aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑ«Θα πάει του βρόντου η έρευνα με την κατάθεση Παπασταύρου. Με σόκαραν τα στημένα»

«Θα πάει του βρόντου η έρευνα με την κατάθεση Παπασταύρου. Με σόκαραν τα στημένα»

Ούτε η λέξη αλαλούμ δεν μπορεί να αποδώσει σωστά τις εξελίξεις σχετικά με την κατάθεση Παπασταύρου στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού. Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, σε χθεσινή κατάθεσή του στην Αστυνομία, κατήγγειλε τον ερευνώντα λειτουργό, Χάρη Σαββίδη για κατάχρηση εξουσίας. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο πρόεδρος της Ομόνοιας δεν έδωσε ποτέ κατάθεση στην Επιτροπή.

Στο Podcast του LegalMatters, με οικοδεσπότη τον νομικό και πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομόνοιας, Χριστόφορο Χριστοφή, ο Χάρης Σαββίδης διευκρίνισε ότι η «υψηλής τεχνολογίας» κατάθεση του προέδρου της Ομόνοιας είναι οπτικογραφημένη σε διαδικτυακή πλατφόρμα με μυστικό κωδικό ασφαλείας και η πρόσβασή της επιτρέπεται μόνο στον ερευνώντα λειτουργό της Επιτροπής Δεοντολογίας. Εκ μέρους του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας, η Ελένη Κωνσταντίνου, δήλωσε στο Goal.com.cy ότι η Αστυνομία έλαβε κατάθεση από τον Σταύρο Παπασταύρου για το ποινικό μέρος της υπόθεσης. Και άρχισε εντατική διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία παραλήφθηκε από τη Γενική Εισαγγελία.

Η εκπομπή «Βάλε ένα γκολ» στο ραδιόφωνο του Active (107,4 & 102,5) επικοινώνησε με τον νομικό Χριστόφορο Χριστοφή σε μία προσπάθεια να ξετυλίξει το κουβάρι της υπόθεσης. Ο κ. Χριστοφή δήλωσε απαισιόδοξος για την κατάληξη της υπόθεσης στην κατάθεση Παπασταύρου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις

Έχεις βγάλει άκρη με τη διαφορά στα όσα λέγονται από τους κ.κ. Παπαχαραλάμπους και Σαββίδη; «Υπάρχει μία διαφωνία μεταξύ νομικών, ερμηνεύουν διαφορετικά το νόμο και τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να γίνει αυτή η διαδικασία απ’ ότι φαίνεται. Και οι δύο μου είναι φίλτατοι και αγαπητοί συνάδελφοι. Έχω μιλήσει και με τους δύο γι’ αυτό το ζήτημα. Σκοπός μου είναι να ρίξω λίγος φως και να καταλάβει ο κόσμος καλύτερα το τι έχει γίνει. Αν θυμάστε πέρσι άρχισε μια ιστορία με τις καταγγελίες Παπασταύρου. Όταν έδωσε συνέντευξη Τύπου, έγινε αρκετή συζήτηση, μιλούσαμε πάλι για την ΚΟΠ και για ξένους διαιτητές κ.τ.λ. Η απάντηση της Πολιτείας  ήταν να ενεργοποιήσει την Επιτροπή Δεοντολογίας του Αθλητισμού και υποτίθεται μας είπαν τότε ότι θα ήταν η Επιτροπή που θα πάτασσε τη διαφθορά στον αθλητισμό».

Ξένισε όμως ότι οι καταγγελίες έγιναν τον Φεβρουάριο και η κατάθεση πάρθηκε Οκτώβριο – Νοέμβριο. Οκτώ μήνες μετά. Δεν είχε ενεργοποιηθεί η Επιτροπή και χρειάστηκαν πολλές πιέσεις… «Ναι, δεν είχε ενεργοποιηθεί γιατί αυτή η Επιτροπή αφέθηκε δίχως δόντια. Δεν υπάρχουν κανονισμοί που να διέπουν τον τρόπο λειτουργία της Επιτροπής, το πώς παίρνονται οι καταθέσεις, το πώς πρέπει να λειτουργούν οι ανακριτές. Υπάρχει απλά ένας νόμος τριών σελίδων και αφέθηκε αυτή η Επιτροπή στο έλεος του Θεού, χωρίς γραφεία και προσωπικό, ήταν στην καλή θέληση των μελών να κάνουν τη δουλειά τους».

Όταν ευαισθητοποιήθηκε η Επιτροπή για εκείνο το πέναλτι στο Ανόρθωση – Απόλλων είχε και γραφεία και προσωπικό. Θα ρίξουμε τώρα την κωλυσιεργία τόσων μηνών στο υπαλληλικό προσωπικό; «Όταν προσπαθείς να καταπολεμήσεις το στοίχημα και τα στημένα θέλεις υποστήριξη. Θέλεις κανονισμούς. Νομικά ομιλούντες χρειάζονται κανονισμοί. Μάλιστα, ο νόμος λέει ότι θα γίνουν κανονισμοί και δεν έχουν γίνει ποτέ. Και έπρεπε η Πολιτεία να πάρει κανονισμούς στη Βουλή. Είναι σαν να τους έβαλες σε ένα γήπεδο χωρίς γραμμές».

Πώς μπορεί να παίζουμε χωρίς γραμμές; Τώρα θέτεις ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, γιατί στο τέλος της ημέρας μπορεί να μην ισχύει τίποτα… «Ποιος έχει την ευθύνη; Η Επιτροπή το έχει πει πολλές φορές. Ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους το είπε πολλές φορές».

Ναι, αλλά ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε πολλές φορές πολλά πράγματα. Τώρα είπες κάτι που φθάσαμε στο σημείο να υψώνουμε τα χέρια. Δηλαδή, μπορεί όλη αυτή η έρευνα να πάει του βρόντου; «Ακριβώς αυτό θέλω να πω. Ο Χάρης Σαββίδης περιέγραψε τον τρόπο που λήφθηκε η μαρτυρία του κ. Παπασταύρου. Κάποιος μπορεί να πει “κύριε, ο τρόπος με τον οποίο έλαβες την κατάθεση είναι αστυνομικός, και λανθασμένος γιατί η μαρτυρία πρέπει να γραφθεί και να την υπογράψει ο άλλος, δεν τη δίνεις σε ηλεκτρονική μορφή ή σε τηλεδιάσκεψη”. Κάποιος άλλος, όμως, μπορεί να σου πει ότι “υπό τις περιστάσεις και ελλείψει κανονιστικού στοιχείου και εγώ ως ανακριτής ήθελα να προχωρήσει η υπόθεση εν μέσω κορωνοϊού την πήρα με αυτό τον τρόπο”. Κατά την γνώμη μου δεν έχει λάθος και σωστό. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Από την στιγμή που λήφθηκε η μαρτυρία, έστω με αυτό τον τρόπο και έγινε το πόρισμα, είναι πλέον δουλειά του Γενικού Εισαγγελέα να το αξιολογήσει και εάν θεωρήσει ότι υπάρχει υπόθεση δηλαδή ποινικά αδικήματα το στέλνει στην Αστυνομία και η Αστυνομία θα κάνει την κανονική ανάκριση όπως γίνεται σε όλες τις υποθέσεις και θα καλέσει τον κ. Παπασταύρου για κατάθεση».

Για να βοηθήσουμε εκ μέρους του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας, η Ελένη Κωνσταντίνου, δήλωσε στο Goal.com.cy ότι λήφθηκε κατάθεση από τον κ. Παπασταύρου για το ποινικό μέρος της υπόθεσης. Οπόταν αυτό που μας λες έχει γίνει ήδη. Ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κατάθεση και η Αστυνομία λέει ότι για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης εμείς πήραμε κατάθεση Βοήθησε μας λίγο να βγάλουμε άκρη: «Ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους λέει ότι δεν υπάρχει κατάθεση στα πλαίσια της έρευνας του Χάρη Σαββίδη, όχι στα πλαίσια της Αστυνομίας. Είναι οι δύο εκδοχές που σας έχω εξηγήσει. Ελλείψει κανονισμών ο Χάρης Σαββίδης θεωρεί ότι με τον τρόπο που πήρε την κατάθεση πήρε κανονική κατάθεση που του επιτρέπει να καταλήξει σε πόρισμα για να το στείλει στη Γενική Εισαγγελία και ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους λέει ότι δεν είναι με αυτόν τον τρόπο που λαμβάνουμε καταθέσεις και ότι για να θεωρείται κατάθεση έπρεπε να ήταν γραπτή και να είναι με τον παραδοσιακό τρόπο. Εγώ σας λέω ότι έχουν και οι δύο δίκαιο γιατί ελλείψει κανονισμών υπάρχει εύρος ερμηνείας. Μόνο το Δικαστήριο μπορεί να πει αν έγινε σωστά ή λάθος».

Οπόταν να τα φορτώσουμε στην έλλειψη κανονισμών και να ξεχάσουμε την έρευνα; «Αυτό το είχα γράψει από τότε. Είπα ότι όταν έκανε δηλώσεις ο ΠτΔ για τη διαφθορά και ακολούθως διόρισε την Επιτροπή πως την άφησε ξεδοντιασμένη. Είναι σαν να στέλνεις κάποιον με ένα τόξο να σκοτώσει ένα λιοντάρι. Τα στημένα και η διαφθορά στο ποδόσφαιρο είναι ολόκληροι μηχανισμοί. Και εγώ όταν διετέλεσα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομόνοιας για τέσσερα χρόνια να ζήσω κάποια πράγματα σας λέω ότι δεν μπορεί μια επιτροπή με πέντε δικηγόρους, χωρίς κανονισμούς, όση καλή διάθεση και να έχουν δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Τι όπλα έδωσε η Πολιτεία σε αυτή την επιτροπή για να πολεμήσει αυτή την Λερναία Ύδρα».

Βλέπεις προοπτική σε αυτή την ιστορία; «Όχι, είμαι πολύ απαισιόδοξος».

Ο τότε ο Παπασταύρου και ο κάθε Παπασταύρου αν έχει την καλή διάθεση να βοηθήσει γιατί να ξαναμπεί σε αυτή τη διαδικασία; «Το έχω ρωτήσει και εγώ αυτό το πράγμα. Γι’ αυτό το λόγο δεν βγαίνουν μπροστά και κάποιοι που ήταν στον αθλητισμό, διότι ξέρουν ότι θα φάνε τα μούτρα τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα και να μην κοροϊδευόμαστε. Πώς μπορούν αυτοί οι πέντε να τα βάλουν με τη διαφθορά; Είναι αστεία πράγματα».

Τελευταία ερώτηση. Από την εμπλοκή σου στον αθλητισμό το μεγαλύτερο σύμπτωμα διαφθοράς που σε σόκαρε που ήταν; «Τα στημένα. Ήμουν από το 2010 έως το 2014. Είναι απίστευτο τουλάχιστον την εποχή που ήμουν εγώ το τι συνέβαινε. Ακόμα και τώρα, γιατί έχω επαφές και τώρα πολλές φορές καταλαβαίνεις πράγματα χωρίς να σου πει κάποιος, και τώρα υπάρχουν. Είναι φως φανάρι. Για να καταπολεμηθεί χρειάζεται η δυναμική παρέμβαση της Πολιτείας. Μόνο αυτή έχει το μαχαίρι».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ