aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΠρος νέες αποφάσεις η ΚΟΠ, σε καραντίνα το κυπριακό ποδόσφαιρο

Προς νέες αποφάσεις η ΚΟΠ, σε καραντίνα το κυπριακό ποδόσφαιρο

ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΠΑΦΙΤΗ

Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση μετά από έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επηρεάζουν και το ποδόσφαιρο. Η ΚΟΠ την Παρασκευή είχε ανακοινώσει την αναστολή όλων των πρωταθλημάτων, όλων των κατηγοριών, μέχρι τις 31 Μαρτίου, όμως θα κληθεί να λάβει νέες αποφάσεις ανάλογα με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα έξι μέτρα που ανακοίνωσε για προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού είναι η αναστολή εργασιών του ιδιωτικού τομέα και αφορά, μεταξύ άλλων, τους αθλητικούς χώρους. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από σήμερα και για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων. Η νέα δέσμη μέτρων της κυβέρνησης πιθανότατα θα κρατήσει σε… καραντίνα το κυπριακό ποδόσφαιρο τουλάχιστον έως τις 12 Απριλίου. Νοούμενου πως η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει στις 13 Απριλίου το σενάριο επανέναρξης των εγχώριων διοργανώσεων μετά το Πάσχα είναι ορατό, εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες. Οι πλείστες ομάδες ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις προπονήσεις τουλάχιστον έως την Τετάρτη και θα επαναξιολογήσουν τα δεδομένα. Πάντως, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε πως το μέτρο για αναστολή λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων για τις επόμενες τέσσερις βδομάδες αφορά τα κλειστά γήπεδα, επομένως οι ομάδες μπορούν να προπονούνται εφόσον τηρούν τους κανόνες υγιεινής στα αθλητικά τους κέντρα.

Το ποδόσφαιρο σε όλη την Ευρώπη είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αφού η εξάπλωση του κορωνοϊού οδήγησε τις πλείστες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες στην απόφαση να βάλουν «λουκέτο» στα γήπεδα, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος η μπάλα να μη στηθεί ξανά στη σέντρα και η κάθε μία να κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Τα ερωτήματα σε τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι πολλά. Πρωταθλητής; Κυπελλούχος; Ομάδες που θα υποβιβαστούν; Ομάδες που θα συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας σεζόν; Ερωτήματα που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν ν’ απαντηθούν και παρόλο που μοιάζουν πρόωρα, δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.

Εφόσον οι συνθήκες δεν το επιτρέψουν, πολύ πιθανόν το τέλος της σεζόν να παραταθεί μετά τον Μάιο, όπου είναι προγραμματισμένο να ρίξουν αυλαία σχεδόν όλα τα πρωτάθλημα της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου και του κυπριακού. Βέβαια, προκύπτουν νομικά ζητήματα, καθώς υπάρχουν συμβόλαια παικτών που ολοκληρώνονται τέλος Μαΐου. Στην εξίσωση μπαίνει και το οικονομικό. Εφόσον οι ομάδες αναγκαστούν να πληρώσουν ποδοσφαιριστές και τον Ιούνιο θα πρόκειται για ένα τεράστιο κονδύλι εκτός προγράμματος, ενώ την ίδια ώρα η αναστολή των πρωταθλημάτων έχει δημιουργήσει τεράστια ζημιά στο ταμείο των ομάδων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ