aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΠΑΦΟΣΧάλενγκριν στο «Goal»: «Στόχος η εξάδα και η ανάδειξη-πώληση παικτών»

Χάλενγκριν στο «Goal»: «Στόχος η εξάδα και η ανάδειξη-πώληση παικτών»

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ο Δανός τεχνικός διευθυντής της Πάφος FC, Λαρς Χάλενγκριν, ανέλαβε καθήκοντα φέτος στην Πάφο έχοντας προϋπηρεσία στη Νόρτζελαντ και τη Μίντζιλαντ, δύο ομάδες που έχουν καινοτομήσει στον χώρο του ποδοσφαίρου. Αυτές τις γνώσεις θέλει να προσθέσει στην Πάφος FC δημιουργώντας μια ομάδα που να έχει παρόν και μέλλον.

-Κύριε Χάλενγκριν, τι σας έπεισε να εργαστείτε στην Πάφος FC;

«Όταν γνώρισα τους ιδιοκτήτες, κατάλαβα πως έχουν φιλοδοξίες για την ομάδα και μου άρεσε αυτό. Είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσω την καριέρα μου ως τεχνικός διευθυντής έπειτα από τη δουλειά μου στις ακαδημίες. Η εμπειρία που έχω σε θέματα ακαδημιών και scouting πιστεύω θα με βοηθήσει καταλυτικά».

-Ποια είναι τα καθήκοντά σας;

«Δουλειά μου είναι να παρατηρώ και να είμαι υπεύθυνος για τις μετεγγραφές νέων παικτών και για το προπονητικό επιτελείο. Προσπαθώ να βοηθάω και να βελτιώνω το έργο των προπονητών όσο καλύτερα γίνεται. Πρέπει μαζί να δημιουργήσουμε έναν υγιή οργανισμό και την καλύτερη ομάδα σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Να συμβάλλω στην ανάπτυξη της ακαδημίας και να συντονίζω το έργο της και τις σχέσεις της με την πρώτη ομάδα».

-Όταν η διοίκηση περιμένει αποτελέσματα, τι ακριβώς εννοεί: πρωτάθλημα, κύπελλο, έξοδος στο Γιουρόπα Λιγκ;

«Ο στόχος για φέτος είναι να μπούμε στην εξάδα κτίζοντας μία καλή ανταγωνιστική ομάδα και να αναδείξουμε την ανάπτυξή της και τη βελτίωσή της σε όλους τους τομείς».

-Έχοντας εργαστεί σε δύο ομάδες όπως η Νόρτζελαντ και η Μίντζιλαντ που έχουν καινοτομήσει στο ποδόσφαιρο, τι θα προσπαθήσετε να προσαρμόσετε στην Πάφος FC για να γίνει ανταγωνιστική στο κυπριακό πρωτάθλημα;

«Δεν έχουμε τον υψηλότερο προϋπολογισμό, αλλά για να φτάσει ψηλά η ομάδα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά με πρωτοποριακό τρόπο. Αυτόν τον έξυπνο πρωτοποριακό τρόπο πρέπει να βρούμε. Έχω κάποιες ιδέες τις οποίες συζήτησα με τους ιδιοκτήτες και τον προπονητή μας. Ελπίζω τα αμέσως επόμενα χρόνια να υλοποιηθούν.  Ένας από τους βασικούς πυλώνες είναι η ανάπτυξη της ακαδημίας μας και η προσέλκυση καλών ποδοσφαιριστών».

-Φέτος είχατε ανάμιξη στον προγραμματισμό της ομάδας; Είχατε εισηγηθεί κάποιους ποδοσφαιριστές;

«Φυσικά. Όλοι μας με κάποιον τρόπο βοηθήσαμε στον προγραμματισμό αλλά εγώ συμμετείχα σε πολύ μεγάλο βαθμό».

-Ποια ήταν η διαδικασία που ακολουθήσατε για να αποφασίσετε στην απόκτησή τους;

«Για τους 23 ποδοσφαιριστές που εν τέλει επιλέξαμε είναι γεγονός πως μελετήσαμε περίπου 400 περιπτώσεις, καταλήξαμε σε 120 ποδοσφαιριστές και από αυτούς έγινε η τελική επιλογή».

-Υπήρξαν περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που προσεγγίσατε αλλά δεν ήθελαν να έρθουν;

«Ναι, υπήρξαν περιπτώσεις που ήθελαν υψηλότερη αμοιβή και νεαροί ταλαντούχοι οι οποίοι επέλεξαν άλλα πρωταθλήματα και ομάδες επειδή θεώρησαν πως θα είχαν καλύτερες ευκαιρίες για μεγαλύτερη προβολή, όπως το γερμανικό, το ολλανδικό ή το βελγικό πρωτάθλημα».

-Στη Μίντζιλαντ χρησιμοποιούν ένα σύστημα το οποίο συγκρίνει παίκτες από διαφορετικά πρωταθλήματα σαν να παίζουν στην ίδια χώρα. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό;

«Είναι δύσκολο πρόγραμμα και απαιτητική δουλειά καθώς είναι ένα σύστημα που συνδυάζει τις βαθμολογίες της FIFA σχετικά με τις χώρες και τις ομάδες. Στο σύστημα πρέπει να συγκρίνεις κάθε πρωτάθλημα σε συγκεκριμένο επίπεδο».

-Στη Μίντζιλαντ προτείνατε πριν υπογράφουν οι ποδοσφαιριστές να υποβάλλονται σε τεστ προσωπικότητας. Χρησιμοποιήσατε την ίδια πρακτική και στην Πάφο; 

«Είναι κάτι που θα θέλαμε να κάνουμε στο μέλλον. Προς το παρόν αυτό που γίνεται είναι να παίρνουμε συστάσεις για την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του κάθε ποδοσφαιριστή. Θεωρώ πως αυτά τα δύο στοιχεία είναι πολύ σημαντικά στο ποδόσφαιρο».

-Η διοίκηση έχει μιλήσει για έξοδο στην Ευρώπη. Πιστεύετε ότι ο στόχος είναι εφικτός; 

«Έχουμε φιλοδοξίες ως ομάδα αλλά φέτος ο στόχος μας είναι να μπούμε στην πρώτη εξάδα και να ανέβουμε πιο ψηλά του χρόνου».

-Στη Δανία καταφέρατε να μετατρέψετε έναν επαρχιακό σύλλογο σε πρωταγωνιστή χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα και αλγόριθμους. Μέσω αυτών των καινοτομιών θα επιδιώξετε να την ανεβάσετε επίπεδο;

«Μπορούμε να δανειστούμε κάποια στοιχεία και η Πάφος FC μπορεί να μάθει αρκετά με ένα μοντέλο όμοιο με αυτό, όπως και από άλλες ομάδες».

«ΣΤΟΧΟΣ Η ΟΜΑΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ SELLING CLUB, ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ… ΠΟΥΛΑΕΙ»

Μια από τις προτεραιότητες του κ. Χάλενγκριν είναι να μετατρέψει την Πάφος FC σε Selling Club. «Είναι ένας από τους στόχους μας ως ομάδα και ως εταιρεία. Θα προσπαθήσουμε να γίνουμε μία πλατφόρμα παικτών οι οποίοι θα προωθούνται σε μεγάλες ομάδες», είπε μεταξύ άλλων.

-Πόσο εύκολο είναι να προσελκύσετε ποδοσφαιριστές από τη στιγμή που οι μεγάλοι σύλλογοι τούς αποκτούν προβάλλοντας τις φιλοδοξίες τους, ακόμη και αν ο μισθός που τους προτείνετε είναι ισάξιος;

«Αρκετά δύσκολη δουλειά και όλοι βοηθούν σε αυτό, από τους ιδιοκτήτες μέχρι και τους υπαλλήλους της ομάδας. Κάποιοι όντως είχαν καλύτερες προσφορές αλλά τους προσέλκυσε το γεγονός πως είχαν πρόταση από μία ομάδα με φιλοδοξίες και στόχους. Για όσους έχουν οικογένεια, η Πάφος και η Κύπρος είναι ένας πολύ ελκυστικός προορισμός».

-Υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν πως οι Κύπριοι δεν έχουν ταλέντο να συναγωνιστούν τους ξένους, και άλλοι που διαφωνούν θεωρώντας ότι δεν παίρνουν ευκαιρίες. Η ουσία είναι πως ελάχιστοι είναι στην ενδεκάδα. Αυτό πώς θα το αλλάξετε;

«Είμαι εδώ και κάποιους μήνες εδώ στην ομάδα και μία από τις προκλήσεις που συνάντησα στους νεαρούς παίκτες είναι πως στην πιο κρίσιμη και μεταβατική στιγμή, από το να είναι ο παίκτης-ταλέντο στο να μπει στην πρώτη ομάδα, παρεμβάλλεται η στρατιωτική θητεία. Κάπου εκεί πιστεύω πρέπει να βρεθεί μία καλή λύση για τα νεαρά ταλέντα. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία με τα σχολεία για να μπορούν να συμμετέχουν στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας οι νεαροί, όπως γίνεται σε χώρες του εξωτερικού».

-Η Μίντζιλαντ δημιούργησε δίκτυο ανίχνευσης ταλέντων σε 60 χώρες μελετώντας τους από στατιστική και μαθηματική σκοπιά. Υπάρχει σκέψη για αντίστοιχο σχεδιασμό;

«Ναι. Ήδη το κάνουμε και δουλεύουμε με όμοιο τρόπο, ίσως όχι με όλες τις πηγές αλλά σταδιακά θα γίνει και αυτό».

-Μπορεί η διοίκηση και οι φίλαθλοι της Πάφος FC  τα επόμενα χρόνια θα δουν τον δικό τους Σέρλοθ (τον απέκτησε η Κρίσταλ Πάλας από τη Μίντζιλαντ έναντι 17 εκατ. ευρώ) να φεύγει για το εξωτερικό;

«Ίσως να μην πετύχουμε κάτι όμοιο, αλλά έχω μάθει ποτέ να μη λέω ποτέ! Πιθανό να βρούμε κάποιον παίκτη με δυνατότητες στο μέλλον τον οποίο θα προωθήσουμε σε κάποιον μεγάλο σύλλογο».

ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 

-Πριν ασχοληθείτε με το ποδόσφαιρο ήσασταν τραπεζίτης στον τομέα των αναλύσεων, αυτό πόσο σας βοηθά σήμερα ως ανιχνευτή και αναλυτή ποδοσφαιριστών;

«Ναι, φυσικά, βοηθάει πολύ! Το να δουλεύεις με αριθμούς και δεδομένα είναι κάτι πολύ σημαντικό και αναγκαίο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Η ανάλυση αυτών των αριθμών βοηθάει στην ανάπτυξη της ομάδας και στη διοίκηση του οργανισμού».

-Τι σας έχει δυσκολέψει περισσότερο στην προσαρμογή σας στο νησί μας;

«Η φιλοσοφία μου είναι πως πρέπει να μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι σε ένα νέο περιβάλλον. Να μαθαίνεις νέα πράγματα και νέες κουλτούρες. Ως προς το φαγητό είναι όντως πολύ καλό! Οι Παφίτες και γενικά οι Κύπριοι είναι παθιασμένοι με το ποδόσφαιρο και ίσως πρέπει να μάθω να είμαι κι εγώ ακόμα πιο παθιασμένος με το ποδόσφαιρο».

-Ποιες ομάδες σάς έκαναν εντύπωση μέχρι στιγμής;

«Ο Απόλλων, καθώς είναι μία καλοδουλεμένη ομάδα με παίκτες που αγωνίζονται καιρό μαζί τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις . Είναι εντυπωσιακή ομάδα με πολύ καλούς αμυντικούς».

-Ποιες, πιστεύετε, θα παλέψουν για τον τίτλο;

«Ο Απόλλων και ο ΑΠΟΕΛ».

-Ξέρατε κάτι για το νησί μας ή το κυπριακό ποδόσφαιρο πριν έρθετε;

«Ναι, ήξερα αρκετά πράγματα, καθώς ο Απόλλωνας αγωνίστηκε με τη Μίντζιλαντ και κέρδισε και φυσικά γνωρίζω και τις πολύ καλές εμφανίσεις του ΑΠΟΕΛ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

-Στην πατρίδα σας τι γνώμη έχουν για το κυπριακό ποδόσφαιρο;

«Θεωρούν πως είναι σε πολύ καλό επίπεδο, ειδικά αφού οι ομάδες μας έχουν βρεθεί αντιμέτωπες».

-Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στον κόσμο της ομάδας;

«Δουλεύουμε σκληρά για εσάς και θέλουμε να πάρουμε την ομάδα όσο πιο ψηλά γίνεται και σίγουρα στην εξάδα. Τους καλώ κάθε φορά να παρατηρούν τη βελτίωση και την εξέλιξη της ομάδας μας. Ήταν αρκετά δύσκολα τα πρώτα ματς, το γνωρίζαμε, όμως από το επόμενο θα θέλαμε πολύ να προχωρήσουμε με νίκη»!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ