aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑ«Βασίλισσα» ετών 68

«Βασίλισσα» ετών 68

Η Ομόνοια συμπληρώνει σήμερα 68 χρόνια ζωής και ένδοξης ιστορία, γεμάτα τίτλους και έντονες συγκινήσεις. 4 Ιουνίου 1948 η ημερομηνία της ιδρυτικής συνέλευσης που αποφάσισε την ίδρυση ενός νέου σωματείου στη Λευκωσία.

Διαβάστε το αφιέρωμα που ετοίμασε η επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας:

«Πριν 68 χρόνια, στις 4 Ιουνίου 1948, συνήλθε η ιδρυτική συνέλευση του σωματείου μας, κατά την οποία εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση του Δρ. Ματθαίου Παπαπέτρου, για την ίδρυση νέου σωματείου. Η ημερομηνία αυτή αποτελεί ορόσημο στην πορεία του κυπριακού ποδοσφαίρου, γιατί άλλαξε άρδην τα δεδομένα που επικρατούσαν την εποχή εκείνη στο χώρο του αθλητισμού και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για το ξεκίνημα μίας νέας δημιουργικής δημοκρατικής αλλαγής.

Την εποχή εκείνη, η Ελλάδα ζούσε το δράμα του εμφυλίου πολέμου και τα πολιτικά πάθη βρίσκονται σε έξαρση. Δυστυχώς η κατάσταση αυτή μεταφέρθηκε και στην Κύπρο, διεισδύοντας όχι μόνο στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και στον αθλητισμό, με στόχο την υποταγή των προοδευτικών αθλητών, από τους οποίους ζητήθηκε να υπογράψουν δηλώσεις αποκήρυξης των αρχών τους και της δημοκρατικής τους ιδεολογίας.

Τον Μάιο του 1948, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ), προέτρεψε τους Γυμναστικούς Συλλόγους στην Κύπρο να υπογράψουν δηλώσεις ότι ήταν εθνικοφρόνων φρονημάτων και υπέρ της τότε κυβέρνησης των Αθηνών. Η πλειοψηφία των συλλόγων υπακούει, ενώ όσοι αθλητές αντιδρούν, εκδιώκονται ή απέχουν από τους Παγκύπριους Αθλητικούς Αγώνες.

Στις 23 Μαΐου του 1948, ο ΑΠΟΕΛ με την ευκαιρία των Πανελληνίων Αγώνων Στίβου, στέλνει τηλεγράφημα στον ΣΕΓΑΣ με την ευχή όπως “τερματιστεί η εθνοκτόνος ανταρσία”, ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση ποδοσφαιριστών του ΑΠΟΕΛ, οι οποίοι αποχώρησαν από τον σύλλογο, αφού θεώρησαν τον χαρακτηρισμό “εθνοκτόνος ανταρσία” ως πρόκληση και κομματική τοποθέτηση.

Στις 4 Ιουνίου 1948, μετά από πρόσκληση του φιλάθλου ιατρού και δημοτικού συμβούλου Λευκωσίας, Δρ. Ματθαίου Παπαπέτρου, συγκροτήθηκε πλατιά σύσκεψη αθλητών και φιλάθλων, στην οποία έγινε συζήτηση σχετικά με την ίδρυση νέου αθλητικού σωματείου, ακομμάτιστου και απόλυτα προσηλωμένου στην ιδέα του γνήσιου αθλητισμού.

Στην σύσκεψη εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση για ίδρυση νέου σωματείου και εκλέχθηκε προσωρινή επιτροπή για τη σύνταξη του καταστατικού και τη σύντομη εγγραφή του νέου σωματείου. Ακολούθως, στις 17 Ιουνίου 1948 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Τακτική Καταστατική Γενική Συνέλευση της Ομόνοιας, στην οποία εγκρίθηκε το πρώτο καταστατικό του σωματείου και δόθηκε σ’ αυτό το όνομα “Αθλητικός Σύλλογος Ομόνοια Λευκωσίας”.

Δεν ήταν εύκολα τα πρώτα βήματα της Ομόνοιας. Μέσα από δύσκολες συνθήκες και πολλά προβλήματα, η Ομόνοια κατάφερε με την πίστη και την αυτοπεποίθηση των πρωτοπόρων ομονοιατών, την μαχητικότητα και επιμονή των διοικητών παραγόντων και αθλητών της, των μελών και όλων όσων αγκάλιασαν με αγάπη το νέο σωματείο, να καταστεί πρωτοπόρα ποδοσφαιρική δύναμη του τόπου και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη και ανάπτυξη του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου ειδικότερα.

Μέσα από τη διαχρονική της πορεία, η Ομόνοια καθιερώθηκε σαν η βασίλισσα του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Κατάφερε να κερδίσει ως μέλος της ΚΕΠΟ (1948-53) 4 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα και στη συνέχεια, ως μέλος της ΚΟΠ, 20 πρωταθλήματα, 14 κύπελλα και 16 ασπίδες. Επίσης, για πολλά χρόνια είχε μία πραγματικά αξιόλογη παρουσία στα Ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα. Συνολικά, η Ομόνοια μέσα σε 68 χρόνια κατέκτησε 59 τίτλους, καθώς έχει πανηγυρίσει 24 πρωταθλήματα, 19 κύπελλα και 16 ασπίδες».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ