aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΌταν ακυρώθηκε πρωτάθλημα με την Ομόνοια πρώτη, κύπελλο η Ανόρθωση

Όταν ακυρώθηκε πρωτάθλημα με την Ομόνοια πρώτη, κύπελλο η Ανόρθωση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΙΜΟΣ ΠΑΦΙΤΗΣ

Σε… καραντίνα βρίσκεται το κυπριακό πρωτάθλημα, όπως και σχεδόν όλες οι εγχώριες διοργανώσεις στον κόσμο. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει «παγώσει» όλες τις αθλητικές δραστηριότητες, όμως η ΟΥΕΦΑ στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τις 55 ομοσπονδίες μέλη της έστειλε το μήνυμα πως προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων.

Μάλιστα, η εντολή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας είναι όπως παραταθεί η ημερομηνία ολοκλήρωσης της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου έως τις 30 Ιουνίου. Η ΚΟΠ με επιστολή της στα σωματεία ενημέρωσε για το πλάνο επανέναρξης του πρωταθλήματος το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου. Βέβαια, τα πάντα είναι υπό αίρεση και εξαρτώνται από τη «μάχη» που δίνει η ανθρωπότητα για καταπολέμηση του φονικού ιού.

Η πιθανότητα ακύρωσης του πρωταθλημάτων δεν εξετάζεται, προς το παρόν, ούτε από την ΟΥΕΦΑ ούτε από τις οικείες ομοσπονδίες, αλλά δεν είναι και απομακρυσμένο σενάριο στην απευκταία περίπτωση που ο κορωνοϊός εξαπλώνεται. Άλλωστε, μόνο ελπιδοφόρα δεν είναι η πρόβλεψη του Γερμανού ιολόγου, Γιόνας Σμιντ-Σάνασιτ, ότι λόγω του κορωνοϊού θα είναι αδύνατον να παιχτεί ποδόσφαιρο το 2020, ούτε καν κεκλεισμένων των θυρών.

Στην Κύπρο υπάρχει προηγούμενο ακύρωσης πρωταθλήματος. Η σεζόν 1963-64 ολοκληρώθηκε χωρίς ν’ αναδειχθεί πρωταθλητής. Ύστερα από την εκδήλωση της τουρκοκυπριακής ανταρσίας και τις δικοινοτικές ταραχές, στις 28 Δεκεμβρίου 1963 η ΚΟΠ αποφάσισε την ακύρωση του πρωταθλήματος. Σ’ όλο το νησί επικρατούσε εμπόλεμη κατάσταση και η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι. Σύμπτωση ή όχι και τότε η Ομόνοια ήταν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, έχοντας το απόλυτο των 18 βαθμών σε έξι αγώνες. Στην τρέχουσα βαθμολογία «συγκάτοικος» των πρασίνων στην κορυφή είναι η Ανόρθωση, ενώ τότε ήταν ο ΑΠΟΕΛ, με ένα παιχνίδι περισσότερο. Το πρωτάθλημα προμηνυόταν συναρπαστικό, καθώς οι τέσσερις πρώτες ομάδες της βαθμολογίας είχαν μόλις ένα βαθμό διαφορά.

Όταν οι συγκρούσεις σταμάτησαν προσωρινά και ύστερα από πεντάμηνη ποδοσφαιρική αδράνεια, η ΚΟΠ προκήρυξε τον Ιούνιο του 1964 ειδικό κύπελλο, στο οποίο δήλωσαν συμμετοχή μόνο επτά ομάδες, με τις τρεις της Λάρνακας (ΠΟΛ, ΕΠΑ, Αλκή) και τον Άρη Λεμεσού να δηλώνουν αποχή. H Ανόρθωση πήρε εκδίκηση από τον ΑΠΟΕΛ για την ήττα και την απώλεια του κυπέλλου την προηγούμενη χρονιά. Με μια επιβλητική νίκη μέσα στο ΓΣΠ, με 3-0, κατέκτησε το «ειδικό κύπελλο», τη μοναδική διοργάνωση που διεξήχθη εκείνη τη χρονιά. Στη φωτογραφία (αριστερά) ο αρχηγός της Ανόρθωσης Αλέξανδρος Πάπυρος πανηγυρίζει κρατώντας το κύπελλο.

Η Ανόρθωση, στον τελικό της 5ης Ιουλίου, παρουσιάστηκε με δύο νέα πρόσωπα στην ενδεκάδα, τους νεαρούς Χατζηγιάννη και Αντωνάκη. Ο τελευταίος θα αποτελούσε, για τα επόμενα 20 χρόνια, έναν από τους κυριότερους πυλώνες της ομάδας. Παρά την πολύμηνη αγωνιστική απραξία και την ελλιπή προετοιμασία των δύο ομάδων το παιγνίδι παρουσίασε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Σε ντέρμπι κατ’ όνομα μετέτρεψε το παιγνίδι η Ανόρθωση, η οποία, κατά το πλείστον, κυριάρχησε. Η «Μεγάλη Κυρία» στάθηκε άτυχη στο πρώτο ημίχρονο, καθώς είχε δύο δοκάρια, ενώ όταν ο ΑΠΟΕΛ αντέδρασε, στο τελευταίο εικοσάλεπτο, ο Πάπυρος συνεπικουρούμενος από την αμυντική του γραμμή εκμηδένισε κάθε κίνδυνο.

Ήταν ηλίου φαεινότερη η ανωτερότητα της Ανόρθωσης στο δεύτερο ημίχρονο, το πάθος και ο ενθουσιασμός, που ξεχείλιζε από τους παίκτες. Παρόλο που για μεγάλο χρονικό διάστημα δύο κορυφαία στελέχη της, ο Ζάγκυλος και ο Άντης, τραυματίστηκαν και συνέχισαν τον αγώνα χωλαίνοντας (δεν επιτρέπονταν αλλαγές την εποχή εκείνη), η Ανόρθωση σημείωσε τρία τέρματα. Το πρώτο στο 59’, ύστερα από ευφάνταστη ενέργεια του Κοκκινή του κορυφαίου παίκτη του αγώνα, το δεύτερο στο 73’ με τον ιθύνοντα νου της ομάδας Άσπρου και το τρίτο στο 75’ με τον Ζάγκυλο, ο οποίος παρότι κούτσαινε και η παρουσία του στο παιγνίδι για μεγάλο διάστημα ήταν μάλλον τυπική, διείσδυσε στην άμυνα του ΑΠΟΕΛ και σκόραρε. Ο αέρινος δεξιός εξτρέμ είχε επιστρέψει εκείνη τη χρονιά στην Ανόρθωση ύστερα από διετή παρουσία στην ΑΕΚ Αθηνών. Στο 88’ ο Σιαήλης της Ανόρθωσης και ο Νίκαρος του ΑΠΟΕΛ διαπληκτίστηκαν και αποβλήθηκαν. Ήταν ο τελευταίος τίτλος της «Μεγάλης Κυρίας» κατά τη χρυσή οκταετία 1956-64, που σ’ εκείνη την περίοδο κατέκτησε 10 τίτλους σε σύνολο 13 διοργανώσεων.

Η ομάδα της Αμμοχώστου ήταν η μοναδική που εκπροσώπησε την Κύπρο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν. Η «Κυρία» έπαιξε στον α’ γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων και γνώρισε δύο βαριές ήττες από τη Σπάρτα Πράγας Σοκολόβο με 10-0 και 6-0. Ο πρώτος αγώνας διεξήχθη στην Πράγα και ο δεύτερος στο Πίλσεν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ