aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΣυζήτηση να γίνει για πρωτάθλημα των 10 ομάδων και όχι των 16

Συζήτηση να γίνει για πρωτάθλημα των 10 ομάδων και όχι των 16

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 18.00-19.00) ΤΗΛ. 22-744744

Θα μπορούσε κάλλιστα να αρχίσει μια εποικοδομητική συζήτηση για περαιτέρω μείωση των ομάδων μας στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας, για παράδειγμα δέκα και πρωτάθλημα τεσσάρων γύρων, παρά αύξησή τους με πρόσχημα ότι κούρασαν τα πλέι οφ. Το ιδανικότερο σενάριο, για τα πληθυσμιακά και οικονομικά δεδομένα του νησιού μας, είναι πρωτάθλημα δέκα ομάδων με τέσσερις γύρους. Για να έχει αποτέλεσμα όμως επιβάλλεται με τους ίδιους όρους να δημιουργηθεί και ένα αντίστοιχο πρωτάθλημα στη Β’ κατηγορία.

Δηλαδή, δύο επαγγελματικές κατηγορίες των δέκα ομάδων που θα ξεκινούν την ίδια ημερομηνία και θα τελειώνουν την ίδια ημερομηνία. Με αυτό τον τρόπο, οι ομάδες της Β’ κατηγορίας να διατηρούν τα συμβόλαιά τους με τους ποδοσφαιριστές τους και όχι να πρέπει όσες ανεβαίνουν να αποκτούν 20 παίκτες και όσες πέφτουν να διώχνουν 20 παίκτες. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να δημιουργήσουν και περιουσιακά στοιχεία. Θα σταματήσει και η αβεβαιότητα για κάποιες ομάδες, να μην ξέρουν τη διάρκεια συμβολαίου των παικτών τους αφού αυτή θα εξαρτάται από την άνοδο ή τον υποβιβασμό, ή και πόση είναι η διάρκεια της χρονιάς, οκτώ ή δέκα μήνες.

Τα πρωταθλήματα θα είναι ανταγωνιστικά και αντί για οκτώ τηλεοπτικά παιχνίδια Α΄ κατηγορίας (με 16 ομάδες) θα μπορούν να μεταδίδονται πέντε, συν τρία στη Β’ κατηγορία. Αν μάλιστα υπάρχει καλή διάθεση από μέρους όλων για βελτίωση των οικονομικών θα μπορούσε ένα μέρος των τηλεοπτικών να παραχωρείται στις ομάδες της Β’ κατηγορίας, καθώς επίσης και με κάποιους άλλους τρόπους να δίνεται ένα ποσό στις ομάδες που πέφτουν και στις ομάδες που ανεβαίνουν, έτσι ώστε, από τη μια, να μειώνεται η ένταση του ψυχολογικού σοκ και, από την άλλη, να δίνεται η ευκαιρία στις νεοφώτιστες να παρουσιάσουν ισχυρά σύνολα και να διατηρείται ψηλά ο ανταγωνισμός.

Αντίθετα, με τις 16 ομάδες, λιγοστεύουν οι αγωνιστικές και πέφτει η ποιότητα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να το έχουν εκείνες που θα αγωνιστούν στην Ευρώπη, καθώς θα τους λείπουν τα δυνατά παιχνίδια στη διάρκεια της χρονιάς. Επίσης με τις 14 ομάδες δημιουργείται πρόβλημα με τα συμβόλαια παικτών στις ομάδες που υποβιβάζονται απευθείας, αφού καλούνται να πληρώνουν συμβόλαια χωρίς να έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις. Άστε που πολλές φορές τα πλείστα είναι μονοετή και είναι δύσκολο να κρατήσουν τους καλούς τους ποδοσφαιριστές χάνοντας την ευκαιρία να διεκδικήσουν χρήματα για την παραχώρησή τους.

Ακόμη και το επιχείρημα ότι θα παίζουν περισσότεροι Κύπριοι παίκτες μπορεί να λυθεί εφόσον τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ζητήσουν μείωση των ξένων. Ούτε με 26 ομάδες θα παίζουν οι Κύπριοι αν υπολογίσουμε πως μαζί με τις μετεγγραφές του Γενάρη θα εγγράψουν στο δυναμικό τους πάνω από 20 ξένους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ