aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΠΑΣΠ: «Ο Κυπραίος έχει και τη μάνα του!»

ΠΑΣΠ: «Ο Κυπραίος έχει και τη μάνα του!»

Στο email του ΠΑ.Σ.Π. έφθασε η πιο κάτω επιστολή από ένα γονέα, μάλλον νεαρού ποδοσφαιριστή, που ανήκει σε κάποια από τις ακαδημίες στη Κύπρο. Σας την παραθέτουμε αυτούσια για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα:

«Προς ΠΑΣΠ,

Θα ήθελα να σας αναφέρω ότι στις 1/6/17, σε ραδιοφωνική εκπομπή, πρόεδρος ομάδας Α’ Κατηγορίας εξέφερε την αρνητική του άποψη για το γεγονός ότι πολλοί ξένοι αγωνίζονται στο πρωτάθλημα μας και δεν προωθούνται τα «δικά» μας παιδιά από τις ακαδημίες.

Συγκεκριμένα ανέφερε παραδείγματα με ξένους ποδοσφαιριστές (από την Αφρική) που δεν τα βγάζουν πέρα με €500-€700 το μήνα και χωρίς μέσο μεταφοράς.

Ακροατής τότε της εκπομπής έστειλε το ακόλουθο μήνυμα: «Γιατί οι Κύπριοι τα βγάζουν πέρα με €700;» Ρωτώντας τον μάλιστα εάν υπάρχουν και στην ομάδα του Κύπριοι ποδοσφαιριστές που παίρνουν μηνιαίο μισθό κάτω από τον κατώτατο μισθό των €800.

Η απάντηση ήταν καταπληκτική: «Σαφώς και υπάρχουν. Ο Κυπραίος όμως έχει και τη μάνα του και τον παπά του δίπλα του, να του πλύνουν να του καθαρίσουν και να τον ταΐσουν.»

Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί δεν βγάζουμε ταλέντα στο ποδόσφαιρο μας! Μήπως κι ο νεαρός υπάλληλος μιας εταιρείας παίρνει από τον εργοδότη του €500 τον μήνα και τον συντηρούν οι γονείς του;

Ναι δυστυχώς στη ποδοσφαιρική Κύπρο αυτό γίνεται. Πολλοί ποδοσφαιριστές που τώρα είναι και διεθνείς ίσως κάποτε να αγωνίζονταν με μισθό κάτω των €800. Ίσως στα 18 τους ή στα 20 ή ακόμη και στα 22. Κι αν τα κατάφεραν τώρα να παίρνουν αρκετά είναι γιατί τότε είχαν γονείς που τους συντηρούσαν. Αν ένας ποδοσφαιριστής είναι τυχερός και μπορούν οι γονείς του να τον συντηρούν όταν είναι νεαρός, στο μέλλον αν είναι καλός ​ίσως να συντηρείτε και μόνος του.

Πως είναι δυνατόν να περιμένουμε από Κύπριους νεαρούς ποδοσφαιριστές να αποδίδουν όταν τους δίνουν συμβόλαια ακόμη και €300 με την δικαιολογία του «ερασιτέχνη». Μα ποιος ερασιτέχνης; Τις ίδιες ώρες προπόνηση δεν κάνει με τον ξένο; Στο ίδιο Πρωτάθλημα δεν αγωνίζονται και οι δύο; Με την ίδια φανέλα; Και στα ίδια παιχνίδια; Η λογική λέει ότι σε ένα Επαγγελματικό Πρωτάθλημα πρέπει να αγωνίζονται κι επαγγελματίες αθλητές.

Όταν στον 18χρονο ποδοσφαιριστή με το που ενηλικιωθεί του προσφέρει η ομάδα μηνιαίο μισθό €500 και ταλέντο να είναι, εάν η οικογένεια του δεν έχει οικονομική ευχέρεια θα τα παρατήσει για να βρει μια άλλη δουλειά. Μια δουλειά που θα μπορεί να έχει ένα αυτοκίνητο και να το συντηρεί. Που θα μπορεί να πάει να μείνει σε ένα σπίτι μαζί με την κοπέλα του αν έχει ή και μόνος του. Που θα παίρνει τον κατώτατο μισθό. Που θα μπορεί να ζήσει!

ΥΓ.: Βάση νόμου της FIFA όταν γίνει μεταγραφή νεαρού ποδοσφαιριστή, οι ομάδες έρχονται και ζητάνε τα «τροφεία» (έξοδα για την προπόνηση και κατάρτιση του νεαρού ποδοσφαιριστή στις ακαδημίες τους). Στην Κύπρο μέχρι κι αυτά τα χρήματα τα δίνουν οι γονείς! Που μέχρι και τα 18 κάποιοι γονείς πληρώνουμε για στολές, προπονήσεις και μεταφορικά. Με αυτό το σκεπτικό γιατί να μην πάρουν οι γονείς τα έξοδα κατάρτισης του παιδιού τους σε τυχόν μεταγραφή του;

Με τιμή,

Ένας ανήσυχος γονέας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ