφτά) είναι δανεικά από το παρόν ή και το μέλλον ή προσδοκίες πως δε θα πληρώσουμε υπεραξία.

Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που μπορεί να ρετουσάρει τη λεπτομέρεια. Μέχρι εδώ, να ψιμυθιώσουν την πραγματικότητα. Όπως είπε κάποτε ο σπουδαίος Γερμανός συγγραφέας Μπέρτολτ Μπρεχτ «Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες». Κάπως έτσι και στην περίπτωση των ποδοσφαιρικών συλλόγων. Αλίμονο σε αυτούς που εναποθέτουν τις προσδοκίες τους σε δύο, τρεις, άντε τέσσερεις μετεγγραφές για να αλλάξει ολόκληρη αγωνιστική παρουσία της ομάδας. Μόνο σε παραμύθια μιας άλλης εποχής μπορεί να συμβεί. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τα πάντα ξεκινάνε από τις καλές βάσεις.

Διοικήσεις που υπονομεύουν το μέλλον των συλλόγων τους σπαταλώντας χρήματα αντλώντας από μελλοντικές πηγές εισπράξεων, το μόνο που καταφέρνουν είναι να θέτουν σε ασφυκτικό οικονομικό κλοιό τις επόμενες.

Οπότε ο Ιανουάριος ας αξιοποιηθεί όπως ακριβώς πρέπει. Να τονώσει την ομάδα. Να την φρεσκάρει, να της προσθέσει λίγη βενζίνη, λίγη ενέργεια. Να σβήσει, μια γραμμή του σχεδίου και όχι το σχέδιο. Έτσι υπάρχει ελπίδα. Όσοι αισθάνονται πως πρέπει να αλλάξουν τα πάντα μέσα σε λίγες ημέρες μεταγραφών το πιθανότερο στη σαστιμάρα τους να μπουρδουκλωθούν περισσότερο και στον πανικό επάνω να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ζημιά.

Η διαπίστωση των τελευταίων χρόνων, δυστυχώς, έχει καταδείξει σε αρκετές περιπτώσεις, συλλόγους,  παράγοντες σε συνεργασία με προπονητές να υποπίπτουν σε καίρια λάθη. Αντίθετα, οι ομάδες που είχαν γερά θεμέλια, αντιμετώπισαν λιγότερα προβλήματα, οικονομικά και άλλως πως, και βγήκαν σε βάθος χρόνου κερδισμένες.

Το ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η κάθε διοίκηση αυτό εναπόκειται στην ίδια. Το ποσοστό αποτυχίας στον Χειμερινό παρορμητισμό είναι όμως μεγάλο.