aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΤαραπουλούζης: «Ο Παπασταύρου ρωτάει και ξέρει τα πάντα. Θέλει λογικές απαντήσεις»

Ταραπουλούζης: «Ο Παπασταύρου ρωτάει και ξέρει τα πάντα. Θέλει λογικές απαντήσεις»

Τη διατήρηση της ψυχραιμίας και της στρατηγικής της στο κακό διάστημα τον Νοέμβριο του 2020 όταν η Ομόνοια είχε πέντε διαδοχικά ανεπιτυχή αποτελέσματα χαρακτήρισε ως κλειδί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ο Σίμος Ταραπουλούζης. Ο Διευθυντής του τμήματος σκάουτινγκ των πρασίνων μιλώντας στον Active (107,4 & 102,5) και την εκπομπή «Βάλε ένα γκολ» αναφέρθηκε για όλους και για όλα αρχίζοντας από την ιεραρχία στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας.

«Η ιεραρχία είναι το πιο σημαντικό πράγμα, ξεκινώντας από τον Σταύρο Παπασταύρου, τον Δημήτρη Γρηγόρη, τον Νεόφυτο Λάρκου, τον Χένινγκ Μπεργκ, τον Στάνισλαβ Σοκολόφσκι που είναι το δεξί χέρι του Χένινγκ Μπεργκ», σημείωσε.

Έχεις δουλέψει σε αρκετές ομάδες, ο Σταύρος Παπασταύρου είναι ο ορισμός του παράγοντα τεχνοκράτη; «Ναι, είναι η πραγματικότητα. Είναι ο ορισμός του ιδιοκτήτη/παράγοντα τεχνοκράτη. Από τη μέρα που ανέλαβε την Ομόνοια όρισε, διόρισε ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους. Και πριν από εμάς είχε ορίσει τους Ισπανούς, τον Άνχελ Γκόμεθ και κάποιους άλλους σαν διευθυντές της εταιρείας του. Μετά με τον ερχομό του Νεόφυτου Λάρκου στο πόστο του Αθλητικού Διευθυντή έδωσε τα ηνία σε ανθρώπους που πίστευε ότι καταλαβαίνουν από ποδόσφαιρο και τους έδωσε την αρμοδιότητα να εκτελέσουν το έργο που τους ανάθεσε, χωρίς να επεμβαίνει  γιατί πιστεύει ότι καταλαβαίνει από ποδόσφαιρο».

Και να αποφασίζουν μόνοι τους; «Να αποφασίζουν μόνοι τους, αλλά με έλεγχο. Υπάρχει διαφορά. Δεν αποφασίζει κανείς χωρίς έλεγχο, αλλά υπάρχει εμπιστοσύνη από τον κ. Παπασταύρου προς τους αρμόδιους ώστε να εκτελέσουν το έργο τους».

Συνήθως οι νέοι παράγοντες στο κυπριακό ποδόσφαιρο παραδέχονται ότι δεν καταλαβαίνουν από μπάλα, αλλά με την πάροδο 2-3 χρόνων η συμπεριφορά τους καταδεικνύει άλλα. Ο κ. Παπασταύρου έχει γνώσεις ποδοσφαιρικές; «Πρέπει να ομολογήσω ότι μας ξαφνιάζει μερικές φορές με τις απόψεις του στα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Είναι άνθρωπος που μαθαίνει γρήγορα και του αρέσει να ασχολείται. Καταλαβαίνει τα πάντα, λέει την άποψη του, αλλά ποτέ δεν λειτουργεί με στυλ “εγώ είμαι ο πρόεδρος, εγώ αποφασίζω και θα ισχύσει η άποψή μου”. Μιλάμε, φυσικά για το ποδοσφαιρικό κομμάτι. Στα υπόλοιπα είναι απόλυτος. Στο ποδοσφαιρικό κομμάτι έχει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που έχει ορίσει να κάνουν τη δουλειά τους».

Να βρούμε κάτι εξωφρενικό. Δηλαδή, εάν ήταν συνεχώς εκτός ενδεκάδας ο Φαμπιάνο δεν θα ρωτούσε το γιατί; «Σίγουρα θα ρωτούσε στα εβδομαδιαία μίτινγκ. Ασχολείται. Ρωτάει. Γιατί παίζουμε έτσι; Γιατί δεν έπαιξε αυτός; Πάντα θέλει να ρωτάει και παίρνει τις απαντήσεις από τους αρμόδιους, χωρίς να επεμβαίνει και προχωρούμε. Αλλά, πάντα θέλει να παίρνει εξηγήσεις λογικές. Δεν μπορείς, για παράδειγμα, να του πεις δεν παίζει ο Φαμπιάνο γιατί έτσι μου αρέσει».

Στα εβδομαδιαία μίτινγκ ποιοι συμμετέχουν; «Υπάρχουν διαφορετικών ειδών. Κάνει με τη διοίκηση, με το ποδοσφαιρικό τμήμα και με τον καθένα υπεύθυνο ξεχωριστά, ώστε να μαθαίνει τα πάντα. Ξέρει τα πάντα που αφορούν την ομάδα, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Έχει τον έλεγχο και την επίβλεψη για τα πάντα».

Δεν περίμενε ο κ. Παπασταύρου ότι θα παίρνατε από χθες το πρωτάθλημα, γι’ αυτό δεν ήρθε; «(γέλια). Όχι, μας είχε πει εδώ και καιρό ότι θα έρθει στο τελευταίο παιχνίδι αν διεκδικούμε το πρωτάθλημα αστειευόμενος. Και του απάντησα, επίσης αστειευόμενος, ότι δεν θα προλάβει τους πανηγυρισμούς γιατί θα το πάρουμε με την ΑΕΚ. Ο πρόεδρος είναι χαμηλών τόνων, δεν του αρέσουν τα πολλά λόγια».

Περίμενες ότι ο Απόλλων θα έχανε βαθμούς χθες; «Για να πω την αλήθεια δεν περίμενα ότι θα έχανε βαθμούς ο Απόλλων αν και εκτιμώ αφάνταστα τις ικανότητες του φετινού Ολυμπιακού. Είναι μια εξαιρετική ομάδα, παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο, αλλά πάντα η ομάδα που θέλει περισσότερο τη νίκη συνήθως στο τέλος την παίρνει».

Στο πρωτάθλημα μπορείς να θυμηθείς τις πιο έντονες στιγμές που βίωσες εσύ στο τεχνικό τιμ της ομάδας; «Ήταν η περίοδος μετά τον Νοέμβριο του 2020, όταν είχαμε πέντε ανεπιτυχή αποτελέσματα στο κυπριακό πρωτάθλημα και η ομάδα διατήρησε την ψυχραιμία της. Δεν έκανε σπασμωδικές κινήσεις, διατήρησε την στρατηγική και την τακτική που είχε. Και μιλώ ξεκάθαρα, δεν τέθηκε θέμα προπονητή, θέμα παικτών, να αλλάξουμε τον έναν, να αλλάξουμε τον άλλον και να κάνουμε τα συνηθισμένα που κάνουν οι κυπριακές ομάδες. Αυτό πιστεύω ήταν η διαφορά μας. Ακολούθησε ένα comeback κερδίζοντας όλα τα ντέρμπι, κάναμε ένα μεγάλο σερί και από το -9 βρεθήκαμε στην κορυφή».

Μετά από ποια νίκη είπες από μέσα σου «δεν το χάνουμε φέτος»; «Δεν υπήρχε καμία. Ήταν συνεχόμενα τα παιχνίδια και υπήρχαν τέσσερις διεκδικητές του τίτλου, γιατί ήταν και η Ανόρθωση μέσα στην αρχή των πλέι οφ. Ήταν η ΑΕΛ και ο Απόλλων που κέρδιζαν και έπαιζαν καλό ποδόσφαιρο, επομένως δεν υπήρχε καμία στιγμή που να σκεφτούμε ότι το πήραμε. Σε καμία φάση, λέγαμε ότι θα πάει μέχρι το τέλος και με αυτόν τρόπο λειτουργούσαμε. Δεν υπήρξαν πανηγυρισμοί στην Ομόνοια, δεν υπήρξε ενθουσιασμός. Περιμέναμε όλοι το τέλος του πρωταθλήματος για να πανηγυρίσουμε».

Από ότι ξέρουμε ο κ. Μπεργκ ανανέωσε το συμβόλαιό του, το ίδιο θα γίνει και με εσάς αλλά και τον κ. Λάρκου. Μπορείς να μας πεις κάτι παραπάνω; «Αυτός είναι ο στόχος και η επιθυμία όλων μας. Και της διοίκησης και εμάς. Μένουν κάποιες μικρολεπτομέρειες για να τελειώσουν όλες οι διαπραγματεύσεις και θεωρώ ότι να μην πω 100% να πω 99% θα συνεχίσουμε όλοι μαζί».

Σε βάθος διετίας; «Σε βάθος διετίας, ναι, γιατί πλέον η ομάδα μπορεί να βλέπει λίγο πιο μακριά. Είναι καλό για μια ομάδα να βλέπει λίγο πιο μακριά σε μακροχρόνιους στόχους. Εμείς το κάναμε και με την χρησιμοποίηση νεαρών παικτών. Νομίζω ήταν πρωτοποριακό στην Κύπρο μία ομάδα να διεκδικεί πρωτάθλημα και να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα τόσους πολλούς νεαρούς. Δεν νομίζω να έχει ξαναγίνει και το λέμε με περηφάνια γιατί δεν έγινε τυχαία. Έγινε πολύ σκληρή δουλειά στις ακαδημίες και η υφιστάμενη ηγεσία της πρώτης ομάδας εκμεταλλεύθηκε αυτούς τους ποδοσφαιριστές. Είχαν ενεργό ρόλο αυτοί οι παίκτες κι όχι απλά έμπαιναν στο 90’ Θέλει κότσια ναι, γιατί αν ερχόταν η αποτυχία θα ήταν έντονη η κριτική».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ