aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΌποιος μπορέσει να σηκωθεί πρώτος...

Όποιος μπορέσει να σηκωθεί πρώτος…

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ([email protected])

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑ) 17.00-19.00 ΤΗΛ. 22-744744

Ένας από τους πρώτους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος, ο Τζακ Ντέμσεϊ, είχε κάποτε αναφέρει ότι «πρωταθλητής είναι αυτός που σηκώνεται όταν δεν μπορεί». Το απόφθεγμα του ή η ατάκα του, όπως έχουμε συνηθίσει τελευταίως να λέμε και να γράφουμε, δεν έχει αλλοιωθεί. Η ουσία της διατηρείται ανεπίδεκτα αρραγής στο πέρασμα των χρόνων. Σε ένα πρωτάθλημα, το δικό μας, το ποδοσφαιρικό, που όλες οι ομάδες έχουν απολέσει βαθμούς εκεί που ίσως ήλπιζαν να κερδίσουν, ανέλπιστα έχασαν.

Οι χαμένοι βαθμοί μέχρι στιγμής αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, απρόσμενα περισσότερο και από τις ίδιες τις εμφανίσεις των ομάδων. Ποια θα μπορέσει να ανασηκώσει πρώτη κεφάλι; Ποιοι ποδοσφαιριστές θα είναι εκείνοι που θα αποδειχθούν ανθεκτικότεροι ψυχολογικά στο πέρασμα των εβδομάδων; Όποια, λοιπόν, διοίκηση είναι έτοιμη και καλά προετοιμασμένη να αντισταθεί στους αφόρητα πιεστικούς ήχους που κραδαίνει η εξέδρα θα αποκτήσει πλεονέκτημα. Απάντηση δεν έχω. Θέτω όμως τις προϋποθέσεις και τα σημάδια που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει σαν ένας καλός ιχνηλάτης για να μπορέσει να δει τα σημάδια και να διακρίνει τον μελλοντικό πρωταθλητή. Βάζοντας στην ίδια ζυγαριά έξι ομάδες (ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ, Απόλλων, ΑΕΛ, Ομόνοια και Ανόρθωση), άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο, που θέλουν να κατακτήσουν τον τίτλο, μπορούμε να υποθέσουμε πως το ξεκίνημα όλων εμφανίζει αρρυθμίες στην απόδοσή τους.

Η πρωτοπόρος σήμερα Ανόρθωση, όσο ικανή κι αν εμφανίζεται στην αμυντική λειτουργία τόσο της λείπει η αποτελεσματικότητα στην επίθεση. Ίσως επίσης το «μικρό» ρόστερ να αποτελέσει εμπόδιο. Η δεύτερη ΑΕΚ πέρσι, με βάση τις έρευνες, ήταν μια από τις πιο γερασμένες της Ευρώπης, ούτε φέτος μπήκαν καινούργια πρόσωπα στην ενδεκάδα της με εξαίρεση τον Αντωνιάδη. Δεν είναι εύκολο για τους ποδοσφαιριστές που είναι κοντά στα 35 χρόνια ή τα έχουν ξεπεράσει να διατηρούν σταθερότητα στην απόδοσή τους. Η Ομόνοια έγινε ακόμη καλύτερη επιθετικά αλλά και πάλι η αμυντική της λειτουργία δεν την υποστηρίζει. Αν γιατρευτεί από αυτά τα συμπτώματα, τότε μπορεί να ελπίζει.

Η ΑΕΛ προσπαθεί να βρει τρόπους να γίνει περισσότερο δημιουργική στην επίθεση και λίγο παραπάνω αποτελεσματική. Ο Απόλλων καλείται να συνταιριάξει τους πολλούς ξένους που έχει στη δύναμή του με τους Κύπριους έτσι ώστε να αξιοποιηθεί κάθε στάλα των δυνατοτήτων του και ο ΑΠΟΕΛ πέραν της κούρασης (όπως και ο Απόλλων) δείχνει να ψάχνει το εύκολο γκολ και τους ακραίους που θα κάνουν τη διαφορά στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Όλοι τους, λοιπόν, έχουν αρκετά θεματάκια στην παρούσα φάση. Όποιος τα λύσει γρηγορότερα θα αποκτήσει πλεονέκτημα. Καμιά ομάδα δεν πήρε πρωτάθλημα ενώ ήταν πεσμένη. Όπως εννοεί ο Ντέμσεϊ, ο πρωταθλητισμός είναι επίπονος.

July 1923: American world champion heavyweight boxer Jack Dempsey in action against Tom Gibbons of the USA during their fight at Shelby, Montana. (Photo by Topical Press Agency/Getty Images)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ