aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΠριν σταυρώσουμε τον Κωστένογλου, φωνάζουμε τις Μυροφόρες

Πριν σταυρώσουμε τον Κωστένογλου, φωνάζουμε τις Μυροφόρες

Κάθε αγώνας της εθνικής Κύπρου πριν από την έναρξη του αντιμετωπίζεται ως ο ιδανικός για να αλλάξει την ιστορία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Το ίδιο συνέβαινε 20 και 10 χρόνια πριν όταν κατά περιόδους το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συχνά πυκνά κατέγραφε μεμονωμένα αποτελέσματα που προκαλούσαν θόρυβο, το ίδιο ισχύει και σήμερα παρόλο που τα θετικά αποτελέσματα αραίωσαν κατά πολύ. Μετά από κάθε αποτυχία στήνονται με μεγάλη ευκολία στον τοίχο ο εκάστοτε προπονητής για τις κλήσεις και τις επιλογές του, η Ομοσπονδία που τον επέλεξε, ο Χ και ο Ψ ποδοσφαιριστής και πάει λέγοντας…

Αλήθεια, είναι κανείς που βάζει το χέρι στη φωτιά πως η Κύπρος διαθέτει ποδοσφαιριστές ικανούς και έμπειρους για να μπορέσει όχι να εξασφαλίσει συμμετοχή σε τελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αλλά να τη διεκδικήσει; Με εξαίρεση τρεις – τέσσερεις ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε ψηλό επίπεδο στο εξωτερικό και έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ισχυρές ομάδες του νησιού το διαθέσιμο έμψυχο δυναμικό υστερεί και ποιοτικά και ποσοτικά.

Για τα πιο πάνω δεν φέρει ευθύνη ο Κωστένογλου και ο κάθε ο Κωστένογλου. Ο εκάστοτε προπονητής έρχεται και είναι υποχρεωμένος να επιλέξει ποδοσφαιριστές από μια «δεξαμενή» 20-30 παικτών, δίχως να έχει τον χρόνο να δουλέψει μαζί τους και με την πίεση των άμεσων αποτελεσμάτων. Ευθύνη του προπονητή είναι να μπορέσει να πάρει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων κάθε ποδοσφαιριστή, να «διαβάσει» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δυναμική της ομάδας του και να μπορέσει να παρουσιάσει το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό ο Κωστένογλου, με εξαίρεση τα τρία πρώτα παιχνίδια της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ, δεν το πέτυχε και γι’ αυτό μπορεί να κριθεί.

Οι τέσσερις σερί ήττες (έξι αν υπολογίσουμε τα φιλικά με Ουγγαρία και Ουκρανία) με απολογισμό τερμάτων 0-15 (!) είναι τραγικός και ευθύνη για αυτό έχουν σαφώς όλοι όσοι αποτελούν την εθνική ομάδα. Όμως, μεγαλύτερη ευθύνη έχουν όλοι όσοι βλέπουν το δέντρο αγνοώντας το δάσος. Από την Ομοσπονδία έως και τα Σωματεία. Η αλλαγή των προπονητών σαν τα πουκάμισα χωρίς να υπάρχει σωστό πλάνο ανάπτυξης στις ακαδημίες των ομάδων και στις μικρές εθνικές δεν θα αλλάξει ποτέ τη μοίρα της εθνικής ομάδας.

Η νοοτροπία της επίρριψης ευθυνών και του εξιλαστήριου θύματος μετά από κάθε ήττα μοιάζει με τρύπα στο νερό. Αν πραγματικά επιθυμούμε κάποια στιγμή το κυπριακό ποδόσφαιρο να προοδεύσει σε επίπεδο εθνικής ομάδας θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για θυσίες. Από την ΚΟΠ μέχρι και το τελευταίο Σωματείο. ‘Άλλωστε στην ιδέα και μόνο της υποχρεωτικής συμμετοχής δύο Κύπριων παικτών στην ενδεκάδα οι πλείστοι ποδοσφαιρικοί παράγοντες των ομάδων Α’ Κατηγορίας βγάζουν σπυριά.

Πριν σταυρώσουμε τον κάθε Κωστένογλου φωνάζουμε τις Μυροφόρες για να αρχίσουν το κλάμα, αφού η κατάληξη αργά ή γρήγορα θα είναι η ίδια με τους προκατόχους του. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την ιστορία από την ανάποδη. Να κοιταχτούμε στον καθρέφτη, να αναγνωρίσουμε ποιοι είμαστε και προς τα πού θέλουμε να πορευτούμε. Προς το παρόν ας βάλουμε στην άκρη την αναμενόμενη ήττα από την Κροατία και ας προετοιμαστούμε για την αναμέτρηση με την Μάλτα. Παρεμπιπτόντως, όπως προσφάτως δήλωσε ο Διευθυντής Ποδοσφαίρου του Απόλλων, Αντρέ Σκέμπρι στη Μάλτα αποφάσισαν να αλλάξουν την προπονητική ομάδα όλων των εθνικών ομάδων σε συνεργασία με τον τεχνικό της Ανδρών και αποφασίσθηκε να στηριχθεί ένα μοντέλο ανανέωσης της ομάδας με νεαρούς ποδοσφαιριστές. Πώς είπατε; Μας κέρδισαν 3-0 στο πρώτο ματς; «Καλώς τα παιδιά, καλώς τα 3-0», που είπε και ο αξέχαστος Νίκος Αλέφαντος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ