aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΤζον Χριστοδούλου: Τέσσερις φορές πλουσιότερος του Μαρινάκη!

Τζον Χριστοδούλου: Τέσσερις φορές πλουσιότερος του Μαρινάκη!

Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι, οι επαφές ανάμεσα σε Σταύρο Παπασταύρου και Τζον Χριστοδούλου μπήκαν στα βαθειά και σε συνεννόηση με το Σωματείο της Ομόνοιας μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές που αφορούν στη συμφωνία παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ποδοσφαιρικής εταιρείας.

Τα ηνία της νεοσύστατης εταιρείας (ιδρύθηκε το Μάη του 2018) θα περάσουν από τον Σταύρο Παπασταύρου στον Τζον Χριστοδούλου. Ο Κύπριος επιχειρηματίας είναι 56 ετών και δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, συγκεκριμένα στον τομέα των ακινήτων. Έχει 2.000 οικιστικές και εμπορικές μονάδες στο κεντρικό Λονδίνο, με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες να εκτείνονται μέχρι τη Νέα Υόρκη και τη Βραζιλία. Είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Ευρώπης στον τομέα του real estate και τρίτος πιο πλούσιος Κύπριος στον κόσμο με περιουσία 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ (2, 8 δισεκατομμύρια. δολάρια). Σύμφωνα με την Sunday Times Rich ο 55χρονος επιχειρηματίας βρίσκεται στην 82η θέση με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στη Βρετανία.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος, ο Τζον Χριστοδούλου είναι πλουσιότερος από τον μεγιστάνα μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη και τέσσερις φορές πιο πλούσιος από τον εφοπλιστή πρόεδρο του Ολυμπιακό Πειραιώς, Βαγγέλη Μαρινάκη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσει η λίστα του Forbes για το 2020.

Ιβάν Σαββίδης

Στη λίστα του Forbes για τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη περιουσία στον κόσμο, βρέθηκε και για το 2020 ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης. Συγκεκριμένα, το όνομα του τοποθετείται στην 1.833η θέση με τους πλουσιότερους ανθρώπους για το 2020. Η καθαρή αξία της περιουσίας του ανέρχεται σε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η έδρα του Ελληνορώσου επιχειρηματία και ο κύριος τομέας δράσης του σήμερα είναι η Θεσσαλονίκη, στην οποία οι επενδύσεις του επεκτείνονται πέρα από τον αθλητικό τομέα, σε εμπορικούς, ξενοδοχειακούς και τηλεοπτικούς τομείς. Όσον αφορά τον ξενοδοχειακό τομέα, βρίσκονται στην κατοχή του τα ξενοδοχεία Μακεδονία Παλλάς, Ξενία και Πόρτο Καρράς. Επίσης είναι κυρίαρχος μέτοχος του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, και της εταιρίας εμφιάλωσης και εμπορίας εμφιαλωμένου νερού Σουρωτή Α.Ε. Ακόμα, έχει υπό την κατοχή του την εταιρία Dimera, στην οποία ανήκουν οι εφημερίδες Έθνος και Ημερησία, όπως και ο τηλεοπτικός σταθμός Open TV.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις του επεκτείνονται και στην Ρωσία. Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της περιουσίας του, έπαιξε η πώληση της εταιρίας Donskoy Tabak στην Ρωσία, στην οποία ήταν γενικός διευθυντής από το 1993 μέχρι το 2004. Η εταιρία αυτή, πουλήθηκε έναντι 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ιαπωνική εταιρία Japan Tobacco, κάτι που αύξησε ραγδαία την καθαρή αξία της περιουσίας του.

Βαγγέλης Μαρινάκης

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, είναι ένας από τους γνωστούς Έλληνες εφοπλιστές, λόγω και της ενασχόλησης του με τον χώρο του ποδοσφαίρου, καθώς είναι ιδιοκτήτης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του συλλόγου του Ολυμπιακού, από το 2010. Σύμφωνα με την λίστα του Forbes, η καθαρή αξία της περιουσίας του φτάνει σήμερα τα 580 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κύριος τομέας της δραστηριοποίησης του είναι ο χώρος της ναυτιλίας. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος, της ναυτιλιακής εταιρίας Capital Maritime & Trading Crop, η οποία διαθέτει σήμερα στον στόλο της 78 πλοία, συμπεριλαμβανομένων δεξαμενόπλοιων, όπως επίσης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ξηρού φόρτου.

Εκτός αυτού, από το 2017 είναι ιδιοκτήτης της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Νότιγχαμ Φόρεστ. Σύμφωνα με πηγές από την Αγγλία, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ο 14ος πλουσιότερος ιδιοκτήτης αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας από όλες τις κατηγορίες, πλην Πρέμιερ Λιγκ. Επίσης, δραστηριοποιείται στον χώρο των Μέσων Μαζική Ενημέρωσης, αφού είναι ιδιοκτήτης της Alter Ego Media. Τέλος, είναι ενεργός και στον χώρο της πολιτικής, έχοντας εκλεγεί 2 συνεχόμενες φορές δημοτικός σύμβουλος Πειραιά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ