Τραγικές τακτικές επικοινωνίας που προκαλούν προβλήματα…

Όσοι έχουν δημοσιογραφικά «καρύδια» στο αθλητικό ρεπορτάζ, αποτελούν δυστυχώς τη μειοψηφία, είτε εργοδοτούνται σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς, είτε σε ομάδες...

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει υπερβολικά τα όσα θα ακολουθήσουν στο πιο κάτω σχόλιο, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό των εκπροσώπων του αθλητικού έντυπου και διαδικτυακού Τύπου, θα συμφωνήσουν.

Ζούμε, που λέτε, στο 2019 και πάρα πολλές φορές, από τους υπεύθυνους επικοινωνίας των πλείστων ομάδων, ή από υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη, δίνεται η εντύπωση πως ο σεβασμός προς τους αθλητικούς συντάκτες μειώθηκε σε σημείο που πολλές φορές προκαλεί απογοήτευση και πικρία. Ενίοτε και αντιπαραθέσεις…

Αντί να βελτιώνεται η συνεργασία μεταξύ ομάδων και αθλητικών συντακτών σε θέματα που αφορούν στην ειδησεογραφία και στην επικαιρότητα ώστε να γίνεται σωστή δουλειά στις ιστοσελίδες και κυρίως στις εφημερίδες, κάποιες ενέργειες υπευθύνων επικοινωνίας και παραγόντων, αφήνουν εκτεθειμένους τους αθλητικούς συντάκτες, ενώ την ίδια ώρα μπορεί να μένουν εκτεθειμένοι και οι ίδιοι. Αλλά… «χαβά τους Καραγιάννη». Τι τους νοιάζει άλλωστε; Ικανοποιούν την επιθυμία τους να… πικάρουν με διάφορες τοποθετήσεις τους, ή να προβούν σε αντίποινα προς συναδέλφους τους που εργάζονται σε διάφορα ΜΜΕ, όταν διαβάσουν ή ακούσουν κάτι που δεν θα τους άρεσε.

Ναι, σωστά διαβάσατε. Υπάρχουν τέτοιοι σε πολλές ομάδες της Κύπρου. Κάποιοι συμπεριφέρονται οπαδικά και παίρνουν από μόνοι τους κάποιες αποφάσεις, επιλέγουν να επικοινωνούν με όμορφο τρόπο και να τα πάνε καλά μόνο με αθλητικούς συντάκτες, που είτε υποστηρίζουν την ίδια ομάδα, είτε ανήκουν στη «σφαίρα» της συμπάθειάς τους. Άλλοι δε, πιο ήρεμοι, δεν θα αντιδράσουν σε μεγάλο βαθμό δημόσια, αλλά θα εκτελέσουν εντολές άνωθεν για να βγουν στην αντεπίθεση και να έρθουν σε κόντρα με εκπροσώπους των ΜΜΕ – συναδέλφους τους. Κάποιες φορές με ειρωνικό τρόπο και κάποιες «κόβοντας» την επικοινωνία και επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας ειδήσεις όταν και όποτε τους βολεύει. Ή απαντώντας στις τηλεφωνικές κλήσεις και στα μηνύματα όποτε δεν είναι σε… κακό φεγγάρι.

Σε αυτά στα οποία θα αναφερθούμε τώρα, η ευθύνη δεν βαραίνει αποκλειστικά τα άτομα των γραφείων Τύπου κάποιων ομάδων, αλλά προς ατυχία τους, είναι αυτοί οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις ή θα εκτεθούν.

1) Διαρρέουν ονόματα ποδοσφαιριστών που πιθανόν να προτάθηκαν, να ενδιαφέρουν ή ακόμη και να υπάρχουν επαφές με την πλευρά τους. Δεν θα μπούνε στον κόπο να διαψεύσουν, ή να επιβεβαιώσουν δημόσια, και πολλές φορές μαγκιά τους. Αλλά, κάποιες φορές, παίρνουν εντολές ή αποφασίζουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι Τύπου να αποστείλουν γραπτή δήλωση διάψευσης στα ΜΜΕ με σκοπό να εκθέσουν κάποιο συντάκτη που μπορεί να έγραψε κάτι το οποίο δεν άρεσε στους ίδιους ή στα αφεντικά τους. Μία κριτική ή μία είδηση που δεν ήθελαν να δει το φως της δημοσιότητας, προτού αποφασίσουν αυτοί να τη δώσουν εκεί που επιθυμούν.

2) Αποστολές ομάδων φεύγουν για εξωτερικό για το βασικό μέρος της προετοιμασίας και η ενημέρωση είναι τραγική ή της τελευταίας στιγμής. Σε σημείο που δεν ανακοινώνονται αυτοί οι οποίοι απαρτίζουν την αποστολή, ή αυτή ανακοινώνεται κατά τα ξημερώματα. Κυκλοφοράνε δηλαδή οι εφημερίδες και δεν υπάρχει λέξη για αυτούς που ταξίδεψαν ή έμειναν στην Κύπρο, εκτός κι αν ο αθλητικός συντάκτης έχει καραμπινάτες δικές του πληροφορίες.

3) Διαρρέουν ειδήσεις που αφορούν σε μετεγγραφές, ή αποδεσμεύσεις, ή ανταλλαγές παικτών και μιλώντας στους ραδιοσταθμούς παριστάνουν τους ανήξερους και προβαίνουν σε κλισέ απαντήσεις τύπου «δεν έχω κάτι υπόψη μου, κάποια ενημέρωση» ή «δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο». Επειδή αυτές είναι οι εντολές. Παιδιά μην αγχώνεστε, μην μπερδεύεστε, υπάρχει και η «off the record» πληροφόρηση στις μέρες μας. Χαλαρώστε… Ή πολλές φορές θυμώνουν, απαντάνε έντονα και τα βάζουν με τον/την δημοσιογράφο που είναι στο στούντιο και έχει την δημοσιογραφική ευθύνη να ρωτήσει και να λάβει απαντήσεις. Τη δουλειά μας προσπαθούμε να κάνουμε. Το οξύμωρο; Λίγη ώρα ακολούθως, επισημοποιείται μέσω ανακοίνωσης η μετεγγραφή, ή το «διαζύγιο». Χμμμ, για μαντέψτε εδώ ποιος μένει εκτεθειμένος…

4) Παράγοντας συγκεκριμένης ομάδας Α’ Κατηγορίας, αποφάσισε λέει (τράτζικ), να ανακοινώνει μετεγγραφές σε οπαδικό γκρουπ της αρεσκείας του στο Facebook που επέλεξε για να επικοινωνεί με τον κόσμο και στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση όλοι. Και ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ πολλών αθλητικών συντακτών να μην είμαι μέλη απλά και μόνο για να βλέπουν τι αναρτά και τι ανακοινώνει ο συγκεκριμένος παράγοντας. Μετά από αυτό, η ομάδα θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση κάποιο χρονικό διάστημα αργότερα, ή λίγες μέρες ακολούθως με τη δικαιολογία ότι ο συγκεκριμένος παράγοντας ανακοινώνει κάποιους προτού υπογράψουν συμβόλαιο και η διοίκηση θα το κάνει μόνο όταν υπογράψουν. Μαγκιά της, ή έλλειψη συνεννόησης, εσείς βγάζετε τα συμπεράσματά σας.

5) Ομάδες οι οποίες καθυστέρησαν σχετικά με τα θέματα σχεδιασμού τους, σε κάποιες περιπτώσεις προβαίνουν μέσα σε μία μέρα, σε μαζεμένες ανακοινώσεις με διαφορά λεπτών ή ωρών, χωρίς κάποια προειδοποίηση. Ή εκεί που μπορεί να υπάρχει ενημέρωση πως δεν θα προκύψει οτιδήποτε ανακοινώσιμο… τσουπ, να σου η ανακοίνωση. Δεν λαμβάνουν υπόψη το ράβε-ξήλωνε το οποίο θα υποστούν οι σελίδες στις εφημερίδες και η ταλαιπωρία των συντακτών που έχουν την ευθύνη, ή ενίοτε των υπαλλήλων στα τυπογραφεία. Εάν οι πλείστες ιστοσελίδες εργοδοτούν αθλητικούς συντάκτες μέχρι αργά το βράδυ, καλώς. Εάν κάποιες εφημερίδες όμως, δεν το κάνουν αυτό, ποιος μένει εκτεθειμένος; Μαντέψτε… Η ίδια η εφημερίδα και ο συντάκτης του οποίου αναγράφεται το όνομα στο ρεπορτάζ. Γι’ αυτό καλό είναι να υπάρχει μία καλή συνεργασία από πριν, ώστε να αποφεύγονται όλα αυτά. Να προβάλλεται σωστά η ειδησεογραφία-θεματολογία των ομάδων και παράλληλα να υπάρχει ένα αίσθημα ικανοποίησης εκατέρωθεν.

6) Υπήρχαν περιπτώσεις που υπεύθυνοι επικοινωνίας όταν ένας παίκτης υπέγραψε αργά το βράδυ, πρότειναν στους υπευθύνους προγραμματισμού να γνωστοποιήσουν την μετεγγραφή νωρίς το πρωί κι αυτοί επέμειναν δίνοντας εντολή να ανακοινωθεί αργά το βράδυ. Wtf…

7) Πάμε τώρα και στις μικρότερες κατηγορίες. Αυτό πραγματικά πολλές φορές προκαλεί… δημοσιογραφικές αναγούλες. Ποιο; Ενώ βλέπουμε ομάδες να χειρίζονται τα θέματα επικοινωνίας άψογα και πολλές φορές καλύτερα από συλλόγους Α’ Κατηγορίας, κάποιες άλλες επιλέγουν μία προκλητικότατη τακτική-πολιτική. Αποστέλνουν τις ανακοινώσεις σε ιστοσελίδες της αρεσκείας τους, ή στις οποίες έχουν φίλους αθλητικογράφους που εργοδοτούνται εκεί, αντί να τις αναρτούν στις επίσημες σελίδες τους ή στους επίσημους λογαριασμούς τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Και μετά κοινοποιούν τις ειδήσεις μέσω των αθλητικών ιστοσελίδων ή φωτοτυπίες με τη φωτογραφία και τον τίτλο του δημοσιεύματος. Προσπαθώντας να αποδείξουν τι; Ούτε οι ίδιοι πιθανόν να μην γνωρίζουν. Άστε που τούς ζητήσαμε και τον λόγο και ούτε καν μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν. Δεν αντιλαμβάνονται πως η ομάδα τους είναι που χάνει σε θέμα προβολής… Όταν ανέβουν όμως στην Α’ κατηγορία, τούς «τρέχουν» από πίσω όλους τους αθλητικούς συντάκτες της πόλης που εδρεύει η ομάδα τους και τους κάνουν κιόλας και το τραπέζι.

Εν κατακλείδι:

1) Καλό θα ήταν οι ερασιτεχνισμοί που προκύπτουν πολλές φορές να μειωθούν στο ελάχιστο εάν θέλουμε όλοι μας να βελτιωθούμε, ως επαγγελματίες και ως άνθρωποι. Η καλή συνεργασία και η σωστή επικοινωνία χωρίς διακρίσεις βοηθάει αφάνταστα, ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΤΟ, γίνεται.

2) Υπάρχουν δεκάδες τρόποι να γίνουν καλύτερα τα πράγματα στο θέμα της επικοινωνίας μεταξύ ομάδων-αθλητικών συντακτών και η ενημέρωση προς τους αναγνώστες – ακροατές – τηλεθεατές ακόμη καλύτερη. Ας κοιτάξουμε λίγο τον τρόπο λειτουργίας σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα. Μία επίσκεψη σε ελλαδικές ιστοσελίδες αρκεί για να συμπεράνουμε ότι το επίπεδο επικοινωνίας εκεί είναι ψηλότερο.

3) Είπε κανείς κάτι για τέταρτη εξουσία; Επειδή αυτό θεωρείται πως είναι η Δημοσιογραφία. Όοοοχι… Στην Κύπρο, στο αθλητικό ρεπορτάζ τουλάχιστον, αυτό δεν ισχύει. Διότι όσοι έχουν δημοσιογραφικά «καρύδια» αποτελούν τη μειοψηφία.