aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΤο πυροτέχνημα, οι μετεγγραφές και οι παίχτες πρωταθλητές

Το πυροτέχνημα, οι μετεγγραφές και οι παίχτες πρωταθλητές

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΗ

Ο Νίκος Νταμπίζας παραχώρησε μίλησε αποκλειστικά στο «Goal» και είπε πολλά και ενδιαφέροντα. Μετά το part 1 με τίτλο: «Η πίεση είναι το κίνητρο μου»το part 2: Ανθρωποφαγία και στοχοποιήση και το part 3: «Δεν μπορώ να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας», συνεχίζουμε με το part 4.

Η Ομόνοια τη νέα σεζόν θα είναι σε θέση να πει «πάμε για πρωτάθλημα»; «Θα μπορούσα εύκολα να πω πάμε για πρωτάθλημα και να είμαι αρεστός. Όμως προτιμώ να είμαι ουσιαστικός και χρήσιμος. Αυτά που είπα χθες, θα τα λέω σήμερα, θα τα πω και αύριο. Για μένα ο στόχος είναι η ομάδα να βάλει τις βάσεις ώστε να είναι σε θέση, όσο πιο γρήγορα γίνεται, να υπηρετήσει αυτό που κουβαλά ιστορικά. Εάν ήξερα από τώρα ότι η ομάδα θα έχει και του χρόνου το 70% του ρόστερ της, θα είναι σαφώς σε καλύτερη μοίρα απ’ ότι ήταν πέρσι και θα υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες. Όλοι στον Σύλλογο θέλουμε να κάνουμε το άλμα κορυφής. Δεν θέλουμε, ωστόσο, αυτό το άλμα να είναι ένα πυροτέχνημα, ούτε η εξαίρεση του κανόνα. Θέλουμε να είμαστε σε πορεία πρωταθλητισμού σε μόνιμη βάση. Αυτή τη στιγμή η ομάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν πέρσι. Ο μέσος όρος ηλικίας έχει μειωθεί. Πρέπει να υπάρχει πάντα ρεαλισμός. Με κάποιες προϋποθέσεις σαφώς και θα πούμε ότι είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε πράγματα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ομάδα να είναι ανταγωνιστική».

Με το υφιστάμενο έμψυχο δυναμικό, θεωρείς ότι το καλοκαίρι δεν επιβάλλονται πολλές προσθαφαιρέσεις για να είναι σε θέση η Ομόνοια να πει «πάμε για τίτλο»; «Αυτό που θα κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε στο ρόστερ τους ποδοσφαιριστές που εμείς θέλουμε. Μέσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα δούμε τι μπορούμε να συμπληρώσουμε από την ακαδημία, μέσ από τις εισηγήσεις του κ. Φρέντμπεργκ. Θα ακολουθήσει η εισήγηση του προπονητή για ποδοσφαιριστές, για αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά κριτήρια και θα κινηθούμε αναλόγως. Θα δούμε αριθμητικά ποιοι είναι οι ποδοσφαιριστές που θέλουμε να έχουμε στην ομάδα και θα γίνει προσπάθεια να τους κρατήσουμε, παρόλο που δεν θα εξαρτάται μόνο από εμάς. Εμείς μπορεί να εκφράσουμε πρόθεση να τους κρατήσουμε αλλά κάποιοι μπορεί να θέλουν να αποχωρήσουν. Στόχος μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις προσθαφαιρέσεις».

Είσαι έτοιμος από τώρα σε ποιες θέσεις θα ενισχύσεις την ομάδα το καλοκαίρι; Έχεις εντοπίσει μετεγγραφικούς στόχους; «Δεν μου άρεσε ποτέ ο ενικός. Λειτουργούμε ως ομάδα. Ο σχεδιασμός έχει να κάνει και με τις εισηγήσεις του προπονητή. Περιμένω από τον προπονητή να κάνει τις αξιολογήσεις, ενώ και εγώ είμαι καθημερινά στο αθλητικό κέντρο και έχω κριτήριο αξιολόγησης. Στόχος μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε το ποσοστό λάθους. Το τεχνικό τιμ θα δημιουργήσει ένα προφίλ των ποδοσφαιριστών που βρίσκονται στην ομάδα, για να μπορέσουμε σύντομα να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα και να ξέρουμε τι χρειαζόμαστε. Είναι και κάποια δεδομένα που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Πχ ο Κωνσταντινίδης και ο Κότσαρης είναι δανεικοί και άρα δεν ορίζουμε εμείς το μέλλον τους. Έχουμε ποδοσφαιριστές που δεν μπορούμε να τους επηρεάσουμε άμεσα για να ξέρουμε εάν θα τους έχουμε και την επόμενη σεζόν, ασχέτως εάν τους θέλουμε ή όχι. Σίγουρα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας μια κατεύθυνση για τις ανάγκες της ομάδας. Τον Μάιο μπορεί να προκύψει πρόταση για ποδοσφαιριστή που να ανατρέψει τα δεδομένα. Υποχρέωσή μου είναι να είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για όποια ανάγκη προκύψει, να μπορέσουμε να έχουμε εναλλακτικές λύσεις».

Το μπάτζετ για τη νέα σεζόν θα είναι μεγαλύτερο. Αυτό άλλωστε έχει λεχθεί και από πλευράς διοίκησης. «Αυτό δεν έχουμε την πολυτέλεια να το ξέρουμε από τώρα. Θεωρητικά πάντα, εμείς θα λειτουργούμε με το χειρότερο δυνατό σενάριο. Προετοιμαζόμαστε με το σενάριο ότι θα έχουμε τουλάχιστον το ίδιο μπάτζετ. Αν είναι κάτι παραπάνω θα είναι σίγουρα ευπρόσδεκτο. Θα ήθελα να επενδύσουμε και σε τομείς πέρα από τα πρόσωπα. Σε τομείς που πραγματικά χρειάζεται βελτίωση η ομάδα, όπως η υλικοτεχνική υποδομή σε εξοπλισμό, τεχνολογία κτλ. Το λέω ξανά ότι την βελτίωση δεν την φέρνουν μόνο οι μετεγγραφές. Τους παίκτες που έχουμε και αυτούς που θα φέρουμε, να τους προσφέρουμε τις καλύτερες συνθήκες ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν και να αναδείξουν το ταλέντο τους».

Αφού ολοκληρώθηκε η μετεγγραφική περίοδος Ιανουαρίου, θεωρείς ότι επιλογές που έγιναν θα συμβάλουν σε βελτίωση της μεσοαμυντικής γραμμής; «Για εμάς αυτό που μετρά είναι η συλλογική δουλειά και προσπάθεια. Η βελτίωση μιας ομάδας δεν έρχεται μόνο με τις μετεγγραφές. Έχουμε την απαίτηση από τους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές να βελτιώνουν την απόδοσή τους. Ο λόγος που κάνουμε τις μετεγγραφές είναι για να βελτιώσουμε την ομάδα. Δεν πρέπει να είμαστε εξαρτημένοι από ένα πρόσωπο. Ομάδες που είναι εξαρτημένες από ένα πρόσωπο είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, είτε αμυντικά, είτε επιθετικά. Εμείς έχουμε μια ομάδα που βασίζεται στην ομαδικότητα και εκεί κινούμαστε στις επιλογές παικτών. Αυτός που θα έλθει θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις, αγωνιστικές και οικονομικές, για να μπορέσει να συνεισφέρει στη βελτίωση. Μετεγγραφή για να ηρεμήσει ο κόσμος ή γιατί υπάρχει πίεση, δεν θα γίνει και το λέω ξεκάθαρα. Αυτοί που ήλθαν θεωρούμε ότι θα δώσουν κάτι παραπάνω στη θέση που αγωνίζονται. Και είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της ομάδας. Δεν είναι ούτε δικαιολογία, ούτε άλλοθι. Είναι μια πραγματικότητα που οφείλουμε να σεβαστούμε. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια αίσθηση ισότητας και ισοτιμίας και δεν θα διαταράξουμε την ηρεμία της ομάδας, όσον αφορά τις απολαβές των ποδοσφαιριστών».

Η αποχώρηση του Όρσουλιτς δεν αποδυναμώνει την ομάδα; «Επειδή όλα είναι σε άμεση συνάρτηση με το οικονομικό, όλα μπαίνουν στη ζυγαριά. Προσφορά, αξιολόγηση, τι χάνουμε, τι κερδίζουμε. Για τον Όρσουλιτς έχει ληφθεί μια συνειδητή απόφαση, συνυπολογίζοντας ότι το καλοκαίρι τελειώνει το συμβόλαιό του και υπήρχε μια συγκεκριμένη προσφορά, με αυτό που λαμβάνουμε  αντισταθμίζει αυτό που χάνουμε. Συνδέεται επίσης και με τις υπόλοιπες προσφορές που απορρίψαμε για παίκτες μας».

Ο κόσμος της Ομόνοιας αναπόφευκτα κάνει σύγκριση της φετινής σεζόν με τις προηγούμενες και διαπιστώνει πως βαθμολογικά τουλάχιστον δεν υπάρχει διαφορά. Αντιθέτως, φέτος ο κίνδυνος η ομάδα να μείνει εκτός Ευρώπης είναι πιο ορατός. Πως απαντάς; «Θα μιλήσω μόνο για πέρσι. Μέχρι τώρα έχουμε τέσσερις βαθμούς περισσότερους. Τα παιχνίδια που χάσαμε, είτε τα πάρουμε επιδερμικά είτε τα αναλύσουμε, πιστεύουμε πως θα έπρεπε να είχαμε τουλάχιστο 8 βαθμούς επιπλέον. Ματς χάθηκαν με πολύ ιδιαίτερο τρόπο και συνθήκες. Είμαστε μέσα στον στόχο του κυπέλλου. Αυτό που θέλουμε είναι να ισορροπήσουμε, να μην χάσουμε το κομμάτι της επιθετικότητάς μας, αλλά και να την ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε την αμυντική μας λειτουργία. Ο στόχος μας είναι εφικτός. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε εκτός στόχων τη δεδομένη στιγμή. Η ομάδα έχει τεράστιες αρετές όσον αφορά στον τρόπο που αγωνίζεται, του πρέσινγκ, της κατοχής, της επιθετικότητας, της διάθεσης και της βελτίωσης σε όλα τα επίπεδα. Ο κόσμος βλέπει τη βελτίωση. Βλέπουμε πράγματα συνολικά. Πώς θα λειτουργήσουν οι ποδοσφαιριστές στην προσωπική τους ζωή, στο πώς θα σεβαστούν το συμβόλαιο, τι υποχρεώσεις και τι απαιτήσεις έχουμε απ’ αυτούς, το πώς θα συμπεριφερθούν στον αγωνιστικό χώρο. Στον τομέα της πειθαρχίας τα παιδιά τα πάνε άψογα. Η ομάδα δεν έχει δεχθεί καμία κάρτα από διαμαρτυρία. Πέρσι ήμουν μάρτυρας παιχνιδιών που η ομάδα μπαίνοντας στο γήπεδο έχανε τον προσανατολισμό της γιατί είχε κάποια σφυρίγματα κατά. Ο κάθε ποδοσφαιριστής που μπαίνει στην ομάδα, πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις και να σέβεται τα λεφτά που παίρνει, που είναι από το υστέρημα του απλού κόσμου».

Τι μπορείς να υποσχεθείς στον κόσμο της Ομόνοιας; «Ο κόσμος είναι πολύ σημαντικό μέρος της προσπάθειας που κάνουμε. Και έχει μεγάλο μερίδιο στα αποτελέσματα της ομάδας. Και εξηγώ: Ο καθένας, ερχόμενος στο γήπεδο, έχει δικαίωμα να εκφραστεί. Αν θεωρεί πως με την αποδοκιμασία από τα πρώτα στάδια του παιχνιδιού στηρίζει την ομάδα, τότε είναι ελεύθερος να το πράξει. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά και υποστηρίξει την ομάδα κατά τη διάρκεια του ματς και στο τέλος κρίνει ότι δεν ήταν αυτή που ο ίδιος θα ήθελε, έχει το δικαίωμα να το εκφράσει. Αν κάποιος έρχεται προδιατεθειμένος αρνητικά σίγουρα θα έχει αντίκτυπο στην ομάδα. Κάποιους ποδοσφαιριστές μπορεί να τους επηρεάσει, άλλους να τους πεισμώσει. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο για τον ποδοσφαιριστή να τον υποστηρίξεις όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Το βίωσα και ως ποδοσφαιριστής, αλλά και στον Παναθηναϊκό από το πόστο του τεχνικού διευθυντή.  Η πρώτη σεζόν ήταν παραπλήσια με φέτος στην Ομόνοια. Χαμηλό μπάτζετ, μεγάλη φανέλα. Στο πρώτο εξάμηνο υπήρξαν δυσκολίες, στο τέλος όμως κατακτήσαμε το κύπελλο και βγήκαμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Θεωρώ ότι ο κόσμος, ιδιαίτερα σε μεγάλους Συλλόγους, έχει μεγάλη συμβολή στα δρώμενα της ομάδας. Στην ουσία αγωνίζεται με την ομάδα, από το δικό του γήπεδο. Το χρειάζονται οι ποδοσφαιριστές, ειδικότερα στις δύσκολες στιγμές. Θεωρώ ότι στη φετινή χρονιά, μπορεί να είχαμε κάποια άσχημα αποτελέσματα και λάθη που μας στοίχισαν, όμως η ομάδα παλεύει, κάνει ανατροπές και ελπίζω στο τέλος της χρονιάς να πάρουμε αυτό που της αξίζει».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ