aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΠανδημία ρατσισμού στο ποδόσφαιρο, με αφορμή το περιστατικό Πάντσεον

Πανδημία ρατσισμού στο ποδόσφαιρο, με αφορμή το περιστατικό Πάντσεον

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗ

Επ. Διοικήσεως: Πανδημία ρατσισμού και στον αθλητισμό

Αυτό τονίζει σε έκθεσή της η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη μετά από αυτεπάγγελτη εξέταση του ρατσιστικού περιστατικού σε βάρος ποδοσφαιριστή της Πάφου από μερίδα οπαδών του ΑΠΟΕΛ.

Όπως αναφέρει η Επίτροπος «επειδή δε … ο αθλητισμός είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας και ως εκ τούτου δεν είναι απρόσβλητος από τη βία, το ρατσισμό και τη ρητορική μίσους, τα οποία προκαλούν ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία…, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) έχει επισημάνει ότι περιπτώσεις ρητορικής μίσους είναι πιο συχνές στα ομαδικά αθλήματα και σε μεγάλο βαθμό έχουν ως αποδέκτες αθλητές μαύρου χρώματος, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τους Ρομά και μειονότητες».

Αφορμή για την τοποθέτηση της Επιτρόπου αποτέλεσε το πρόσφατο ρατσιστικό περιστατικό εναντίον του ποδοσφαιριστή της Πάφου Τζέισον Πάντσεον από μερίδα φιλάθλων του ΑΠΟΕΛ στον μεταξύ τους αγώνα στις 5 Δεκεμβρίου. Κατά το ρατσιστικό περιστατικό, ακούστηκαν κραυγές πιθήκου απευθυνόμενες προς το πρόσωπο του ποδοσφαιριστή, ένεκα του χρώματος και της φυλετικής καταγωγής του. Παρότι το υπό αναφορά περιστατικό ήταν μεμονωμένο, καθότι στην εκφορά της συγκεκριμένης μορφής ρατσιστικού λόγου μετείχε μόνο μικρή μερίδα οπαδών και όχι το σύνολο των φιλάθλων της συγκεκριμένης ομάδας, δεν παύει να συνιστά καταδικαστέα ρατσιστική συμπεριφορά, προσβολή και επίθεση εναντίον του συγκεκριμένου προσώπου.

Η Επίτροπος χαιρέτισε το γεγονός ότι ο αθλητικός δικαστής είδε το περιστατικό ως ρατσιστικό συμβάν και επέβαλε κυρώσεις στον ΑΠΟΕΛ. Στην τοποθέτηση τονίζεται ότι παρά την ύπαρξη ισχυρού νομοθετικού πλαισίου, στην πράξη φαίνεται ότι εξακολουθούν να ανακύπτουν περιπτώσεις ρατσισμού και απαγορευμένων συμπεριφορών εντός των αθλητικών χώρων, ενώ συναφές με το επίμαχο ρατσιστικό επεισόδιο και εξίσου καταδικαστέα, είναι και η ανάρτηση στις κερκίδες συμβόλων ολοκληρωτικών καθεστώτων τα οποία, είτε αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα, είτε προέβησαν σε ειδεχθή εγκλήματα και γενοκτονίες, ακόμη και εναντίον του ίδιου του λαού τους. Τέτοια σύμβολα, τα οποία προάγουν την αμφισβήτηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, και υποκινούν το μίσος κατά συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, δεν πρέπει επίσης να έχουν θέση ούτε στον χώρο του αθλητισμού, αλλά ούτε και ευρύτερα, σημειώνεται στην έκθεση.

Η τοποθέτηση της Επιτρόπου στάληκε στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, για προβληματισμό και για την εκ μέρους του εντατικοποίηση των ενεργειών, προσπαθειών και παραστάσεων προς τις αρμόδιες Ομοσπονδίες και τα σωματεία, με στόχο, αφενός την εξάλειψη του ρατσισμού, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας από το ποδόσφαιρο και ευρύτερα από τον χώρο του αθλητισμού, ως αντανάκλαση της κοινωνίας, αφετέρου δε, για την αποσύνδεση του αθλητισμού από οποιεσδήποτε άλλες ιδεολογίες και πεποιθήσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ