aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣτη ξενιτιά μόνο μπορούν να πάρουν ευκαιρίες

Στη ξενιτιά μόνο μπορούν να πάρουν ευκαιρίες

TOY ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ([email protected])

RADIOACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ) 17.00-19.00 ΤΗΛ. 22-744744

Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια έχει λεχθεί για το ταλέντο που υπάρχει στην Κύπρο. Ομολογουμένως και βάση αποτελεσμάτων που έχουμε κατά καιρούς υπάρχει και λίγοι μπορεί να το αμφισβητήσουν. Αυτό που λείπει δεν είναι η ποιότητα όσο η ποσότητα και οι συμμετοχές. Ο εκάστοτε ομοσπονδιακός προπονητής έχει περιορισμένο αριθμό επιλογών και κάθε απουσία στοιχίζει. Όπως επίσης και κάθε φορά που ένας, δυο παίκτες δεν είναι σε καλή κατάσταση δύσκολα μπορεί να τους αντικαταστήσει επάξια.

Στην ομολογία ότι υπάρχει ταλέντο για να είμαστε περισσότερο ορθοί στη σύγκριση μας θα πρέπει να παρατηρήσουμε αν μόνο στην περίπτωση της Εθνικής Κύπρου ισχύει. Μια ματιά στα αποτελέσματα και άλλων χωρών, είτε μικρών πληθυσμιακά, είτε μεγάλων πληθυσμιακά αλλά μικρών ποδοσφαιρικά θα διαπιστώσουμε πως και άλλες χώρες κάνουν παρόμοια βήματα προς τα εμπρός. Η επιτυχία της Κύπρου κόντρα στη Βοσνία ήρθε να μας το επιβεβαιώσει.

Όταν όμως όλες αυτές οι «παρόμοιες» εθνικές ομάδες προοδεύουν αυτό σημαίνει πως σχεδόν παραμένουμε στάσιμοι. Μας το θύμισε η ήττα από την Εσθονία. Όλες αυτές της κατηγορίας χώρες συνυφαίνουν αξεδιάλυτα την πρόοδο τους, πράγμα που δεν είναι τόσο θέμα ταλέντου, όσο μηχανισμού στον οποίο εκπαιδεύονται και ανταποκρίνονται. Το Λουξεμβούργο, για παράδειγμα, προχθές έφερε ισοπαλία (0-0) εκτός έδρας με τη Γαλλία ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο (2016) μόλις που έχασε στη Σόφια με 4-3 από τη Βουλγαρία στο 90+2 και τον περασμένο Οκτώβριο ηττήθηκε με 1-0 στην έδρα του από τη Σουηδία ενώ έπαιξε και δέκα παίκτες στα τελευταία λεπτά.

Στα Νησιά Φαρόε και εκείνοι θα υποστηρίζουν ότι έχουν ταλέντο. Πως άλλωστε να εξηγηθεί η ισοπαλία τους (0-0) με την Ουγγαρία αλλά και η εκτός έδρας νίκη τους (Οκτώβριος 2017) επί της Λετονίας με 2-0;  Παραδείγματα πολλά. Το Σάββατο τα Σκόπια κέρδισαν 1-0 εκτός έδρας το Ισραήλ, ίσως τα καλύτερα, να αποτελούν το Μαυροβούνιο και η Ισλανδία που μετέχουν και στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης και σήμερα βρίσκονται στη δεύτερη θέση των ομίλων τους. Το μεν Μαυροβούνιο είναι τρεις βαθμούς πίσω από την Πολωνία και ισόβαθμο με τη Δανία, ενώ η Ισλανδία μειονεκτεί ενός βαθμού της Ουκρανίας και είναι ισόβαθμη με την Κροατία.

Σε σχέση με αυτές τις χώρες η Κύπρο μειονεκτεί και στο γεγονός ότι οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές δεν έχουν τις ευκαιρίες να αποκτήσουν ένα καλύτερο ρυθμό, εμπειρίες και αυτοπεποίθηση, σε ένα πρωτάθλημα που σπάνια δίνεται η ευκαιρία ειδικά σε νεαρούς.  Αμφισβητώ αν ο Κάστανος ήταν σε Κυπριακή θα μπορούσε θα έπαιζε στην πρώτη ομάδα από τα 18 του χρόνια. Μακάρι να μπορέσει ο Κατελάρης ή ο Νικόλας Ιωάννου επιστρέψει από τον τραυματισμό του να αποτελέσουν βασικά γρανάζια των ομάδων τους.

Η ΚΟΠ αν θέλει να ισορροπήσει σε μια καλή εθνική ομάδα και διασυλλογικές επιτυχίες οφείλει να επανεξετάσει το θέμα των ξένων παικτών. Οι δεκαπέντε άνω των 22 χρόνων και οι 2-3 κάτω αυτού του ορίου ηλικίας δεν βοηθά. Αλλιώς θα πρέπει οι ταλαντούχοι Κύπριοι παίκτες αντί να βράζουν τον πάγκο να ξενιτευτούν για να προοδεύσουν όπως έχουν κάνει εκατοντάδες επιστήμονες συμπατριώτες που δεν πήραν ποτέ ευκαιρία τους στην Κύπρο να δείξουν την αξία τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ