aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΖ ΖΑΚΑΚΙΟΥΠΑΣΠ: «Τα μέλη μας να καταγγέλλουν παραβιάσεις του Κώδικα Θερμικής Καταπόνησης»

ΠΑΣΠ: «Τα μέλη μας να καταγγέλλουν παραβιάσεις του Κώδικα Θερμικής Καταπόνησης»

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών τονίζει ότι οι ποδοσφαιριστές και ποδοσφαιρίστριες εμπίπτουν στα διατάγματα του Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων (Κ.Δ.Π. 291/2014 και Κ.Δ.Π. 206/2020) που εκδόθηκαν σύμφωνα με τον νόμο περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σε κάθε παραβίαση του πιο πάνω κώδικα και σε κάθε μη συμμόρφωση των προειδοποιητικών ανακοινώσεων των Τμημάτων Επιθεώρησης Εργασίας και Μετεωρολογίας, οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα καταγγελίας του εργοδότη τους στα αρμόδια όργανα του Κράτους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών, ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών, ενημερώνει τα μέλη του ότι μετά από διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Εργασίας, το αρμόδιο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει επιβεβαιώσει ότι όλοι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και ποδοσφαιρίστριες, καθώς και όσοι άλλοι εργοδοτούνται από αθλητικά σωματεία, εμπίπτουν στα διατάγματα του Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων (Κ.Δ.Π. 291/2014 και Κ.Δ.Π. 206/2020) που εκδόθηκαν σύμφωνα με τον νόμο περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

Πέραν από την επιτήρηση και τους ελέγχους του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, σε κάθε παραβίαση του πιο πάνω κώδικα και σε κάθε μη συμμόρφωση των προειδοποιητικών ανακοινώσεων των Τμημάτων Επιθεώρησης Εργασίας και Μετεωρολογίας, οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα καταγγελίας του εργοδότη τους στα αρμόδια όργανα του Κράτους.

Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη: Κατά την θερινή περίοδο οι εργοδότες πρέπει να μετρούν τις παραμέτρους που συμβάλλουν στον θερμικό φόρτο και σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας αέρα (υπό σκιά) και σχετικής υγρασίας, να εφαρμόζουν κατάλληλα και επαρκή μέτρα αποφυγής και μείωσης της θερμικής καταπόνησης. Σύμφωνα με τις πρόνοιες και τους πίνακες του Κώδικα Πρακτικής, όταν επικρατούν συγκεκριμένες συνθήκες (π.χ. θερμοκρασία 38°C – υγρασία 47%) πρέπει να διακόπτονται οι εργασίες.

Δεν πρέπει να μένουμε στάσιμοι σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον!
Ο ΠΑ.Σ.Π. αναμένει επίσης και την ανακοίνωση έκδοσης από τον ΚΟΑ του Κώδικα Καλής Πρακτικής για την Πρόληψη Θερμικής Καταπόνησης των Αθλητών, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλους τους αθλητές και τους ερασιτέχνες. Κάτι που ο ΚΟΑ θα έπρεπε να είχε ήδη θεσμοθετήσει, αφού χώρες με κλιματικές συνθήκες παρόμοιες με της Κύπρου το έχουν κάνει εδώ και χρόνια.
Η Amy Steel, πρέσβειρα του οργανισμού Sports Environment Alliance, δηλώνει ότι η κλιματική αλλαγή, που έχει αυξήσει τις περιόδους υπερβολικής ζέστης, επηρεάζει πολύ πιο επικίνδυνα τους αθλητές. Αυτός είναι και ο λόγος που συνεχώς, παράλληλα με την προσπάθεια μείωσης της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να λαμβάνουμε και να αναθεωρούμε τα μέτρα πρόληψης.

Η θερμική ανακοπή που στοίχησε την καριέρα της Amy Steel!
Η Amy Steel είναι μία πρώην Αυστραλιανή διεθνής χειροσφαιρίστρια η οποία το 2016 αναγκάστηκε να θέσει τέλος στην καριέρα της μετά από θερμική ανακοπή! Ήταν μετά από ένα παιχνίδι προετοιμασίας των Adelaide Thunderbirds για τη νέα σεζόν, που πραγματοποιήθηκε σε κλειστό (!) γήπεδο χωρίς όμως εξαερισμό και ενώ η θερμοκρασία ήταν 39°C. Με τη λήξη του αγώνα και καθώς πήγαινε προς το αυτοκίνητο, έχασε τις αισθήσεις της από τη θερμοπληξία και μεταφέρθηκε αμέσως σε τοπικό νοσοκομείο. Παρόλη τη ζέστη κατά τη διάρκεια του αγώνα και ακόμη και μετά το περιστατικό, δήλωσε πως δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι μία θερμοπληξία θα της άφηνε τέτοια ζημιά στην υγεία της, η οποία μέχρι και σήμερα δεν της επιτρέπει να ασκηθεί σε ψηλούς ρυθμούς!».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ