«Σε όσους δεν αρέσει, στην… παράγκα τους»

Η… χρήση της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο ήλθε και πρέπει να μείνει!

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Εάν δεν υπήρχε το VAR, προφανώς η Παρί Σεν Ζερμέν θα πανηγύριζε την πρόκριση στην προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, όλα στον σύλλογο του Παρισιού θα ήταν μέλι-γάλα, με τους Γάλλους να ασχολούνταν εκ νέου με την πορεία αποθεραπείας του Βραζιλιάνου σταρ Νεϊμάρ. Αντιθέτως, στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφού κόπαζαν οι διαμαρτυρίες για τη φάση στις καθυστερήσεις, θα το «έριχναν» στον απολογισμό για τη διαδρομή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ.

Η χρήση τεχνολογίας, λοιπόν, έκρινε μια ολόκληρη πρόκριση και όπως αναμενόταν, άλλωστε, έκανε τον γύρο της Υφηλίου εν ριπή οφθαλμού. Το VAR βοήθησε τον διαιτητή ώστε να πάρει την πιο σωστή κατά την άποψή του απόφαση, απονέμοντας εν ολίγοις δικαιοσύνη. Για βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του Σλοβένου διαιτητή και θα καταλάβετε: Ο Σκόμινα κλήθηκε σε κρίσιμο σημείο να πάρει σε κλάσματα δευτερολέπτου καθοριστική απόφαση. Είχε ως εργαλεία την όραση, την αντιληπτική ικανότητα και φυσικά τη γνώση των κανονισμών αφενός για να ερμηνεύσει και αφετέρου να αποφασίσει εάν αυτό που συνέβη είναι τιμωρητέο ή όχι.

Το πιο εύκολο γι΄αυτόν και μάλλον για τον καθένα από εμάς θα ήταν η υπόδειξη κόρνερ υπέρ της Γιουνάιτεντ, ευχόμενοι πως οι επαναληπτικές προβολές θα δικαίωναν την απόφασή μας. Γιατί, όμως, να συμβαίνει αυτό σε τέτοιες φάσεις κατά τις οποίες μπορεί να καθοριστεί αποτέλεσμα; Στο λαοφιλέστερο άθλημα, όχι μόνο επιβάλλεται να διευρυνθεί η εφαρμογή του VAR, αλλά με την πάροδο του χρόνου να εξελιχθεί.

Για την Κύπρο δεν το συζητώ έτσι; Αποτελεί μονόδρομο για να τελειώνουμε με τα φάλτσα, ενίοτε από πολλούς εσκεμμένα σφυρίγματα. Να ησυχάσουμε βρε αδελφέ. Είναι χρήσιμο το βίντεο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την τελική απόφαση και πάλι την παίρνουν άνθρωποι. Και μπορεί αυτοί να έχουν διαφορετική άποψη από εμάς. Οπότε, οι άνδρες με τα «μαύρα» μένουν διπλά και τριπλά εκτεθειμένοι. Δικαιολογίες, πλέον, μηδέν! Άντε να τελειώνουμε με τα «κοράκια».

Και μην αρχίσετε ορισμένοι να λέτε πως εξαφανίζεται η μαγεία της στιγμής, το στοιχείο του απρόβλεπτου, η ταχύτητα εξέλιξης φάσεων και πάει λέγοντας. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο φίλτατος συνάδελφος, Ιάκωβος Κακουρής, «σε όσους δεν αρέσει, στην… παράγκα τους».