Ποδοσφαιρική παιδεία, τι σπουδαίο πράγμα

Το ταλέντο του Άντονι Γεωργίου και το ανάθρεμμά του στην Τότεναμ…

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΗ

Στα θετικά του αγώνα της Κύπρου με τον Σαν Μαρίνο, πέρα της ευρείας νίκης, ήταν πάρα πολλά. Αγωνίστηκαν αρκετοί διεθνείς σε σχετικά νεαρή ηλικία, δείχνοντας πως έχουν το ταλέντο να προχωρήσουν και να ανεβάσουν πιο ψηλά την Εθνική. Ναι, η διαφορά δυναμικότητας από τον πρόσφατο αντίπαλό μας είναι τεράστια και σε άλλα πιο δύσκολα ματς είναι που θα κριθεί αυστηρά η Κύπρος και οι διεθνείς μας.

Ποδοσφαιριστής που ξεχώρισε προχθές, μόλις στην τρίτη συμμετοχή του με την Ανδρών, ήταν ο Άντονι Γεωργίου. Ο 22χρονος (24.2.1997) εξτρέμ ταλαιπώρησε σε πολλές περιπτώσεις τους αντιπάλους του. Έδειξε το ταλέντο του και τη συνεχή εξέλιξή του. Το ταλέντο είναι το ένα, το άλλο είναι η ποδοσφαιρική παιδεία. Τον Άντονι… συντροφεύει το ανάθρεμμά του σε μια σπουδαία ομάδα της Αγγλίας, την Τότεναμ. Με την οποία, μάλιστα, μέτρησε συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 απέναντι στον ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ. Επίσης, μετρά αρκετές παρουσίες με την ομάδα της Τότεναμ U23. Φέτος, τον Ιανουάριο, παραχωρήθηκε με την μορφή δανεισμού στη Λεβάντε (Segunda Division B).

Εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, άψογος έλεγχος της μπάλας, ντρίπλα, ταχύτητα. Στοιχεία που χαρακτηρίζουν το παιχνίδι του Αγγλοκύπριου άσου, που εξελίσσεται συνεχώς. Έθεσε τις βάσεις από μικρός στην ακαδημία της Τότεναμ, διδάχθηκε το ποδόσφαιρο σε ψηλό επίπεδο, σε επαγγελματική βάση από κάθε άποψη, από μικρή ηλικία. Πλέον είναι στα πόδια του να αξιοποιήσει αυτό το «όπλο» και να κάνει καριέρα.

Ο Άντονι Γεωργίου, μου θυμίζει τον Γιώργο Εφραίμ όταν εντάχθηκε στην Ομόνοια το καλοκαίρι του 2009, σε ηλικία 20 ετών. Στο άγγιγμα της μπάλας «φώναζε» ότι δούλεψε σε άλλο επίπεδο, πιο προχωρημένο από την Κύπρο. Ήταν στην Ακαδημία της Άρσεναλ.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, ένας νεαρός ποδοσφαιριστής πέρα από το ταλέντο να έχει χαρακτήρα και σωστή νοοτροπία. Δε λέω πως δεν το έχουν νεαροί που κάνουν τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα σε Ακαδημίες στην Κύπρο, ωστόσο η προσέγγιση του ποδοσφαίρου σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες είναι πολύ διαφορετική απ’ ότι εδώ. Έχουν άλλη κουλτούρα αλλά και υποδομές.