aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΠέντε συν δύο υποθέσεις για σικέ αγώνες

Πέντε συν δύο υποθέσεις για σικέ αγώνες

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗ

Τρεις υποθέσεις για στημένους ή χειραγωγημένους αγώνες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα Δικαστήρια και εκκρεμεί η εκδίκασή τους, υπάρχει μια και μοναδική καταδίκη, ενώ για μια σοβαρή υπόθεση έγινε αναστολή ποινικής δίωξης.

Παράλληλα, άλλη μια υπόθεση διερευνήθηκε και βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία, ενώ έβδομη υπόθεση είναι ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού. Επίσης, αρκετές άλλες υποθέσεις με φακέλους από την ΟΥΕΦΑ εξετάζονται ή εξετάστηκαν και ξεπερνούν τις 90.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, η μια υπόθεση που εκδικάστηκε αφορά ποδοσφαιριστή της Ολυμπιάδας Λυμπιών, ο οποίος σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα, καταδικάστηκε σε πρόστιμο €900. Η υπόθεση που αναστάληκε αφορά σε υπεύθυνο ομάδας στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και ένα άλλο πρόσωπο, όπου ενώ είχε καταχωριστεί στο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου, οι δύο μάρτυρες κατηγορίας εξέφρασαν την επιθυμία να μην καταθέσουν, λόγω και του μεγάλου χρονικού διαστήματος που παρήλθε από την ημέρα της καταγγελίας το 2020.

Οι τρεις υποθέσεις που εκκρεμούν στα Δικαστήρια αφορούν: Σε αγώνα κρίκετ, η οποία εκκρεμεί με Δικαστήριο Λευκωσίας με κατηγορούμενο ένα πρόσωπο από το Πακιστάν και η οποία καταγγέλθηκε το 2020. Άλλη υπόθεση που διερευνήθηκε επίσης το 2020 και αφορά σε φυσιοθεραπευτή για κατ’ ισχυρισμόν χειραγώγηση δύο αγώνων της ίδιας ομάδας. Η πέμπτη υπόθεση αφορά φάκελο που ήρθε από την ΟΥΕΦΑ και αφορά στο παιχνίδι Ονήσιλου Σωτήρας με Αχυρώνα Λιοπετρίου. Η υπόθεση καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο Αμμοχώστου εναντίον ενός προσώπου.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί για μελέτη και οδηγίες η σοβαρή υπόθεση Λαρένα με αναφορές για στημένους αγώνες στην Κύπρο με μαγνητοφωνημένες συνομιλίες. Ωστόσο, από τη διερεύνηση των καταγγελιών και των στοιχείων που συλλέχθηκαν, δεν φάνηκε να αποδεικνύεται νομικά οτιδήποτε. Επίσης, ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας του Αθλητισμού εκκρεμούν οι καταγγελίες του προέδρου της Ομόνοιας, Σταύρου Παπασταύρου. Η υπόθεση διερευνήθηκε, λήφθηκαν όλα τα στοιχεία και τώρα αναμένεται η μελέτη του φακέλου και η προώθησή του στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες.

Στο μεταξύ, μιλώντας χθες στο συνέδριο IntegriSport Next, για τη χειραγώγηση αθλητικών αγώνων, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης διαβεβαίωσε ότι η Νομική Υπηρεσία θα πράξει το καλύτερο δυνατόν ώστε να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκδίκαση των υποθέσεων χειραγώγησης, αφού πέραν του αναντίλεκτου γεγονότος ότι συνδέονται με την ανάγκη προστασίας των μαρτύρων, είναι εμφανές ότι σε αρκετές περιπτώσεις διαφοροποιούν τα δεδομένα υποθέσεων, με αποτέλεσμα μάρτυρες κατηγορίας να υπαναχωρούν και να μην καταθέτουν στο Δικαστήριο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα υπόθεσης χειραγώγησης ποδοσφαιρικού αγώνα που καταχωρίστηκε στο Κακουργιοδικείο το 2020 αλλά μετά από συνεχείς αναβολές, η ποινική δίωξη σε βάρος των κατηγορουμένων αναστάληκε, αφού οι δύο βασικοί μάρτυρες κατηγορίας δεν επιθυμούσαν πλέον να καταθέσουν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι αριθμός υποθέσεων χειραγώγησης αθλητικών αγώνων βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης, ενώ πρόσθεσε ότι πρόσφατα υπήρξε και η πρώτη δικαστική απόφαση όπου ποδοσφαιριστής κρίθηκε ένοχος σε σχέση με αδικήματα κατά παράβαση του Περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμου.
Μιχάλης Χατζηβασίλης

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ