aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαΑΛΛΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑΒλάνταν Μιλόγεβιτς: Ο επόμενος μεγάλος Σέρβος προπονητής!

Βλάνταν Μιλόγεβιτς: Ο επόμενος μεγάλος Σέρβος προπονητής!

Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς κάνει μαγικά στον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα και στο Βελιγράδι ήδη πίνουν νερό στο όνομα του πρώην τεχνικού του Πανιωνίου, που οδηγεί ξανά την «ζβέζντα» σε ευρωπαϊκά μεγαλεία. Διαβάστε ένα εξαιρετικό άρθρο από την ελληνική ιστοσελίδα snda.gr.

Αναλυτικά: «Το θυμόταν πολύ καλά αυτό το παιχνίδι. Ήταν ήδη 19 ετών και απόφοιτος της μεγάλης ποδοσφαιρικής ακαδημίας του Ερυθρού Αστέρα. Εκείνη η φουρνιά ήταν μαγική, ανεπανάληπτη. Ο Ντράγκοσλαβ Σεκουλάρατς πάσχιζε να βρει τρόπους για να χωρέσει στην ίδια ενδεκάδα το ταλέντο του Ρόμπερτ Προσινέτσκι, του Ντράγκαν Στόικοβιτς και του Ντέγιαν Σαβίτσεβιτς. Η Γιουγκοσλαβία ήταν ακόμα ενωμένη και πόνταρε τα ρέστα της πάνω στην «ζβέζντα» για την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της σεζόν 1989-90. Το 2-0 στο «Μαρακανά» απέναντι στην Κολωνία έκανε σχεδόν σίγουρη την πρόκριση στα προημιτελικά, όμως οι Σέρβοι λογάριαζαν χωρίς την κλασική γερμανική άρνηση υποταγής.

Το σκορ στον επαναληπτικό του «Μίνγκερσντόρφερ» ήταν κολλημένο στο 0-0, το ρολόι έδειχνε ήδη μια ώρα αγώνα, όμως το πολύ βαρύ τερέν έκανε τα σέρβικα πόδια βαριά. Οι Γερμανοί το πήραν χαμπάρι και άρχισαν την πολιορκία. Δύο γκολ του Φάλκο Γκετς (59’, 83’) έφεραν τους Γερμανούς σε σκορ παράτασης που τελικά δεν ήρθε ποτέ, αφού στις καθυστερήσεις ο Φρανκ Ορντένεβιτς έκανε το 3-0 κι έστειλε τους Σέρβους στα Τάρταρα. Ήταν απλώς όμως η καθυστέρηση σε μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Η Κολωνία αποκλείστηκε τελικά στα ημιτελικά από την μετέπειτα τροπαιούχο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, Γιουβέντους, όμως ο Ερυθρός Αστέρας πήρε το αίμα του πίσω.

Συσπειρώθηκε, ενισχύθηκε, έμαθε από το μάθημα του και την επόμενη σεζόν έφτασε ως το ποδοσφαιρικό Έβερεστ. Κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών στον τελικό του Μπάρι απέναντι στην Μαρσέιγ κι έγραψε την σημαντικότερη σελίδα στην ιστορία του, μέχρι… χθες! Ο τόπος ήταν ξανά ο ίδιος, η Κολωνία. Οι Σέρβοι προηγήθηκαν από το ημίωρο με γκολ του Ρίτσμοντ Μποάκι και παρά το σφυροκόπημα από τους Γερμανούς, άντεξαν ως το τέλος! Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς έσφιξε τις γροθιές του, πήγε προς το πέταλο με τους Delije και στην συνέντευξη τύπου παρέδωσε ένα μάθημα ιστορίας: «Αφιερώνουμε αυτή την νίκη στην γενιά του ’89 και στον προπονητή της. Γράψαμε κι εμείς ένα κομματάκι ιστορίας. Υποφέραμε στο δεύτερο ημίχρονο διότι ήμαστε στο γήπεδο από τις 10 Ιουνίου και δεν μπορούσαμε να αντέξουμε στον γερμανικό ρυθμό».

Ένα λεπτάκι όμως; Τι εννοεί ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς: «είμαστε στο γήπεδο από τις 10 Ιουνίου»; Ο Ερυθρός Αστέρας ξέπεσε τόσο πολύ ευρωπαϊκά που έριξε τα μούτρα του κι έφτασε να παίζει μέχρι τον πρώτο προκριματικό γύρο του Europa League, λίγες μέρες μετά το τέλος του σερβικού πρωταθλήματος. Το εμπόδιο της Φλοριάνα από την Μάλτα ξεπεράστηκε σχετικά εύκολα (3-0, 3-3), το ίδιο κι αυτό τις Ίρτις Πάβλονταρ (1-1, 2-0), μέχρι που ήρθαν τα σοβαρά. Η «ζβέζντα» βρήκε στον δρόμο της την Σπάρτα Πράγας των πανάκριβων μεταγραφών και του Αντρέα Στραματσόνι και την περιποιήθηκε δεόντως με δύο νίκες (2-0, 1-0), που έφεραν τον Ερυθρό Αστέρα μία ανάσα από το όνειρο.

Μιλάμε για όνειρο, διότι η «ζβέζντα» είχε να δει ομίλους Europa League εδώ και 10 χρόνια, βιώνοντας τα δικά της πέτρινα χρόνια, όπου η Παρτιζάν είχε την απόλυτη κυριαρχία εντός κι εκτός συνόρων. Η πανίσχυρη και πανάκριβη Κράσνονταρ έπεσε κι αυτή θύμα των πιτσιρικάδων του Μιλόγεβιτς (2-3, 2-1) και ο Ερυθρός Αστέρας έκανε την δική του υπέρβαση, που είχε ως αρχιτέκτονα τον πρώην τεχνικό του Πανιωνίου.

Πολλοί θεώρησαν ότι στην Νέα Σμύρνη παρέλαβε μία έτοιμη ομάδα από τον Μαρίνο Ουζουνίδη κι απλώς έκανε τα… δέοντα, πατώντας πάνω στις πατημασιές του Εβρίτη τεχνικού. Η αλήθεια είναι ότι ο Σέρβος τεχνικός άφησε το δικό του προπονητικό στίγμα, έδωσε στους «κυανέρυθρους» την δική του σφραγίδα, κάτι που άλλωστε έφερε και την προαγωγή στην μεγάλη ομάδα του Βελιγραδίου. Σε μία ομάδα που όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος έχασε τα μεγαλύτερα της ταλέντα (Μιχάιλο Ρίστιτς, Σρτζαν Πλάβσιτς, Φίλιπ Μανοΐλοβιτς, Τζον Ρουίς), ο Μιλόγεβιτς έκανε μερικές πολύ προσεκτικές προσθήκες με ελάχιστο κόστος από Σέρβους του εξωτερικού (Πέσιτς, Ρόντιτς, Σάβιτς, Κρίστισιτς), επένδυσε σε low-budget ξένους (Ρικαρντίνιο, Μποάκιε, Μπόργιαν) και έφτιαξε μία ομάδα σκληρή, γυμνασμένη, τακτικά σωστή, που φτύνεις αίμα για να την κερδίσεις.

Μετά από 10 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα Σερβίας, ο αήττητος Ερυθρός Αστέρας βρίσκεται στην κορυφή, έχοντας μόνο μία «λευκή» ισοπαλία στο ντέρμπι με την Παρτιζάν, αλλά το κυριότερο: έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ, κάτι που καθιστά την ομάδα του Βελιγραδίου αυτήν με την καλύτερη άμυνα σε όλη την Ευρώπη! «Η νίκη στην Κολωνία είναι τεράστια, αλλά το σημαντικό για εμάς είναι που βρισκόμαστε στους ομίλους. Ο στόχος έχει ήδη επιτευχθεί», τόνισε ο πρώην τεχνικός του Πανιωνίου, την ώρα που ο τεχνικός που έφερε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, Λιούπκο Πέτροβιτς ήταν πολύ πιο ενθουσιώδης: «αυτή η γενιά μπορεί να φέρει ένα ακόμα ευρωπαϊκό στον Ερυθρό Αστέρα».

Μέσα σε μερικούς μήνες, ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς θεωρείται ο νέος Σέρβος μάγος της προπονητικής, ο άνθρωπος που αναστήλωσε τον Ερυθρό Αστέρα, μία ομάδα παρηκμασμένη και με απίστευτα οικονομικά προβλήματα. Την επόμενη φορά που θα καθίσει στον πάγκο για ακόμα του Europa League, απέναντι του θα βρίσκεται ο Αρσέν Βενγκέρ και η Άρσεναλ. Όχι κι άσχημα για κάποιον που στις αρχές Ιουνίου έτρεχε στην Μάλτα ως ένας ακόμα μαθητευόμενος μάγος που είχε επιλέξει η διοίκηση του Ερυθρού Αστέρα για να… παριστάνει τον προπονητή».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ