aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΤα «παλιόπαιδα» και η άσβεστη μνήμη του Αιμίλιου

Τα «παλιόπαιδα» και η άσβεστη μνήμη του Αιμίλιου

ΤΟΥ ΝΕΑΡΧΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Συχνά-πυκνά στήνουμε στον τοίχο τους οργανωμένους οπαδούς ομάδων για τα «κατορθώματά» τους, με επεισόδια βίας και ακραίες συμπεριφορές. Δεν πρόκειται βεβαίως, για το σύνολο των οργανωμένων οπαδών αλλά για μικρές ή μεγάλες μερίδες. Αποτέλεσμα όλων των πιο πάνω καταστάσεων είναι η κοινωνία να χαρακτηρίζει αυτά τα παιδιά αλήτες, παλιόπαιδα και άλλα διάφορα.

Υπάρχει όμως και το άλλο πρόσωπο αυτών των παιδιών. Αυτό που σπάνια βγαίνει προς τα έξω, ηθελημένα ή μη. Είναι η κοινωνική τους προσφορά. Ένα τρανταχτό παράδειγμα για αυτή τους τη δράση είναι το στοίχημα που είχαν βάλει πριν από περίπου δέκα χρόνια, για να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης η Έφη Ηροδότου, που προκάλεσε σε τροχαίο τον θάνατο του 17χρονου τότε, Αιμίλιου Ιωάννου στη Λεμεσό. Η υπόθεση μετά τη σύλληψη της Έφης Ηροδότου που ήταν καταζητούμενη, καθώς και των γονιών της, επανήλθε στην επικαιρότητα, δικαιώνοντας τον αγώνα όσων αξίωναν επιτακτικά τη σύλληψή τους.

Ο Αιμίλιος Ιωάννου ήταν μέλος των οργανωμένων οπαδών της Ομόνοιας. Οι φίλοι που απέκτησε, όντας μέλος αυτού του οργανωμένου συνόλου, είχαν ορκιστεί να αποδοθεί δικαιοσύνη. Παρά την οργή που ένιωθαν, με την τροπή που πήρε η υπόθεση, συμπαραστάθηκαν στην οικογένεια και είχαν φροντίσει σε συνεργασία με την οικογένεια, με εκδηλώσεις και τις αντιδράσεις τους, να κρατηθεί άσβεστη η μνήμη του καλού τους φίλου.

Σε κάθε αγώνα της ομάδας τους είχαν αναρτημένο πανό αφιερωμένο στον Αιμίλιο και κάθε χρόνο στις 27 Δεκεμβρίου πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία στο σημείο που ο φίλος τους άφησε την τελευταία του πνοή. Επίσης, με άλλα οργανωμένα σύνολα, διοργάνωναν κάθε χρόνο αιμοδοσία τιμώντας τη μνήμη του Αιμίλιου Ιωάννου.

Αυτά τα «παλιόπαιδα» λοιπόν, αποδεικνύουν με πράξεις ότι το να ανήκει κάποιος σε οργανωμένο σύνολο ποδοσφαιρικής ομάδας, δεν είναι απαραίτητα κακό. Αρκεί να αξιοποιείται σωστά. Απέδειξαν ότι και φιλότιμο και ανθρωπιά υπάρχει. Και πως όταν αποφασίσουν να αγωνιστούν έχουν αξίες και ιδανικά τα οποία πρεσβεύουν με τον καλύτερο τρόπο. Διότι εάν η συγκεκριμένη υπόθεση ξεχνιόταν, οι πιέσεις για να εντοπιστεί η Έφη Ηροδότου και η οικογένειά της που ζούσαν στο εξωτερικό θα είναι σαφώς λιγότερες και ίσως σήμερα να μην βρισκόμασταν μπροστά στην έκδοσή τους για να δικαστούν στην Κύπρο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ