aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΠοινική δίωξη για πέντε ύποπτους αγώνες, δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας

Ποινική δίωξη για πέντε ύποπτους αγώνες, δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας

Για ποινική δίωξη έχουν σταλεί 5 υποθέσεις ύποπτων αγώνων από σύνολο 12 που ερευνήθηκαν από ειδικό κλάδο της Αστυνομίας, δήλωσε ο αρχηγός της Στέλιος Παπαθεωδώρου σήμερα, σημειώνοντας παράλληλα ότι από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν καταγγελθεί από την ΚΟΠ 19 υποθέσεις που αφορούσαν αγώνες ποδοσφαίρου Β΄ Κατηγορίας και Κυπέλλου, τους οποίους η ειδική υπηρεσία της ΟΥΕΦΑ θεώρησε ύποπτους, αφού το αποτέλεσμα του αγώνα, πιθανόν να ήταν προσυνεννοημένο για σκοπούς στοιχήματος.

Ο κ. Παπαθεοδώρου μιλούσε κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου IntegriSport Next, στο οποίο συμμετέχει και η Αστυνομία Κύπρου.

Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση του προγράμματος ERASMUS PLUS, το οποίο στοχεύει στη στήριξη και περαιτέρω ευαισθητοποίηση των Αρχών Επιβολής του Νόμου και των Δικαστικών Αρχών σχετικά με τις εγκληματικές ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τον υγιή αθλητισμό σε όλη την Ευρώπη.

«Ως Αρχή Επιβολής του Νόμου εμπλεκόμαστε στον τομέα της ανακριτικής πτυχής του προβλήματος, διενεργώντας ανάλυση δεδομένων και στοιχείων για σκοπούς απόδειξης και ασκώντας ποινική δίωξη για αδικήματα που σχετίζονται με χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων», είπε ο κ. Παπαθεοδώρου στον χαιρετισμό του.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε, παράλληλα, ότι καταγγέλθηκε και υπόθεση που σχετιζόταν με ποδοσφαιριστές που στοιχημάτιζαν σε αγώνες στους οποίους λάμβανε μέρος η ομάδα τους, ως επίσης καταγγέλθηκε μέσω της Ίντερπολ, υπόθεση που σχετιζόταν με προσπάθεια χειραγώγησης αγώνων κρίκετ στην Κύπρο.

Όπως είπε, πρόκειται για περίπλοκες και χρονοβόρες, ως προς τη διερεύνηση υποθέσεις, ενώ οι εξετάσεις που απαιτούνται επεκτείνονται, τις περισσότερες φορές και σε άλλες χώρες.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη παράμετρο, ως Αστυνομία, κατά τον Φεβρουάριο του 2020, έχουμε προχωρήσει στη σύσταση του Κλάδου Καταπολέμησης Αδικημάτων Κλοπής Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Παράνομων Στοιχημάτων, της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στον οποίο ανατέθηκε η ποινική διερεύνηση υποθέσεων που σχετίζονται με τον Περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμο (N.180(I)/2017)», συμπλήρωσε.

Το εξειδικευμένο αυτό Κλιμάκιο, συνέχισε ο Αρχηγός Αστυνομίας, έχει ολοκληρώσει τη διερεύνηση 12 υποθέσεων και από αυτές στάλθηκαν για ποινική δίωξη 5 υποθέσεις, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός «καθώς, όπως έχω ήδη αναφέρει, είναι πολύ δύσκολη η εξιχνίαση τέτοιας φύσεως υποθέσεων».

«Είναι ταυτόχρονα πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι για την εξιχνίαση των εν λόγω υποθέσεων, είναι αναγκαία η συνδρομή και συνεργασία αρμόδιων και συναρμόδιων φορέων, αθλητικών ενώσεων, των εταιρειών αποδοχής στοιχημάτων, των δημόσιων αρχών και υπηρεσιών, εντός και εκτός Κύπρου. Τονίζω, λοιπόν, την αναγκαιότητα της αγαστής συνεργασίας και συνεχούς επικοινωνίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, πολλοί από τους οποίους είστε εδώ παρόντες σήμερα», σημείωσε.

Όπως είπε, η συνεργασία επιβάλλεται «για να μπορέσουμε να επιφέρουμε σημαντικό πλήγμα, τόσο σε προληπτικό όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο, στην καταπολέμηση του φαινομένου των χειραγωγημένων αθλητικών γεγονότων».

«Μόνον έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό αυτό ζήτημα που όπως έχει εντοπιστεί, συνδέεται κάποιες φορές άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό, ο Αρχηγός Αστυνομίας ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, τη Νομική Υπηρεσία, την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, τον ΚΟΑ και την ΚΟΠ, «για την υψηλού επιπέδου συνεργασία που διατηρούμε επί των συγκεκριμένων θεμάτων με σκοπό την εφαρμογή του Νόμου και των Κανονισμών για ρύθμιση του νόμιμου στοιχήματος», όπως ανέφερε.

Επιπρόσθετα, διαβεβαίωσε ότι παρόλες τις δυσκολίες, που ως Αστυνομία αντιμετωπίζουν στη διερεύνηση των συγκεκριμένων υποθέσεων, συνεχίζουν και εντείνουν τις προσπάθειές τους για αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού φαινομένου που συνδέεται και με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

«Η ενεργός συμμετοχή μας, μέσω του Κλάδου Καταπολέμησης Αδικημάτων Κλοπής Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Παράνομων Στοιχημάτων στο ευρωπαϊκό έργο IntegriSport, αλλά και η διοργάνωση του παρόντος συνεδρίου, φανερώνουν τη φιλότιμη, θα έλεγα, προσπάθεια που καταβάλλουμε», κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΗΦ)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ