aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΣαν σήμερα η Ανόρθωση γράφει ιστορία και ταπεινώνει τον κατακτητή (vid)

Σαν σήμερα η Ανόρθωση γράφει ιστορία και ταπεινώνει τον κατακτητή (vid)

Πάνε κιόλας 16 χρόνια από την ημέρα που η Ανόρθωση από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, ύψωσε το ανάστημα της μέσα στο καμίνι του Αβνί Ακέρ και έπαιρνε μια παλικαρίσια και λεβέντικη πρόκριση, πατάσσοντας στο καναβάτσο τους ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές της Τραπζονσπορ και εχθρικά φανατισμένο τούρκικο κοινό.

Το κλίμα εχθρικό, το γήπεδο κατάμεστο και οι Τούρκοι περίμεναν η πίεση που θα ασκούσαν να λιώσει την Ανόρθωση. Ούτε στο πιο χειρότερο τους εφιάλτη, περίμεναν αυτό που αντίκρισαν.

Μια Ανόρθωση συγκεντρωμένη, που δεν ένοιωσε λεπτό την πίεση που της ασκούσαν. Με ποδοσφαιριστές έτοιμους να πεθάνουν στο γήπεδο, για να πάρουν την πρόκριση. Για το όνομα της Αμμοχώστου, για την Ανόρθωση της Κύπρου.

Η Ανόρθωση για 40 λεπτά θα καταφέρει να κρατήσει με ευκολία το 0-0, ωστόσο μια στιγμή αδράνειας αλλά και επίδειξης ποιότητας και τεχνικής από τους Τούρκους Καραντενίζ και Τεκκέ, ήταν αρκετή για να βάλουν τους «βυσσινί» μπροστά στο σκορ και να δώσουν άλλο αέρα στο παιχνίδι. Το ημίχρονο θα λήξει, με την ομάδα να είναι πίσω στο σκορ 1-0.

Η πίεση που άσκησαν οι Τούρκοι ήταν αφόρητη, με την Ανόρθωση να κρατά με νύχια και με δόντια την πρόκριση. Τα πράματα δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο, όταν στο 70’ ο Κατσαβάκης θα αντικρίσει τη δεύτερη κίτρινη κάρτα και θα αποβληθεί. Πλέον η Ανόρθωση με 10, καλείτο για 20 και βάλε λεπτά, να κρατήσει, να μείνει ζωντανή και να γράψει ιστορία. Δεν υπήρχαν ούτε συστήματα ούτε τακτικές, υπήρχε μόνο η ψυχή, η αυταπάρνηση και η θέληση των ποδοσφαιριστών για να μπουν για πάντα στο πάνθεο της ιστορίας και να γράψουν το όνομα τους με ολόχρυσα γράμματα.

Το φινάλε του παιχνιδιού δραματικό, από την καρατιά του Ξενίδη που οριζοντιώθηκε για να διώξει την μπάλα που κατευθυνόταν στο τέρμα, μέχρι τη χαμένη αντεπίθεση της Ανόρθωσης στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης.

Ωστόσο η διαδρομή μέχρι το παράδεισο, περιλάμβανε και μια στάση στην κόλαση για ένα δευτερόλεπτο. Το μελέ στην περιοχή μας, με τον Σιμκόβιακ να βρίσκει τον Τεκκέ και αυτός τον Γκογκντενιζ που με κεφαλιά στέλνει την μπάλα στα ανυπεράσπιστα δίχτυα της Ανόρθωσης. Έτοιμος να πανηγυρίσει ο Τούρκος, βουρκωμένοι και γεμάτοι δάκρυα εμείς. Κι όμως το γκολ ήταν offside, ο Αυστριακός διαιτητής είχε σηκώσει το σημαιάκι και ακύρωσε το γκολ. Ναι ήταν offside, δεν υπήρχε γκολ, ποτέ δεν μπήκε γκολ ήταν offside! Το παιχνίδι τελείωσε, η Ανόρθωση πέταξε έξω την πολυδιαφημισμένη Τούρκικη ομάδα, βγαίνοντας ζωντανή από το καμίνι και την εικονική κόλαση που έφτιαξαν οι Τούρκοι.

Όλη η Κύπρος γιόρταζε, η Ανόρθωση έβγαλε στους δρόμους την ελεύθερη Κύπρο για να γιορτάσει την πρόκριση της.Η αποστολή με τους θριαμβευτές θα επέστρεφε μέσω Συρίας, αρχικά στις 3 τα ξημερώματα, ωστόσο υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση. Ο κόσμος παρά το προχωρημένο της ώρας, δεν έλεγε να κοπάσει τους πανηγυρισμούς του.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στο αεροδρόμιο, για την υποδοχή της Ανορθωσης που εγραψε ιστορια.

Η Ανόρθωση αγωνίστηκε με τους: Γιωργαλλίδη, Πουρσαϊτίδη, Κατσαβάκη, Λουκά, Χάτζι, Χάμπερ, Νικολάου, Μαραγκό (56΄ Κιγκλάτζε), Κετσπάγια (66΄ Κωνσταντίνου), Τσιταϊσβίλι, Φρούσο (75′ Ξενίδη)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ