Στην Κύπρο κλιμάκιο της ΟΥΕΦΑ και εμπειρογνώμονες για τα στημένα παιχνίδια

stimena mpala

Ολοκληρώθηκε μετά από περίπου δύο ώρες η κρίσιμη συνάντηση του πρόεδρου της ΚΟΠ, Γιώργου Κούμα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Σαββίδη, την ηγεσία της Αστυνομίας και τον πρόεδρο του ΚΟΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη στο Υπουργείο. Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα δεδομένα με πρώτιστο μέλημα την πάταξη του φαινομένου των στημένων αγώνων, την προστασία των διαιτητών και την διαφθορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως θα έρθει στην Κύπρο κλιμάκιο της ΟΥΕΦΑ και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, ώστε να συμβουλεύσουν τις Αρχές για πάταξη του φαινομένου των στημένων αγώνων.

Το κυπριακό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αφού η ΚΟΠ ανακοίνωσε την αναβολή μέχρι νεοτέρας όλων των πρωταθλημάτων της μετά την απόφαση των διαιτητών για αποχή. Οι εμπρηστικές δηλώσεις παραγόντων, η τοποθέτηση του ΠτΔ περί διεφθαρμένους διαιτητές και η βομβιστική επίθεση σε βάρος της περιουσίας του Ανδρέα Κωνσταντίνου εξόργισε τον σύνδεσμο διαιτητών, καθώς θεωρούν τους εαυτούς τους ως το εύκολο θύμα.

Διαβάστε επίσης: Αναβολή όλων των πρωταθλημάτων της ΚΟΠ!

Οι δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης: «Θέλω να καταδικάσω με ένταση τις ενέργειες της βομβιστικής επίθεσης εναντίον συγκεκριμένου διαιτητή. Είναι ένα θλιβερό γεγονός. Συγκαλέσαμε την σύσκεψη για να συζητήσουμε τόσο για την βομβιστική επίθεση όσο και για τους κόκκινους φακέλους που έκαναν την εμφάνιση τους σε μεγάλο αριθμό. Διαπιστώθηκε ότι είναι κοινός ο στόχος και ο σκοπός μεταξύ αστυνομίας, Κυβέρνησης και ΚΟΠ. Ξέρετε όλοι και διαπιστώθηκε στην σύσκεψη ότι η εξιχνίαση τέτοιων αδικημάτων δεν είναι εύκολη. Τα στοιχεία που έρχονται από τους κόκκινους φακέλους δεν δίνουν κατεύθυνση στα άτομα που χειραγώγησαν ή εμπλέκονται. Υπάρχει πλήρης βούληση μεταξύ αστυνομίας και ΚΟΠ για συνεργασία. Ελπίζουμε ότι κάποιοι συναισθανόμενοι το κακό που γίνεται θα μιλήσουν. Πήραμε κάποιες αποφάσεις. Η πρώτη είναι για να ζητηθεί βοήθεια σε τεχνογνωσία κι σε  εμπειρογνωμοσύνη από κλιμάκια εξειδικευμένων υπηρεσιών της ΟΥΕΦΑ. Μίλησε ο πρόεδρος της ΚΟΠ με τα όργανα της ΟΥΕΦΑ και ελπίζω ότι σύντομα θα έρθουν στην Κύπρο ειδικοί για να βοηθήσουν και να συμβουλεύσουν τις Κυπριακές αρχές για τους κόκκινους φακέλους. Πήραμε και άλλες αποφάσεις, και άλλα μέτρα τα οποία θα τύχουν επεξεργασίας και τα οποία στο στάδιο αυτό επιτρέψτε μου να μην τα ανακοινώσω. Είναι μέτρα που ελπίζουμε να αποδώσουν στον επιδιωκόμενο σκοπό. Με την ευκαιρία αυτή να επαναλάβω την σοβαρή ανησυχία του ΠτΔ. Ο Πρόεδρος συμμερίζεται την αγωνία όλων για τα θλιβερά γεγονότα και θα συγκαλέσει σύσκεψη υπό την προεδρία του τόσο για το θέμα των σταδίων αλλά και θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς. Τελειώνοντας θέλω να επαναλάβω την βούληση της Κυβέρνησης. Αυτή η κυβέρνηση θέσπισε το νόμο που εμποδίζει χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων. Καθιστά το αδίκημα σαν αδίκημα διαφθοράς και προνοούνται ποινές φυλάκισης από πέντε μέχρι εφτά χρόνια. Θέλω να κάνω έκκληση σε όλα τα κόμματα να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση στην ψήφιση του νόμου για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Είναι ένας νόμος που παρέχει δυνατά όπλα στις διωκτικές αρχές. Σε όλες τις χώρες στις οποίες έγινε διαλεύκανση ποινικών υποθέσεων διαφθοράς για χειραγώγηση αγώνων, καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Είμαστε από τις λίγες χώρες που δεν επιτρέπεται η τηλεφωνική παρακολούθηση σε σοβαρά θέματα».

Διαβάστε επίσης: Στον «πάγο» Απόλλων – ΑΠΟΕΛ και αλλά τρία ματς, πότε τελειώνει η αποχή

Οι δηλώσεις του Αρχηγού Αστυνομίας, Κύπρου Μιχαηλίδη: «Συμφωνώ με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Πρόεδρο της ΚΟΠ. Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση. Από το πρωί κάναμε συσκέψεις και έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις για τον τρόπο διαχείρισης των περιστατικών. Υπάρχει και το σοβαρό θέμα με τους ύποπτους αγώνες. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα πράγματα. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να εξιχνιαστούν πλήρως όλες αυτές οι υποθέσεις. Θα κάνουμε τις ενέργειες που πρέπει για να επιλυθούν όλα τα προβλήματα».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ