aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΡΟΥΤο παιχνίδι της μοίρας και το ιστορικό πέναλτι

Το παιχνίδι της μοίρας και το ιστορικό πέναλτι

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ

Περίοδος 1993-94. Κλήρωση για τα ημιτελικά του κυπέλλου. ΑΠΟΕΛ εναντίον Ανόρθωσης, Ομόνοια εναντίον Νέας Σαλαμίνας. Οι κυανόλευκοι πήραν από το Μακάρειο το προβάδισμα νικώντας με 2-1 και σφράγισαν την πρόκρισή τους στον τελικό με νέα νίκη (3-1) στο «Αντώνης Παπαδόπουλος».

Στο γήπεδο της πρωτεύουσας αποφασισμένοι να κοντράρουν το πράσινο μεγαθήριο παρατάχθηκαν και οι ερυθρόλευκοι, οι οποίοι διέθεταν τότε μιαν από τις ισχυρότερες ενδεκάδες της ιστορίας τους. Κι όντως αποδείχθηκαν σκληρό καρύδι όπως δείχνει και το τελικό 3-2 υπέρ του «τριφυλλιού», που του έδινε μεν τον πρώτο λόγο αλλά άφηνε ελπίδες στους Βαρωσιώτες για την ανατροπή στη ρεβάνς.

Με έναν αστερίσκο: από το 15ο λεπτό της συνάντησης, ένα κακό προαίσθημα κατέλαβε τους τελευταίους (όπως ομολόγησαν εκ των υστέρων παίκτες και παράγοντες), βλέποντας τον Πάμπη Ανδρέου να δέχεται κίτρινη κάρτα από τον Κώστα Καπιτανή και να χάνει τον επαναληπτικό. Ήταν, για όσους θυμούνται, ένας σπεσιαλίστας των στατικών εκτελέσεων και όλοι στην ομάδα του άρχισαν να πιστεύουν ότι το εισιτήριο στον τελικό θα κρινόταν στις λεπτομέρειες.

Το δεύτερο ματς, στο «Αμμόχωστος», ήταν εξίσου αμφίρροπο. Η κλεψύδρα άδειαζε χωρίς να σημειωθεί γκολ και όλα ήταν πλέον ανοικτά. Ακόμα και το ενδεχόμενο μία φάση να έκρινε τα πάντα. Όπως και έγινε στο 87’, όταν οι γηπεδούχοι κέρδισαν πέναλτι. Ένα χρονικό σημείο, μια φάση, μια κλοτσιά της μπάλας για γερά νεύρα.

Ο Πάμπης όμως ήταν θεατής, ενώ ο νούμερο δύο εκτελεστής της Νέας Σαλαμίνας από τα έντεκα βήματα, ο Πολωνός επιθετικός Βάλτσιακ, είχε ήδη αντικατασταθεί. Έπρεπε κάποιος ερυθρόλευκος να πάρει μια μπάλα… βαριά κι ασήκωτη για να την τοποθετήσει στην άσπρη βούλα. Αυτός ήταν ο αείμνηστος τερματοφύλακας Γιαννάκης Ιωάννου, όμως ο Μότσα Βούκοτιτς από τον πάγκο διαφωνεί, έχει άλλη εντολή: «Νίκο, εσύ!», φωνάζει στον νεαρό τότε Νικολάου.

Απέναντι στον οποίο στεκόταν ένα ιερό τέρας της μεγάλης Ομόνοιας και του κυπριακού ποδοσφαίρου, ο Ανδρέας Χαρίτου. Ο τεράστιος αυτός τερματοφύλακας έκανε την απόκρουση του αγώνα, κράτησε το 0-0 και έστειλε την ομάδα του στον τελικό του Τσιρείου. Εκεί όπου νίκησε την Ανόρθωση με 1-0 στην παράταση και σήκωσε το τρόπαιο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ