Πάρτε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα κι ας γίνουμε πιο ανεκτικοί

Η άγνοια του ανταγωνιστικού πρωταθλήματος δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στους παράγοντες, τους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές...

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 18.00-19.00) ΤΗΛ. 22-744333

Μόλις έφυγε και ο Οκτώβριος και τα παράπονα ή καλύτερα η απογοήτευση έχει κατακαθίσει στα στομάχια των περισσότερων οπαδών. Περισσεύει η γκρίνια, κυριαρχεί η απαισιοδοξία και πλανάται ζοφερό μέλλον με βάση πάντα το υποκειμενικό υπόβαθρο των περισσοτέρων.

Η σύγκριση αναπόφευκτα έρχεται με προηγούμενα χρόνια στα οποία όμως αρκετοί, ίσως οι πλείστοι, δεν έχουν αντιληφθεί πως δεν έχουν καμιά σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. Και τι εννοώ; Υπήρχε μια γενική πεποίθηση και παραδοχή πως εφόσον οι ομάδες μειωθούν το πρωτάθλημά μας θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστικό. Αυτό δεν ήταν σχήμα λόγου. Ωστόσο, το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα υπάρχει μια μεγάλη μερίδα οπαδών που δεν αντιλήφθηκε τι αλλαγές θα επέφερε.

Διαβάστε επίσης: ΚΟΠ: Τέλος οι αναβολές για τους «Ευρωπαίους», αλλάζει και το Σούπερ Καπ

Η άγνοια του ανταγωνιστικού πρωταθλήματος δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στους παράγοντες, τους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές. Μα το γεγονός ότι στις πρώτες επτά αγωνιστικές, με εξαίρεση τον ΑΠΟΕΛ που δεν έχασε βαθμό, αλλά με μια δεύτερη ματιά στους αγώνες του καταλαβαίνουμε όλοι μας πόση, μα πάση δυσκολία βρήκε μπροστά του μέχρι να τους κατακτήσει, διαπιστώνουμε πως όλες οι υπόλοιπες ομάδες κάθε τρία παιχνίδια τουλάχιστον στο ένα δεν κερδίζουν. Φυσιολογική εξέλιξη και θέλω να πιστεύω πως όλοι όταν υποστήριζαν τη μείωση των ομάδων αυτό είχαν κατά νου. Πιθανόν να υπολόγιζαν πως θα έχαναν όλες οι υπόλοιπες ομάδες εκτός από τη δικιά τους. Αλλά δεν πάει έτσι το πράγμα.

Διαβάστε επίσης: Ομόνοια: Το… μυστικό στο Δασάκι είναι ό,τι δεν έκανε έως τώρα

Γι’ αυτό η δευτεραθλήτρια ΑΕΚ και ο φιλόδοξος Απόλλωνας από τα επτά παιχνίδια τους κέρδισαν μόλις τα δύο. Η Ανόρθωση που θεωρείται –δικαίως μέχρι στιγμής– η καλύτερη σε απόδοση ομάδα χάνει βαθμούς κάθε τρίτο παιχνίδι. Ομάδες όπως η Ομόνοια και η Πάφος που ξεκίνησαν με όνειρα και φιλοδοξίες έχουν κερδίσει λιγότερα από τα μισά παιχνίδια τους. Και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή οι «μικροί», δηλαδή οι ομάδες που θεωρούνται ως υποψήφιες για υποβιβασμό πήραν και αυτές κάποιους βαθμούς. Δεν μπορούσε να μην πάρουν. Και από πού θα έπαιρναν; Μόνο στα μεταξύ τους; Δεν βγαίνει…

Γιατί είναι σχεδόν αδύνατο μαθηματικά με το τέλος της κανονικής περιόδου και μετά από 22 αγωνιστικές να έχουν 10-12 βαθμούς. Οπότε με τη νέα δομή του πρωταθλήματος και ο Ολυμπιακός θα πάρει βαθμούς και η Ένωση και η Δόξα και ο Εθνικός… Θα πάρουν βαθμούς και η Σαλαμίνα και η Πάφος. Θα χαθούν βαθμοί και στα ντέρμπι. Οπότε είναι μια φυσιολογική εξέλιξη οι κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος να μην μπορούν να δημιουργήσουν νικηφόρα σερί.

Εάν αυτό γίνει αποδεκτό και στα μυαλά των οπαδών, θα συνειδητοποιήσουν πως το πρωτάθλημα όντως έχει γίνει ανταγωνιστικό και θα πρέπει να το εκτιμήσουμε. Να το απολαύσουμε, να συνηθίσουμε στις απώλειες και να γίνουμε περισσότερο ανεκτικοί με τους παράγοντες, προπονητές και ποδοσφαιριστές που δυσκολεύονται να κερδίσουν όλους τους αγώνες τους.