aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΠΑΣΠ: Το Υπουργείο Εργασίας προειδοποιεί τις ομάδες!

ΠΑΣΠ: Το Υπουργείο Εργασίας προειδοποιεί τις ομάδες!

Αλληλογραφία με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είχε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ) με θέμα την εφαρμογή και στο ποδόσφαιρο του Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση Εργαζομένων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδέσμου:

Αφορμή για την ανταλλαγή των επιστολών με το Υπουργείο, αποτέλεσε ο ορισμός φιλικών και επίσημων αγώνων το τελευταίο διάστημα, σε ώρες υπό έντονη ηλιοφάνεια και η λιποθυμία λόγω ζέστης δύο ποδοσφαιριστών το τελευταίο διάστημα εν ώρα αγώνα, λόγω της ζέστης.

Μέσα από την (συνημμένη) επιστολή, η οποία επίσης έχει κοινοποιηθεί στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, τονίζεται στα Σωματεία (ως οι εργοδότες) πως πρέπει να συμμορφωθούν με τις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας!

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, οι ποδοσφαιριστές υπάγονται στην ίδια κατηγορία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και οι εργοδότες τους οφείλουν να παρακολουθούν τις σχετικές προειδοποιήσεις και να συμβαδίζουν με τις πρόνοιες του Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων (Διατάγματα Κ.Δ.Π. 291/2014 και Κ.Δ.Π. 206/2020) του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Επίσης πρέπει να έχουν στους χώρους εργασίας (γήπεδα αγώνων και προπονήσεων) σχετικό μετρητή θερμοκρασίας και υγρασίας ώστε να μπορούν να ελέγχουν τον Δείκτη Θερμικής Καταπόνησης που επικρατεί. Για παράδειγμα εάν η Θερμοκρασία σε ένα μέρος είναι 37 βαθμούς κελσίου και η Σχετική Υγρασία στο 65%, τότε ο δείκτης Θερμικής Καταπόνησης είναι στο 55, που σημαίνει «Μέγιστος Κίνδυνος: Εξαιρετικά πιθανή θερμοπληξία / ηλίαση». Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Κώδικας, στη μέτρηση θερμοκρασίας υπό σκιά προσθέτεις έως και 15 βαθμούς, αν υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, κάτι που συμβαίνει στο ποδόσφαιρο.

Ο ΠΑ.Σ.Π. θα παρακολουθεί και θα ενημερώνεται από τα μέλη του και όποτε παραβιάζονται οι πρόνοιες του Κώδικα Θερμικής Καταπόνησης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ποδοσφαιριστών και ποδοσφαιριστριών, θα προβαίνει άμεσα σε σχετικές καταγγελίες, ώστε λειτουργοί του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας να παρεμβαίνουν για σχετικούς ελέγχους και πιθανές κυρώσεις.

Τέλος, ο Σύνδεσμος καλεί την ΚΟΠ όπως εφαρμόσει τις πρόνοιες του Κώδικα και όπου χρειάζεται ενόψει των αγώνων που ακολουθεί, να προχωρήσει σε αλλαγές στις ώρες διεξαγωγής των αγώνων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ