aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΠΑΦΟΣAδιανόητο να υπάρχει το χρήμα και να φταίνε μόνο οι προπονητές…

Aδιανόητο να υπάρχει το χρήμα και να φταίνε μόνο οι προπονητές…

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (pancon@phileleftheros.com)

 RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 18.00-19.00) ΤΗΛ. 22-744333

Κάθε επαγγελματική ομάδα που σέβεται τον εαυτό της, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό για τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πλάνα της. Γράφω επαγγελματική ομάδα διότι στις περιπτώσεις αυτές δεν αλλάζει συχνά το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ως εκ τούτου μπορεί να εκπονήσει τη στρατηγική της και να την υπηρετήσει όσο μπορεί καλύτερα. Αν και το αμφιβάλλω κατά πόσο οι κυπριακοί επαγγελματικοί σύλλογοι επεξεργάζονται βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο, θέλω να πιστεύω επειδή επενδύουν εκατομμύρια ευρώ, κάτι θα έχουν έστω και πρόχειρα στο μυαλό τους.

Ένας κανονικός οργανισμός ξέρει ή θα πρέπει να ξέρει ποια είναι η θέση του στην αγορά. Ειδικά αν το χρήμα δεν αποτελεί σοβαρό εμπόδιο, τότε επενδύει πρώτα απ’ όλα σε εξειδικευμένο προσωπικό και θέλω να πιστεύω πως αν σε μια θέση, κανείς δεν θέλει να λαθέψει είναι αυτή του γενικού διευθυντή που θα έχει το γενικό πρόσταγμα έτσι ώστε να κυλήσει αρμονικά όλος ο σχεδιασμός. Εδώ θα πρέπει να ομολογήσω πως μου είναι αδιανόητο, εταιρείες κολοσσοί, για παράδειγμα η Walmart, η Shell, ή η Toyota να αλλάζουν κάθε τρεις ή έξι μήνες το γενικό διευθυντή τους και να υλοποιούν τους στόχους τους.

Βέβαια η αγορά του ποδοσφαίρου είναι εντελώς διαφορετική. Δεκτό, αλλά ας ξανασκεφτούμε πόσο εύκολο είναι να αλλάζεις κάθε μερικούς μήνες τον άνθρωπο στον οποίο εναποθέτεις τις ελπίδες σου (και τα χρήματα σου) για να φέρει σε πέρας την αποστολή σου. Το ρόλο του γενικού διευθυντή στο χώρο του ποδοσφαίρου είναι κατά τη γνώμη μου ο προπονητής ή τεχνικός ή με τη νέα ορολογία μάνατζερ.

Πιθανόν κάποιος να θεωρήσει αερολογίες τα πιο πάνω και εντελώς ανούσια ή αν θέλει να προσθέσει λίγη αβρότητα να διερωτηθεί απλώς και μόνο που κολλάνε όλα αυτά; Ερέθισμα παίρνω από την πρόσφατη απόφαση των διοικούντων την Πάφος FC για την απόλυση του Κόπιτς. Πριν όμως φτάσουμε στον Κροάτη τεχνικό θα πρέπει να καταγραφεί το εξής: Η Πάφος πέρασε στα χέρια των Ρώσων ιδιοκτητών Λομάκιν και Ντουπόφ. Οι δύο τους έχουν βάλει αρκετά χρήματα όχι μόνο για την αύξηση της ποιότητας της ποδοσφαιρικής ομάδας αλλά και σε διάφορα άλλα έργα. Η πρόσληψη του νεαρού τεχνικού Λούκα Έλσνερ ήρθε να «δέσει» με τον ενθουσιασμό και την νεανική ζωντάνια που υπήρχε για τη δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας στο Κυπριακό ποδόσφαιρο.

Ο Σλοβένος δεν μπόρεσε να υπηρετήσει τις φιλοδοξίες των διοικούντων και στην 21η αγωνιστική της περιόδου 2017-18 αποχώρησε. Ακολούθησε μια νέα επιλογή που θα μπορούσε να πάρει την ομάδα ένα βήμα παραπάνω. Ο Σκωτσέζος Στίβεν Πρέσλι έφυγε την 5η αγωνιστική της επόμενης σεζόν 2018-19 γιατί ούτε αυτός έκανε το βήμα παραπάνω. Ήρθε ο Κροάτης Ζέλικο Κόπιτς και μετά τη συμπλήρωση της 8ης φετινής αγωνιστικής αποχώρησε. Ούτε αυτός τα κατάφερε.

Παρατηρείται το φαινόμενο κάθε λίγους μήνες αλλαγή τρόπου ποδοσφαιρικής σκέψης, αλλαγή προπόνησης, αλλαγή αρκετών ποδοσφαιριστών και όλα στρέφονται στο ίδιο σημείο. Φαύλος κύκλος. Οπότε δύο είναι τα προβλήματα από τη στιγμή που δεν έχει να κάνει με το οικονομικό. Το πρώτο είναι η αδυναμία των διοικούντων να εξεύρουν ένα ικανό άνθρωπο που θα τους οδηγήσει στο επόμενο στάδιο, ή λείπει η υπομονή και ο απαιτούμενος χρόνος για να σταθεροποιηθεί η ομάδα και να εξελιχθεί όπως πρέπει. Δεν μπορώ να φανταστώ την Exxon Mobil να αλλάζει το γενικό διευθυντής της και κάθε φορά αυτός να αλλάζει τον τρόπο λειτουργία της. Ούτε θαλασσινό νερό δεν θα μπορούσε να πωλήσει.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ