aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΤα κρασιά του Κρέσιτς!

Τα κρασιά του Κρέσιτς!

O πρώην γκολκίπερ των ΠΑΟΚ και Πανιωνίου και νυν της Ομόνοιας, Ντάριο Κρέσιτς μίλησε παλαιότερα στο G-Weekend Journal του gazzetta.gr για το φημισμένο οινοποιείο του στο Σάρενγκραντ της Κροατίας αποκαλύπτοντας τα μυστικά του καλού κρασιού!

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα ιστορία:

«Πέντε προσόντα πλέκουν το εγκώμιο του κρασιού: είναι δυνατό, όμορφο, ευωδιαστό, δροσερό και σε κάνει να χορεύεις», είχε πει ο Άγγλος συγγραφές Τζον Χάρινγκτον.

Οι ρέκτες του ευγενούς δώρου του Διονύσου συνδυάζουν το πάθος τους για το κρασί με την ιστορία.

Τα οινοποιεία αποτελούν έναν κόσμο παράδοσης και απόλαυσης. Για να έρθει το μελίρρυτο ποτό και να φλογώσει την καρδιά του ανθρώπου χρειάζεται μια συμφωνία χθόνιων και ουράνιων δυνάμεων. Χρειάζεται θρεπτικό χώμα, ήπιους χειμώνες, λεπτές βροχές, ήλιο, προφύλαξη από τους ανέμους.

Από εκεί και μετά αναλαμβάνει ο άνθρωπος. Η ευγενική αυτή τέχνη παραμένει αναλλοίωτη στις μέρες.

Ο πρώην γκολκίπερ του ΠΑΟΚ και του Πανιωνίου, Ντάριο Κρέσιτς στα 31 του συνεχίζει την καριέρα του στη Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις του με τον γερμανικό σύλλογο, βρίσκει τον χρόνο να ασχοληθεί με το οινοποιείο του, το οποίο εδρεύει στις όχθες του Δούναβη. Στο ιστορικό Σάρενγκραντ.

Ο έμπειρος γκολκίπερ αποκαλύπτει στο G-Weekend Journal το πάθος του για το κρασί εξηγώντας κάποια από τα μυστικά του. Ο Κρέσιτς καταθέτει τις δικές του προτάσεις, εκπλήσσοντας με το εύρος των γνώσεων του.

Είναι χαρακτηριστικό πως παράλληλα με το ποδόσφαιρο εδώ και 12 χρόνια ασχολείται με το οινοποιείο του.

«Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την παραγωγή κρασιού σε ηλικία 19 ετών. Τότε αγοράσαμε το πρώτο κομμάτι γης αλλά για προσωπική χρήση. Έκτοτε αγοράζουμε κομμάτι με κομμάτι με αποτέλεσμα να επεκτείνουμε την επιχείρηση μας και να εξελιχθεί σε σημαντικό μέγεθος.

Όταν άρχισα να διαβάζω για κρασιά, ένιωσα την ανάγκη να ενδιαφερθώ περισσότερο για αυτό το θέμα. Κατά την διάρκεια των διακοπών μου ήταν κάτι που με έκανε χαρούμενο και με χαλάρωνε. Αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να ξεκινήσω το οινοποιείο».

Ο Κροάτης τερματοφύλακας αποκαλύπτει τα στοιχεία που καθιστούν ένα κρασί ξεχωριστό.

«Διαθέτουμε 5 είδη λευκού και 2 είδη κόκκινου κρασιού στις επιλογές μας. Φέτος προχωρήσαμε και στην παραγωγή ενός ροζέ κρασιού, αλλά προτιμώ το κόκκινο Καμπερνέ Σοβινιόν μπαρίκ, γιατί μου ταιριάζει περισσότερο.

Η γεύση, το άρωμα, το χρώμα. Άλλωστε αυτό το κρασί απέσπασε τους καλύτερους επαίνους αλλά και βραβεία. Είναι πραγματικά καλό».

Το «Podrumi Kresic» δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο οινοποιείο. Ποια είναι όμως τα κρασιά που ξεχωρίζει ο Κρέσιτς;

«Έχουμε κάποια σπέσιαλ κρασιά στο οινοποιείο μας, το οποίο χτίστηκε στις όχθες του ποταμού Δούναβη. Στο οινοποιείο μας υπάρχουν καταφύγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες. Επίσης προσφέρουμε διάφορες δραστηριότητες, όπως κυνήγι στο δάσος και ψάρεμα.

Στα έξι χρόνια που έμεινα στην Ελλάδα δοκίμασα πολλά καλά κρασιά σας. Αυτό που προτείνω ωστόσο σε λευκό είναι το Pinot gray και από κόκκινο, το Cabernet sauvignon barique».

Υπάρχει όμως κάποιο είδος κρασιού που δεν συνάδει με την φιλοσοφία του πανύψηλου τερματοφύλακα;

«Στην πατρίδα μου, ο κόσμος δεν υποστηρίζει ιδιαίτερα τα κρασιά που φτιάχνονται από διαφορετικά φρούτα και αρώματα και αυτός είναι ο λόγος που δεν συμπεριλαμβάνονται στα πλάνα μας».

Ο πρώην γκολκίπερ της Λοκομοτίβ Μόσχας εξηγεί γιατί ένα ποτήρι κρασί είναι αναγκαίο.

«Το κρασί και το ποδόσφαιρο δεν έχουν πολλά κοινά στοιχεία, αλλά όλοι μας μπορούμε να απολαύσουμε ένα ποτήρι κρασί έπειτα από μία δύσκολη μέρα. Ακόμη καλύτερα επειδή είναι υγιές».

Το ποδόσφαιρο αποτελεί την κύρια ασχολία του Κρέσιτς, ωστόσο όταν αποφασίσει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση μία εξόχως ενδιαφέρουσα ασχολία τον περιμένει.

«Όταν αποσυρθώ από το ποδόσφαιρο, θα διοχετεύσω όλη την ενέργεια μου, τις προσπάθειες μου αλλά και τον χρόνο μου στο οινοποιείο. Από την στιγμή που η εταιρία είναι ήδη καλά οργανωμένη, επιθυμία μου είναι να παραμείνω στον χρόνο του ποδοσφαίρου ως παράλληλη ασχολία».

Το ευνοϊκό κλίμα στο Σάρενγκραντ αποτελεί σύμμαχο στην παραγωγή ποιοτικού κρασιού.

«Για εκατοντάδες χρόνια το έδαφος στο Σάρενγκραντ είναι πολύ καλό σε ότι αφορά την παραγωγή ποιοτικού κρασιού ειδικά για τα είδη που διαθέτουμε.

Επιπρόσθετα, το καλό κλίμα με την εξαιρετική επίδραση των ηλιόλουστων αλλά και βροχερών ημερών να εναλλάσσονται εγκυώνται την επιτυχία μας».

Ο Ντάριο Κρέσιτς προσανατολίζεται στην κυκλοφορία μίας περιορισμένης κυκλοφορίας κρασιού.

«Σίγουρα είναι κάτι που σκέφτομαι ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Θα πρόκειται για μία περιορισμένη παραγωγή 1000 μπουκαλιών, όπου θα συνοδεύεται από ειδική συσκευασία και ετικέτα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ