aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑTο εφιαλτικό «κρακ» στο γόνατο: Από το «Φαινόμενο» στους Ουζόχο και Παναγή

Tο εφιαλτικό «κρακ» στο γόνατο: Από το «Φαινόμενο» στους Ουζόχο και Παναγή

Ρήξη χιαστού. Για τους ορθοπεδικούς, ρουτίνα, όμως για τους αθλητές, εφιάλτης. Ο συγκεκριμένος τραυματισμός στο γόνατο δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να… χτυπήσει με την ίδια ευκολία τον οποιανδήποτε ποδοσφαιριστή. Όπως συνέβη την ίδια ημέρα με τους τερματοφύλακες της Ομόνοιας Φράνσις Ουζόχο και Κωνσταντίνο Παναγή.

Η επιστροφή στην αγωνιστική δράση εκτιμάται ανά περίπτωση. Οι γιατροί δεν συνηθίζουν να δίνουν στερεότυπες απαντήσεις στο αγωνιώδες ερώτημα κάθε αθλητή που έχει υποστεί αυτόν τον σοβαρό τραυματισμό. Η απάντηση είναι αποτέλεσμα μιας πολυπαραγοντικής εξίσωσης. Η επιτυχία της χειρουργικής και της φυσικοθεραπευτικής αγωγής, η φυσιολογία και η κράση του παίκτη, η συνέπεια στην τήρηση των οδηγιών που του δίνονται από τους ειδικούς και η εργατικότητά του, το πείσμα και η αποφασιστικότητα, ελαττώνοντας ή επιμηκύνοντας τον χρόνο της αποθεραπείας. Μπορεί να περάσουν τέσσερις μήνες, μπορεί να χρειαστούν έξι ή οκτώ, ίσως να είναι μεγαλύτερο το διάστημα.

Με αφορμή, λοιπόν, τον τραυματισμό των τερματοφυλάκων της Ομόνοιας, το «Goal»… βρήκε διάφορα δημοσιεύματα με τραυματισμούς ορισμένων παικτών που είχαν όσκαρ-ατυχίας, ενώ παραθέτουμε ρεπορτάζ που εξηγούν τι είναι η ρήξη του πρόσθιου χιαστού, πότε συμβαίνει συνήθως σε ένα αθλητή και πως αντιμετωπίζεται…

Διαβάστε επίσης: Ομόνοια: O «Γολγοθάς» του Παναγή και τα άσχημα παιχνίδια της μοίρας

Αποτέλεσμα εικόνας για ronaldo brazil injury

Δεν υπάρχει ίσως άλλος ποδοσφαιριστής, ο οποίος να «βασανίστηκε» στην καριέρα του περισσότερο από τραυματισμούς από τον Ρονάλντο. Όσοι τον θαύμασαν να αγωνίζεται θα μείνουν για πάντα με το αναπάντητο ερώτημα τι άλλο θα μπορούσε να έχει κάνει μέσα στα γήπεδα ο σπουδαίος Βραζιλιάνος, αν δεν είχε ευαίσθητα γόνατα. Στις 21 Νοεμβρίου 1999, στο παιχνίδι της Ίντερ με τη Λέτσε, το πόδι του Ρονάλντο κόλλησε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να υποστεί μερική ρήξη τένοντα στο δεξί γόνατο. Νυστέρι και επιστροφή στα γήπεδα στις 12 Απριλίου 2000 στην αναμέτρηση με τη Λάτσιο για το Κύπελλο. Μπήκε ως αλλαγή και έξι λεπτά αργότερα το πόδι του ξανακόλλησε στο έδαφος. Ολική ρήξη τένοντα στο δεξί γόνατο ήταν η διάγνωση, το δρομολόγιο για το χειρουργείο γνωστό. Το 2005 φορά πια τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά η ατυχία τον… ακολουθεί και στη Μαδρίτη. Νέος σοβαρός τραυματισμός, μερική ρήξη χιαστών στο αριστερό γόνατο! Ο Ρονάλντο έχει αρχίσει ήδη τότε να παίρνει κιλά και το αυξημένο βάρος του φέρεται να έχει επιβαρύνει και τα ήδη ταλαιπωρημένα γόνατά του.

Διαβάστε επίσης: Στην άμυνα λιοντάρια, μα, κάτω απ’ τα δοκάρια πληγές μετράς, Ομόνοια

Αποτέλεσμα εικόνας για giuseppe rossi injury

Ωστόσο, ο τίτλος του πρωταθλητής της ατυχίας θα πρέπει μάλλον να απονεμηθεί στον Τζουζέπε Ρόσι, τον επιθετικό της Εθνικής Ιταλίας (και πολλών ομάδων όπως Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Φιορεντίνα, Βιγιαρεάλ κ.ά.), ο οποίος έχει πάθει τέσσερις φορές ρήξη πρόσθιου χιαστού, σαν να είχε προηγούμενα μαζί του ο συγκεκριμένος τραυματισμός και τον χτυπούσε ανηλεώς. Πάντα, όμως, ο Ρόσι έβρισκε το κουράγιο να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση γερός και δυνατός. Η πρώτη ρήξη χιαστού ήταν στις 26 Οκτωβρίου 2011 στο εκτός έδρας παιχνίδι της Βιγιαρεάλ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, η δεύτερη τον Απρίλιο του 2012 σε προπόνηση, ευρισκόμενος στο τελικό στάδιο της αποθεραπείας του, η τρίτη το 2014, όταν ήταν στη Φιορεντίνα και η τέταρτη τον Απρίλιο του 2017.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο: Αφιέρωμα και μήνυμα στον Ουζόχο από την Ομόνοια

Αποτέλεσμα εικόνας για arkadiusz milik injury

Μέσα σε ένα χρόνο ρήξη χιαστών και στα δύο πόδια. Πόσο πιο άτυχος θα μπορούσε να είναι ο Αρκάντιους Μίλικ; Τραυματίστηκε τον Οκτώβριο του 2016 στο αριστερό γόνατο και έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης για τέσσερις μήνες, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Όταν επέστρεψε στην αγωνιστική δράση, ο Ντρις Μέρτενς ήταν σε δαιμονιώδη φόρμα και έτσι ο Πολωνός επιθετικός δεν μπόρεσε να πάρει πολλά λεπτά συμμετοχής. Πριν κλείσει χρόνος από τον έναν τραυματισμό, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Μίλικ υπέστη ρήξη χιαστού στο δεξί γόνατο στο παιχνίδι της Νάπολι με τη ΣΠΑΛ! Η επιστροφή του υπολογίζεται σε τέσσερις με πέντε μήνες, αν όλα κυλήσουν ομαλά στην αποθεραπεία του.

Διαβάστε επίσης: Ομόνοια: Η FIFA θα πληρώνει τον μισθό των Ουζόχο και Παναγή!

Αποτέλεσμα εικόνας για sergio canales injury

Ο Σέρχιο Κανάλες ήταν στο ξεκίνημα της καριέρας του ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ισπανία. Πέρασε από τη Ρεάλ Μαδρίτης, όμως ο Ισπανός υπολόγισε χωρίς την ατυχία των τραυματισμών. Τον Μάρτιο του 2012 ο τότε μέσος της Βαλένθια τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο κατά την διάρκεια του ημιτελικού του Europa League με την Ατλέτικο και έμεινε εκτός δράσης για 6 μήνες. Τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου υπέστη τον ίδιο τραυματισμό και έμεινε για άλλους 5 μήνες εκτός. Τέλος, στις 21 Σεπτέμβρη του 2016 αγωνιζόμενος στη Ρεάλ Σοσιεδάδ έπαθε και τρίτη φορά ρήξη χιαστού με αποτέλεσμα να μείνει 9 μήνες εκτός δράσης. Πολύ άτυχος ο Ισπανός.

Διαβάστε επίσης: Ουζόχο: Χειρουργείο και πολύμηνη απουσία…

Αποτέλεσμα εικόνας για diaby injury

Στις 28 Μαρτίου του 2013, είχε γίνει γνωστό ότι ο Ντιαμπί είναι και πάλι τραυματίας έχοντας υποστεί ρήξη χιαστών. Θα επέστρεφε σε 8 με 9 μήνες. Ο τότε 27χρονος Γάλλος έβλεπε την ατυχία ξανά να είναι… δίπλα του. Είχε ήδη χάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της περασμένης σεζόν εξαιτίας προβλημάτων στον αστράγαλο και τη γάμπα, ενώ το 2006 είχε υποστεί μετατόπιση αστραγάλου. Αυτός ήταν ακόμη ένας σοβαρός τραυματισμός το 2006, μετά το μαρκάρισμα του Νταν Σμιθ της Σάντερλαντ, το οποίο του στέρησε τη χρονιά. Kαι όχι μόνο αυτό αλλά παλιότερα είχε ξαναπάθει ρήξη χιαστών κι έμεινε κι άλλους 7 μήνες εκτός. Είναι ίσως ο πιο άτυχος ποδοσφαιριστής του 21ου αιώνα ο Ντιαμπί αφού ύστερα από 9 χρόνια παρουσίας στην Άρσεναλ ή μάλλον απουσία, έχει μείνει εκτός για 222 εβδομάδες!

Διαβάστε επίσης: Ομόνοια: Η λίστα των άνεργων κίπερ – Γλύκος, Φαμπιάνο, Βορμ και Σορεντίνο

Αποτέλεσμα εικόνας για ρήξη χιαστού

Τι είναι η ρήξη του πρόσθιου χιαστού

Το «κρακ» που συνήθως ακούγεται όταν γίνεται ο τραυματισμός είναι το πρώτο και το χειρότερο μήνυμα. Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συμβαίνει και σε μη αθλητές. Ο πρόσθιος χιαστός είναι μια δεσμίδα ινών μέσα στην άρθρωση του γόνατος. Συνδέει το πίσω μέρος του μηρού με μέρος της κνήμης. Είναι αυτός που κρατά σταθερό το γόνατο. Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος αποτελεί συνεπώς έναν από τους σημαντικότερους σταθεροποιητικούς μηχανισμούς της άρθρωσης του γόνατος. Η απώλειά του μπορεί να προκαλέσει ένα αίσθημα αστάθειας, ότι δηλαδή το γόνατο «φεύγει» σε ορισμένες κινήσεις και κυρίως κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.

Διαβάστε επίσης: Ομόνοια: Σε μία νύχτα βασικός, η ώρα του Κυριακίδη!

Αποτέλεσμα εικόνας για ρήξη χιαστού

Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συμβαίνει:

  • Κατά την απότομη αλλαγή κατεύθυνσης του αθλητή
  • Όταν ο αθλητής σταματήσει ή επιβραδύνει απότομα
  • Κατά την ανώμαλη προσγείωση μετά από ένα άλμα
  • Από άμεση πλήξη, συνήθως κατά τη σύγκρουση με κάποιον συναθλητή

Ο συγκεκριμένος τραυματισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 40% έως 50% του συνόλου των συνδεσμικών κακώσεων του γόνατος. Είναι πιο συχνός στους νέους αθλητές. Το σκι και το ποδόσφαιρο κατατάσσονται ως οι δραστηριότητες υψηλότερου κινδύνου για τον τραυματισμό του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερη ροπή προς τραυματισμό σε σύγκριση με τους άνδρες στα περισσότερα αθλήματα, όπως μπάσκετ, βόλεϊ, και ποδόσφαιρο. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ισχνότερο μυϊκό σύστημα, καθώς και σε ορμονικά, ανατομικά και γενετικά αίτια σχετιζόμενα με την παραγωγή κολλαγόνου.

Διαβάστε επίσης: Ενθουσιασμένος ο Οκόγιε, αλλά δεν ξέχασε τον τραυματισμό του Ουζόχο

Η επέμβαση και η θεραπεία

Πριν την εξέλιξη της αρθοσκοπικής αποκατάστασης αυτοί οι τραυματισμοί είχαν σαν αποτέλεσμα την εγκατάλειψη των αθλημάτων από τους τραυματίες. Αν και τα αποτελέσματα διαφέρουν, η επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα επιτυγχάνεται μετά από περίπου 6 μήνες, όταν δοθεί η κατάλληλη μετεγχειρητική θεραπεία. Αν παραμείνει χωρίς θεραπεία αυξάνει ή πιθανότητα να εμφανισθούν χόνδρινες βλάβες στο γόνατο, ρήξεις μηνίσκων ενώ η πιθανότητα για ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας αυξάνει στο 60-100% σε σχέση με την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας μετά από χειρουργική αποκατάσταση που κυμαίνεται στο 14-26%. Η μερική ρήξη του Προσθίου Χιαστού είναι σπάνια, συνήθως οι κακώσεις του προσθίου χιαστού είναι πλήρεις ρήξεις ή σχεδόν πλήρεις ρήξεις. Είναι σαφές ότι πρόκειται για σοβαρό τραυματισμό και δεν είναι λίγες οι φορές που αθλητές δεν εργάστηκαν σωστά μετά την εγχείρηση. Έτσι, δεν κατάφεραν ποτέ να επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν πριν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ