Σαν… τα πουκάμισα: Οι «αιώνιοι» στην πρώτη τριάδα, 7η παγκοσμίως η Κύπρος!

Την 7η θέση στον κόσμο και 2η στην Ευρώπη καταλαμβάνει το κυπριακό πρωτάθλημα στον πίνακα που απεικονίζει τις αλλαγές προπονητών, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2019. Πρόκειται για την τελευταία χρονικά μελέτη του CIES, του διεθνούς κέντρου αθλητικών σπουδών, που εδρεύει στο Νοσατέλ και δημιουργήθηκε σε συνεργασία της FIFA και το Πανεπιστήμιο της ελβετικής πόλης, σε 84 κορυφαία πρωταθλήματα παγκοσμίως για το συγκεκριμένο διάστημα.

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, ο μέσος αριθμός προπονητών ανά ομάδα που είναι υπεύθυνος για τουλάχιστον τρεις αγώνες πρωταθλήματος, κυμαίνεται από 9,1 στη Βολιβία που βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως έως 2,6 στη Σουηδία. Κατά μέσο όρο στον κόσμο, ένας προπονητής ήταν στον πάγκο σε 40,6 παιχνίδια. Στο κυπριακό πρωτάθλημα (στην έρευνα συμμετείχαν 8 ομάδες που σε αυτό το διάστημα ήταν στην Α’ Κατηγορία) ο συντελεστής είναι στο 6,6.

Η υψηλότερη τιμή από κυπριακής πλευράς καταγράφηκε από την Ομόνοια, η οποία κατέχει την αρνητική πρωτιά καθώς απασχόλησε από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2019 συνολικά 10 προπονητές που κατά μέσο όρο ήταν υπεύθυνοι για 16.8 παιχνίδια. Στη 2η θέση είναι η Νέα Σαλαμίνα που απασχόλησε στο συγκεκριμένο διάστημα 9 προπονητές που κατά μέσο όρο ήταν υπεύθυνοι για 19 παιχνίδια, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει ο ΑΠΟΕΛ με 8 αλλαγές προπονητών μεταξύ 2015 και 2019 που κατά μέσο όρο ήταν υπεύθυνοι για 20.3 παιχνίδια. Ακολουθεί η Ανόρθωση με 7 αλλαγές προπονητών που κατά μέσο όρο κάθισαν στον πάγκο 24 ματς, μετά η Δόξα με επίσης 7 προπονητές που κατά μέσο όρο την κοούτσαραν σε 24.1 παιχνίδια, μετά ο Απόλλων με 6 προπονητές που κατά μέσο όρο ήταν υπεύθυνοι για 28.3 ματς, προτελευταία η ΑΕΛ με 6 προπονητές που κατά μέσο όσο ήταν υπεύθυνοι για 28.5, ενώ η ΑΕΚ που βρίσκεται στη τελευταία θέση εμπιστεύτηκε τους 5 προπονητές που άλλαξε σε περισσότερα ματς, αφού κατά μέσο όρο ήταν υπεύθυνοι για 34.2 ματς.

Σε ό,τι αφορά παγκοσμίως, την πρωτιά κατέχει η ομάδα της Βολιβίας, Ρεάλ Ποτόσι, που απασχόλησε 20 διαφορετικούς προπονητές για τουλάχιστον τρεις αγώνες πρωταθλήματος μεταξύ 2015 και 2019. Κατά μέσο όρο, ήταν υπεύθυνοι για 11.3 παιχνίδια. Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι μόλις 30 σύλλογοι από τους 766 που ερευνήθηκαν, χρησιμοποίησαν μόνο έναν προπονητή κατά τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου που μελετήθηκε. Όλες οι ομάδες των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων, είχαν τουλάχιστον δύο προπονητές κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ