ΠτΔ: Τα νέα αυστηρά μέτρα, κλείνουν σχεδόν τα πάντα, τέρμα οι λαμπρατζιές

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης έκανε το αυτονόητο κι αυτό που ο κόσμος με λογική περίμενε όσον αφορά στο σπάσιμο της αλυσίδας εξάπλωσης του κορωνοϊού. ΑπευΘύνθηκε στο λαό μέσα από νέο διάγγελμα, και ανακοίνωσε νέα αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε της διυπουργικής σύσκεψης ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την απειθαρχία των Κυπρίων στις εκκλήσεις και τα περιοριστικά μέτρα για να μείνουν στα σπίτια τους.

Διαβάστε επίσης: 21 νέα περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρο

Αναλυτικά οι σημαντικότερες αναφορές του ΠτΔ:

«Όσο αόρατος είναι ο εχθρός άλλο τόσο ορατός είναι ο κίνδυνος αν αγνοήσουμε τις προειδοποιήσεις. Είναι ένας πόλεμος που κερδίζεται μόνο αν μείνουμε στα καταφύγια. Δυστυχώς παρά τα μέτρα και τις θυσίες χιλιάδες εργαζομένων παρατηρείται έλλειψη ευθύνης από μερίδα του πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης: LIVE/Κορωνοϊός: 116 τα περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρο

Οι επιστήμονες σύμβουλοι της κυβέρνησης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν διανοούμαι ότι μπορεί να οδηγηθούμε στα φαινόμενα που καταγράφονται σε Ισπανία και Ιταλία όπου οι γιατροί επιλέγουν ποιοι θα ζήσουν.

Αποφασίστηκαν τα εξής:

Απαγόρευση αχρείαστων μετακινήσεων από τις 6 το απόγευμα αύριο εκτός και αν μεταβαίνουν στους χώρους εργασίας, μετακινήσεις σε υπεραγορές, τράπεζες, γιατρούς, για βοήθεια σε συμπολίτες που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Μετακινήσεις για σωματική άσκηση και εξυπηρέτηση ζώων εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα και πρέπει να φέρουν ταυτότητα και πιστοποιητικό για τους λόγους της μετακίνησής τους.

Επίσης κλείνουν πάρκα, εκδρομικοί χώροι, παραλίες, φράγματα.

Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου αναστέλλουν τις εργασίες εκτός από αυτές που θα αναφέρονται στο διάταγμα. Κλείνουν εργοστάσια εκτός από εξαιρέσεις. Απαγορεύεται η προσέλευση σε εκκλησίες ή τεμένη. Απαγορεύεται το έθιμο της λαμπρατζιάς.

Η πολιτεία θα είναι αμείλικτη σε όσους παραβαίνουν τα μέτρα. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Διευρύνεται η διενέργεια ελέγχου από άλλα εργαστήρια.

Αναγνωρίζω ότι θα επηρεαστεί η καθημερινότητά όλων μας αλλά πρέπει να αναλογιστούμε και το πως νοιώθουν όλοι όσοι έχουν παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι μόλις καταστεί εφικτό θα επαναξιολογηθεί η απόφαση για επαναπατρισμό με προτεραιότητα των ευπαθών ομάδων.

Αύριο θα εξαγγελθεί δέσμη οικονομικών μέτρων που δεν θα περιοριστεί σε ανακούφιση αλλά θα στοχεύουν σε επαναφορά στην προ κρίσης περίοδο. Παραμείνετε στα σπίτια σας. Τα καταφύγια σας και θα τα καταφέρουμε».

Διαβάστε ολόκληρο το διάγγελμα εδώ!

ΜΕΣΩGoal.com.cy team
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ