aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΖ ΖΑΚΑΚΙΟΥΣτημένα: Χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι…

Στημένα: Χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι…

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΟΥΕΦΑ που μας στέλνουν βροχηδόν τους φακέλους, αλλά… και τι κάνουν οι άλλοι (που δεν κάνουμε εμείς) για να σταματήσουν τη μάστιγα των στημένων αγώνων…

Όπου να ‘ναι θα καταντήσουμε γραφικοί… Θα μας δακτυλοδείχνουν επειδή αναδημοσιεύουμε τις ανακοινώσεις της ΚΟΠ για τους φακέλους της ΟΥΕΦΑ. Και τι έγινε δηλαδή που χθες ήρθε κι άλλος φάκελος; «Κέχωδεν η φορβάς εν τη άλω», κοινώς χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι…

Για να μην χάνεται επεισόδια, χθες ανακοινώθηκε ότι υπήρξε έντονη, ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του αγώνα Καρμιώτισσα – Αγία Νάπα για τον α’ γύρο του Κυπέλλου Coca-Cola.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που περιλαμβάνει ο φάκελος, «υπήρξε έντονος στοιχηματισμός ότι η ομάδα της Αγίας Νάπας θα έχανε τον αγώνα με τουλάχιστον δύο τέρματα διάφορα και ότι συνολικά στον αγώνα θα σημειώνονταν τουλάχιστον τέσσερα τέρματα». Μέσα έπεσαν οι ατσίδες του στοιχήματος, αφού ο αγώνας έληξε με σκορ 3-1 υπέρ της Καρμιώτισσας!

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΚΑ έχει να κάνει με την τελευταία πρόταση που συνοδεύει όλες τις σχετικές ανακοινώσεις της ΚΟΠ: «Ο φάκελος θα σταλεί στον πειθαρχικό εισαγγελέα της ΚΟΠ για αξιολόγηση των στοιχείων που περιλαμβάνει». Χωρίς όμως να μπει κανείς στον κόπο να μας ενημερώσει τι έγινε με τους προηγούμενους φακέλους που ήρθαν και στάλθηκαν στον πειθαρχικό εισαγγελέα.

Εδώ που τα λέμε, είναι δύσκολοι οι καιροί, αφού ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής μας ομοσπονδίας είναι επικεντρωμένος στην προσπάθειά του να φέρει την «κάθαρση» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μη με ρωτήσετε αν «καθάρισε» πρώτα το κυπριακό ποδόσφαιρο. Αυτά τα ξέρουν καλύτερα οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΟΥΕΦΑ που μας στέλνουν βροχηδόν τους φακέλους.

ΑΛΗΘΕΙΑ, ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ για να σταματήσουν ή να μειώσουν τους στημένους αγώνες; Να ‘ναι καλά ο Γιάννης Σκόκας, ο οποίος πέρυσι έκανε ένα καταπληκτικό θέμα στο «Βήμα» με πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να πάρουμε μία γεύση. Με τη σημείωση ότι οι στημένοι αγώνες αποτελούν τη μεγαλύτερη μάστιγα που απειλεί να απαξιώσει το δημοφιλέστερο σπορ στον πλανήτη, αλλά στην Ελλάδα και στην Κύπρο φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζεται με την πρέπουσα σοβαρότητα. Γι’ αυτό και κατά καιρούς ακούμε τους παράγοντες να λένε «δεν πρέπει να γίνεται τόσος ντόρος γιατί δυσφημείται το ποδόσφαιρο» (αυτό το είπε πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ).

ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΣΚΟΚΑ και το ερώτημα «τι κάνουν στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα;». Αυτό που αλλάζει είναι τα πρόσωπα και οι μέθοδοι αντιμετώπισής τους. Διαφορετικοί παράγοντες, παίκτες, προπονητές, ομάδες και επίσης άλλοι εισαγγελείς, ανακριτές, δικαστές! Το σταθερό και διαφορετικό σε σχέση με την Ελλάδα (και την Κύπρο) είναι ο χρόνος αντίδρασης των εθνικών ομοσπονδιών, οι ποινές που επιβάλλουν και η άμεση έρευνα από τη Δικαιοσύνη για την καταδίκη ενόχων και αθώωση των αθώων.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΤΕΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ στη Γαλλία είναι η υπόθεση της Νιμ, η οποία σε χρόνο-ρεκόρ τιμωρήθηκε με υποβιβασμό στην Γ΄ Κατηγορία για εμπλοκή της σε στημένα παιχνίδια και κυρίως για το ματς με την Καέν την άνοιξη του 2014. Ανατέθηκε η υπόθεση στον πρώην επικεφαλής της Δικαστικής Αστυνομίας του Παρισιού, Φρανσουά Ζασπάρ, ο οποίος μέσα σε δύο μήνες ανέκρινε τηλεφωνικά ή μέσω Skype 137 άτομα (!) για να διερευνήσει καταγγελία που ανέφερε ότι επτά αγώνες είχαν προκαθορισμένο αποτέλεσμα.

mpala-euro-xrimaΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΔΥΟ ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΑΝ τους βασικούς υπόπτους της υπόθεσης. Για την έρευνα ζητήθηκε ακόμη και η συνδρομή εταιρείας επιστημόνων της Στατιστικής, η οποία έκανε ειδική μελέτη συγκρίνοντας τα στοιχεία των παικτών σε αγώνες που θεωρούνται ύποπτοι και σε «καθαρούς» αγώνες. Παρατηρήθηκε ότι το σύνολο των στατιστικών στοιχείων στα ύποπτα ματς παρουσίαζαν τρομακτική πτώση!

Οι παίκτες έτρεχαν λιγότερα χιλιόμετρα, με μικρότερη ένταση, έκαναν ελάχιστα σουτ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι αγώνες ήταν «στημένοι». Ο Φρανσουά Ζασπάρ για τον αγώνα Καέν – Νιμ (1-1) εξέτασε 41 άτομα από τη γηπεδούχο ομάδα και 39 από τη Νιμ! Μέσα σε δύο μήνες η γαλλική ομοσπονδία ανακοίνωσε τον υποβιβασμό της Νιμ αλλά και τις ποινές στα πρόσωπα που κρίθηκαν ένοχα

ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ, ΣΤΗΝ «ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΣΑΣΟΥΝΑ» (παράγοντας της Οσασούνα είχε συμφωνήσει με τον Σέρχιο Γκαρθία της Εσπανιόλ για να μοιραστεί με τους συμπαίκτες του 250.000 ευρώ προκειμένου ο αγώνας των δύο ομάδων να λήξει ισόπαλος), η ισπανική ομοσπονδία και η Λίγκα έστειλαν την υπόθεση στην Εισαγγελία της Παμπλόνα και άρχισε η προανάκριση. Ο ανακριτής κάλεσε για κατάθεση πέντε ποδοσφαιριστές που εμπλέκονται στην υπόθεση, τον πρώην πρόεδρο της Οσασούνα Μιγκέλ Αρτσάνκο και τον πρώην παράγοντα της ομάδας Τσούμα Περάλτα.

Για τους δύο τελευταίους αποφάσισε την προφυλάκισή τους, καθώς δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν τη «μαύρη τρύπα» ύψους 2,4 εκατ. ευρώ που εμφανίζει επί ημερών τους το ταμείο της ομάδας. Εκείνος ωστόσο που πρωταγωνιστεί είναι ο Άνχελ Βιθκάι, επίσης πρώην παράγοντας της Οσασούνα, που έχει χαρακτηριστεί ως το… βαθύ λαρύγγι της υπόθεσης.

Ο Βιθκάι έκανε λόγο για έξι προκαθορισμένους αγώνες τις σεζόν 2012-13 και 2013-14, αν και φημολογείτο ότι ο αριθμός των αγώνων που διερευνάται ξεπερνά τους 20! Σε όλους η Οσασούνα έχει συμμετοχή!

ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΕ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΗΣ ΚΡΕΜΟΝΑ, που έκανε μία από τις πολλές έρευνες, ήταν η παραδοχή ενός εκ των βασικών υπόπτων ότι τουλάχιστον μια 10ετία στήνονται αγώνες στην Ιταλία! Το  κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται ύστερα από τα όσα πρωτοφανή συνέβησαν στον αγώνα της Liga Pro1 (Γ’ Κατηγορία) Κρεμονέζε – Παγκανέζε. Το κύκλωμα ήθελε νίκη των φιλοξενουμένων και γι’ αυτό έδρασε ο τερματοφύλακας της Κρεμονέζε Μάρκο Παολίνι.

Στο δεύτερο μέρος του αγώνα πέντε παίκτες των γηπεδούχων είχαν έντονες ζαλάδες, ιλίγγους και δεν μπορούσαν να αγωνιστούν. Δύο κατέληξαν στο νοσοκομείο, ενώ ο Κάρλο Ζερβασόνι επιστρέφοντας σπίτι με το αυτοκίνητο ήταν αδύνατον να οδηγήσει συγκεντρωμένος με αποτέλεσμα να τρακάρει. Ο Παολίνι ήταν ύποπτος λόγω των απροσδόκητα κακών εμφανίσεών του σε σειρά αγώνων και η έρευνα εστιάστηκε σε εκείνον.

Διαπιστώθηκε ότι την παραμονή του ματς ο οδοντίατρος του Μάρκο Πιράνι είχε συνταγογραφήσει στη σύζυγο του τερματοφύλακα υπνωτικά χάπια που χρησιμοποιήθηκαν στα νερά των συμπαικτών του στην Κρεμονέζε!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ