aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣτα σκαριά 3 νέα αθλητικά κέντρα σε Λατσιά, Λιβάδια και Πάνω Δευτερά

Στα σκαριά 3 νέα αθλητικά κέντρα σε Λατσιά, Λιβάδια και Πάνω Δευτερά

TOY AΓΓΕΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πράσινο φως για την ανέγερση τριών αθλητικών κέντρων άναψε χθες η Περιβαλλοντική Αρχή, αποστέλλοντας επιστολές στο Τμήμα Πολεοδομίας για να προχωρήσει η αδειοδότηση των έργων. Πρόκειται για αθλητικό κέντρο Μαρωνιτών στην κοινότητα Πάνω Δευτεράς, για την ανέγερση κλειστού αθλητικού κέντρου με υποστηρικτικές λειτουργίες ιδιωτικής εταιρείας στον δήμο Λατσιών, καθώς και ανέγερση αθλητικού κέντρο στον δήμο Λιβαδιών.

Για το έργο στην Πάνω Δευτερά, η εκδοθείσα Αιτιολογημένη Διαπίστωση δόθηκε υπό όρους, ενώ όπως διαπιστώνει το Τμήμα Περιβάλλοντος, η Πολεοδομική Αρχή δεν εκτίμησε κατά πόσον το έργο είναι συμβατό με τις πρόνοιες της Δήλωσης Πολιτικής πριν ζητηθεί η εξέταση του έργου από την Περιβαλλοντική Αρχή. Στην περίπτωση αυτή δεν λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις του Τμήματος Γεωργίας που δεν συναινεί στη δημιουργία τέτοιου τύπου αναπτύξεων σε περιοχές όπου παρατηρείται γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Αρχή, το μέγεθος και το είδος της προτεινόμενης ψυχαγωγικής ανάπτυξης, σε περιοχή που εφάπτεται και περιλαμβάνει μέρος της κτηνοτροφικής ζώνης, όπου δύναται να χρησιμοποιηθεί για μαζική εκτροφή ζώων και πτηνών, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων στη συνεχή λειτουργία των υφιστάμενων κτηνοτροφικών μονάδων, που θα ήθελαν να επαναλειτουργήσουν ενώ επίσης θα παρεμποδίζεται και η μελλοντική ανάπτυξη νέων υποστατικών. Επιπλέον, η χωροθέτησή του θα αποτελέσει μελλοντικά μοχλό πίεσης για άσκηση πιέσεων για σταδιακή κατάργηση της κτηνοτροφικής ζώνης. Σημειώνεται ότι το προτεινόμενο έργο εμπίπτει σε Γεωργική Ζώνη Γ3 και Κτηνοτροφική Ζώνη Δ1.

Σκοπός της ανάπτυξης είναι η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων αναψυχής με στοιχεία Φ/Σχ. 30/11W2, τεμ. 538. Το κύριο έργο περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδο 5Χ5, γυμναστήριο ενόργανης γυμναστικής, παιδότοπο, πισίνα και καντίνα. Εντός του έργου προβλέπεται να εγκατασταθούν δίκτυα αποχέτευσης, δίκτυο ομβρίων νερών, υποδομές πυροπροστασίας, υποδομές για κλιματισμό, υποσταθμός ηλεκτρικής ενέργειας και δίκτυα ύδρευσης-άρδευσης. Περιμετρικά του αθλητικού χώρου θα υπάρχουν χώροι στάθμευσης για 170 αυτοκίνητα.

Στον δήμο Λατσιών σκοπός του έργου, ιδιοκτησία της εταιρείας Dubinsky Trading Ltd, είναι η ανέγερση κλειστού αθλητικού κέντρου με υποστηρικτικές λειτουργίες. Η μονάδα θα περιλαμβάνει γυμναστήριο, ξενώνα και δωμάτια, κολυμβητικές δεξαμενές, υποστηρικτικές λειτουργίες, χώρους στάθμευσης και υποσταθμό της ΑΗΚ. Θα περιλαμβάνει ημιυπόγειο χώρο στάθμευσης, ισόγειο χώρο εκγύμνασης και κολυμβητικών δεξαμενών, χώρο προσωπικού στο μεσοπάτωμα, ειδικό χώρο φιλοξενίας αθλητών με χώρους εκγύμνασης. Επιπλέον στην οροφή θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πλαίσια και θα υπάρχει και σημείο ολιγόλεπτης στάθμευσης (one way).

Το έργο εντάσσεται σε πολεοδομική ζώνη ΕΧ2 (Ζώνη Ειδικής Χρήσης), ενώ σε ακτίνα 1 χλμ. βρίσκονται ο αυτοκινητόδρομος (100 μ.), μια μεμονωμένη κατοικία σε απόσταση 60m και η Παιδαγωγική Ακαδημία σε απόσταση 570 μ. Επίσης σε απόσταση 400 μ. βρίσκεται εγγεγραμμένο υδατόρεμα στη νότια πλευρά του τεμαχίου. Εντός της αιτούμενης περιοχής βρίσκονται 10 ελαιόδεντρα τα οποία θα χρειαστεί να μεταφυτευτούν.

Στον δήμο Λιβαδιών το προτεινόμενο έργο αφορά αίτηση για την ανέγερση αθλητικού κέντρου στo τεμάχιο 282, Φ/Σχ.2-258-370 με εμβαδόν 19.202 τ.μ. το οποίο εμπίπτει σε ζώνη Γα4 (Αγροτική Ζώνη) είναι χέρσο και δεν καλλιεργείται. Αποτελεί κρατική γη εκμισθωμένη στο δήμο Λιβαδιών και απέχει γύρω στα 300 μ. από την Προστατευόμενη Περιοχή του Δικτύου NATURA 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας με την ονομασία «Λίμνη Ορόκλινης CY6000011». Γειτνιάζει με οικιστική περιοχή και έχει πρόσβαση στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Σε απόσταση περίπου 350μ ανατολικά του τεμαχίου βρίσκεται το εξωκκλήσι του «Σωτήρος» και νοτιοανατολικά σε απόσταση περίπου 1χλμ ξενοδοχεία, εστιατόρια και ο Αστυνομικός Σταθμός Ορόκλινης. Η παραλία Ορόκλινης βρίσκεται σε απόσταση περίπου 930 μ. από το υπό μελέτη τεμάχιο.

Το έργο θα περιλαμβάνει υπαίθριους αθλητικούς χώρους με δωμάτιο φύλακα, παιχνιδότοπους, ισόγεια καφετέρια, γήπεδα τένις, μπάσκετ, πετόσφαιρας και futsal, skate park, τοίχο αναρρίχησης, μίνι γκολφ, αποδυτήρια, χώρους στάθμευσης κ.λπ. Οι προτεινόμενοι κλειστοί χώροι θα καταλαμβάνουν έκταση 438,3 τ.μ. και η συνολική δόμησή τους θα είναι περίπου 376,7 τ.μ.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, η ανάπτυξη δεν επηρεάζει ζώνες προστασίας φραγμάτων, γεωτρήσεων ή πηγών πόσιμου νερού ούτε και υδατορέματα ή άλλα υδατικά σώματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ